Asıl sorun: Her beş Kürt’ten biri

BİRLİKTE yaşadığın Kürtler ne alemde? Bırak sen şimdi Kuzey Suriye’yi, Barzani’yi filan da¸ sen kendi içinde bak. Kendine baktığında ne görüyorsun?

Haberin Devamı

Her gün terör saldırısı, her gün şehit, her gün askeri harekat, mayın, top ve silah sesleri arasında birlikte yaşadığın Kürtler ne düşünüyor?
Bir süre önce bu yönde yapılan bir kamu oyu araştırması içerdeki sorunun gün geçtikçe daha fazla ciddiyet kazandığını gösteriyor.
- Türklerin yüzde 63’ü “Kürt Sorunu var” diye düşünüyor. Hâlâ yüzde 63 ise, geri kalan yüzde 37 nerede yaşıyor? Her gün dinlediği ve okuduğu şehit haberlerini nasıl yorumluyor, garip. Buna karşılık, Kürtlerin de yüzde 78’i “Kürt Sorunu olduğunu” düşünüyor. Bu oran da düşük.
- Çoktan unutulan Kürt açılımını halkın yüzde 32’si hâlâ destekliyor. Buna karşılık, büyük bir kitle açılımın kötü yönetildiğinde buluşuyor.

KOMŞULUK, EVLİLİK

- Kürtlerin yüzde 47’si, kendilerine farklı davranıldığına inanıyor. Yüzde 28’i kamu hizmetlerinde ayrımcılığa uğradığı inancında.
- Bu inanca rağmen, Türklerin yüzde 82’si, Kürtlerin yüzde 95’i diğer tarafın komşuluğundan şikayetçi değil. Karşılıklı kız alıp vermeye olumlu bakanların oranı daha da yükseliyor. Birlikte yaşamayı vurgulayan bu göstergeler, araştırmada elde edilen en ferahlatıcı yön.
- Kürtlerin BDP’ye siyasi desteği hızla artıyor. Kürt oylarını almaya devam eden BDP yüzde 10 ülke barajını aşmaya çok yakın. Kürtlerin yüzde 46’sı BDP’ye yöneliyor. Tersinden okursak, AKP’nin Kürtlerden aldığı oy azalıyor.
- Kürtlerin yüzde 72’si kendilerine daha fazla hak verilmesini istiyor. Ana dilde öğrenim gibi. Türklerin yüzde 82’si ise, bu hakkı fazla buluyor. Türklerle Kürtleri ayıran önemli görüş farklarından biri bu.

Haberin Devamı

BAĞIMSIZLIK YÜZDE 23

Ancak, asıl sorun çok başka ve çok ciddi.
- Kürtlerin yüzde 48’i “PKK terör örgütü değildir” diyor.
- Yine Kürtlerin yüzde 63’ü “PKK silahtan arınsın ve siyasete girsin” görüşünde.
PKK ile savaş, hele de bugünlerde ve asıl otuz yıldır sürüyor ama, Kürtlerin yarısı PKK’ya olumlu bakıyor. Bu oran ve görüş üzerinde herkesin kafa yorması gerekiyor. “Şunlara bak” diyerek, kızıp gitmek hiç bir işe yaramıyor. Yine çok ciddi olan diğer sorun şu:
- Kürtlerin yüzde 23’ü “bağımsız Kürt devleti kurulmasından” yana. Hemen hemen her beş Kürt’ten biri bağımsız devlet istiyor.
Oysa, üç yıl önce bağımsız Kürt Devleti isteyenlerin oranı yüzde 6. Üç yılda yüzde 6’dan yüzde 23’e yükseliyor. Asıl düşündürücü olan bu.

Haberin Devamı

ASIL BURAYA BAK

Bağımsız devlet kurma isteği artarken, PKK’ya siyaset istemek, PKK’yı terör örgütü dışında görmek eğilimi ile birleştiğinde, vahamet kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Belli bir kesim Kürtlere verilecek hakları tartışırken, o haklar Kürtleri kesmiyor, onlar için bir şey ifade etmiyor.
Sen şimdi bırak Kuzey Irak’ı, Kuzey Suriye’yi, kendi içine dön, içerde yükselen tehlikeye bak.
Dışarısı ile o kadar meşgul iken, içeriyi unutuyorsun. Daha üç yıl önce hemen hemen her on altı Kürt’ten biri bağımsız devletten yana iken, şimdi her beş Kürt’ten biri bu düşünceye geliyor.
Bu da izlenen Kürt politikasının iflasını gösteriyor. Sen asıl buraya bak. Asıl tehlike burada.
Bu araştırmanın sonuçları tarihe not düşecek nitelikte. Bugün 28 Temmuz 2012. Kuzey Irak, Kuzey Suriye diye boş nutuklar atarken, bugün 28 Temmuz ve geldiğimiz yer burası.

Yazarın Tüm Yazıları