"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Aşık Ömeri’nin ramazan destanından

Ramazan içinde çok taamdan haz etmem

/ Olursa hemen kırk elli sahan olmalı / Nefsimi ziyade zevke veremem / Dilerse bu mecliste haklı cihan olsun
Sütlü aş hayat verir bu cana / Bal koyup da yesem ben kana kana / Güllaç baklavası, makarunya / Bunlar boğazıma armağan olsun
Fakir der pilavla mezar kazılır / Buzlanır ağzımda hoşaf ezilir / Sofra kurulunca bağrım üzülür / İsterim her şeyi hemen olmalı
Bizim ocağımız tuğla taşıdır / Baklava biliriz yemek başıdır / Bal helvası ise onun aşıdır / Taze pişmiş üstü duman olmalı
Soğanla sarımsak pek acı / Etli pilav ise başımın tacı / Şu mübarek zerde mide ilacı / Boğazımdan kolayca revan olmalı
Sofranın etrafı altın varaklar / İki yana konmuş yağlı çörekler / Bıldırcın dolması, etli börekler / Yahni benimle imtihan olmalı
Yağlı hoşmerim sahana yayılsın / Derim katmerleri bir bir sayılsın / Tavuk kızartmasın gören bayılsın / Biraz etlice toyan olmalı
Der Ömeri eğer ben sağ kalırsam / Bir saraya köşke dahil olursam / Dilediğim yemekleri bulursam / İster altı ay ramazan olmalı
Aşık Ömeri
(Ali Abbas Çınar’ın yazdığı “Halil İbrahim Sofrası” kitabından)


Bademli üzümlü pilav

Bademler kabukluysa bol sıcak suda yarım saat beklettikten sonra kabuklarını soyun. Soyduğunuz bademleri küçük bir teflon tavaya koyup orta ısılı ateşte, yağ eklemeden tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun.
Üzerleri hafifçe sararan bademleri ocaktan alıp bir kenarda bekletin. (İsterseniz bademleri fırında da kavurabilirsiniz.) Üzümleri de üzerine çıkacak kadar ılık suda 20 dakika kadar bekletin.
Diğer taraftan, pirinci derin bir kaba koyup üzerine 4-5 su bardağı kaynar su aktardıktan sonra 1 çay kaşığı da tuz atın. Kaynar suda yarım saat kadar bekletip süzün. Bol suyla tekrar yıkayıp süzün.
Zeytinyağını orta boy bir teflon tencerede, orta ısılı ateşte kızdırın. Yağ kızmaya başlar başlamaz pirinci tencereye aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pirinç nişastasını dışarı verinceye kadar, 4-5 dakika kavurun.
Üzerine sıcak et ya da tavuk suyunu aktarıp tuzu da ekledikten sonra orta ısılı ateşte pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.
Pirinç suyunu iyice çekince, ocağın altını mum ışığı kadar kısıp üzerine suyunu süzdüğünüz üzümleri ve kavurduğunuz bademleri aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp pilavı çok kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Tencerenin kapağını açmadan pilavı en az 20-30 dakika dinlendirin. Servis yapmadan önce aşağıdan yukarıya doğru karıştırın.

? 1 su bardağı pirinç (Lüks baldo pirinç kullanmanızı öneririm.)
? 3 yemek kaşığı zeytinyağı (1 yemek kaşığı sıvı bitkisel margarin de kullana-
bilirsiniz.)
? 1,5 su bardağı sıcak et suyu
? Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan soyulmuş badem
? Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan çekirdeksiz kuru üzüm
? Yarım çay kaşığı tuz

X