Aşı hakkında?

Aşı konusunda zaman zaman tartışmalar olur. Kimi aileler aşı yaptırmayı bile unuturken, kimileri aşıların, ilaç firmalarının satış taktiği olduğunu düşünür. Özellikle yeni çıkan aşılar konusunda bu evham pek çok annede var doğrusunu isterseniz.

Bugün 26 hastalık aşıyla önlenir durumda. Bu sayede bazı hastalıklar hemen hemen yok oldu. Aşılar her yıl 3 milyon ölümü önlerken 400 milyon yaşam yılını da kurtarıyor. 750 bin çocuğun hastalıklar nedeniyle sakat kalması engelleniyor. Mesela çiçek hastalığı 1977’den beri yeryüzünden silindi. 1980’den beri artık çiçek aşısı yapılmıyor. Bir zamanların korkulu rüyası olan ve 1988’de 350 bin çocuğun sakat kalmasına neden olan çocuk felcine de ülkemizde artık rastlamıyoruz. Kızamık yok olmasa da çok azalmış durumda. 2008’de çocuklarımızın yüzde 96’sı aşılanmıştı. İl bazında bakarsak da en az aşılanan ilde bile çocukların yüzde 85’i aşı oldu.
Türkiye’de aşılama bilincinin ne düzeyde olduğunu öğrenmek üzere, Nielsen Araştırma Şirketi tarafından 2 ay süreyle, toplam 12 ilde, 20-64 yaş aralığında 1033 kişi ile bir araştırma yapılmış. Size bu araştırmanın sonucunu iletiyorum.
1. Katılımcılara aşılamanın amaçları sorulduğunda yüzde 79’u “hastalıklarda korunmak için” demiş.
2. Yüzde 13’ünün kendi istekleri ile aşı yaptırmak için doktora başvurdukları görülüyor.
3. Sigortanın karşılamadığı aşıları yaptırmaya olumlu yaklaşım yüzde 72.
4. 10 yaşından sonra yaptırılması gereken aşılar sorulduğunda katılımcıların yarısından fazlasının bir fikri olmaması dikkat çekiyor.
5. En son ortalama 5,5 yıl önce aşı yaptırmışlar. Yüzde 50’ye yakını en son 10 yıl önce aşı yaptırdığı veya en son ne zaman aşı yaptırdığını hatırlamadığını söylemiş.
6. Sigorta kapsamı dışında kendisine aşı yaptıranların oranı yüzde 21. Sigorta kapsamında olmayıp da en fazla yaptırılan aşı, grip aşısı.
7. Hastalıkların bilinen bulaşma yolları nedir sorusuna, yüzde 48 ‘solunum yoluyla’ yanıtı verilmiş.
8. Aşılar hastalıklardan korur, diye düşünen kesim yüksek bir oran gösteriyor; yüzde 98.
9. Yüzde 82 aşıların aynı zamanda tedavi edici olduğunu sanıyor.
10. Yüzde 11’lik bir kesim aşıların yalnızca çocuklar için olduğunu, yüzde 60’lık bir kesim de aşıların sadece enjeksiyon yoluyla yapıldığını düşünüyor.
12. Aşılar hastalığa yakalanmadan yapılmalıdır diyenlerin oranı umut verici; yüzde 97.
Yazarın Tüm Yazıları