Aşı haftası bugün başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Aşı haftası bugün başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 00:00

Aşı takvimindeki menenjit ve çocuk felci aşılarını difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısıyla birleştirme kararı alan Sağlık Bakanlığı, şişlik, yüksek ateş, huzursuzluk ve devamlı ağlama gibi şikayetlere neden olan rutin kullanımdaki ’tam hücreli’ boğmaca aşısı yerine, yan etkileri daha az ’asellüler’ boğmaca aşısı uygulayacak.

SAĞLIK Bakanlığınca, bugün başlayacak Aşı Haftası çerçevesinde bağışıklama çalışmalarına hız verildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yayınladığı genelgede, il sağlık müdürlüklerinden Ev Tespit Formu (ETF) ve aşı kayıtlarının gözden geçirilip aşısız veya eksik aşılı çocukların tespit edilmesini istedi. Sağlık kurumlarına başvurularda da çocukların aşılama durumlarının sorgulanarak, eksik aşıların tamamlanması gerektiğini bildiren Akdağ, ulaşılması zor gruplara yönelik çalışma yürütülmesini de istedi. Akdağ, gezici ekiplerin saha taramaları yoluyla aşılama hizmetine ulaşamayan gruplara ulaşarak, eksik aşılı çocukların aşılanması gerektiğini de belirtti.

İŞTE AŞI TAKVİMİ

Türkiye’de uygulanan çocukluk çağı aşı takvimi ise şöyle:

 BCG: 2. ayın sonunda bir doz

 DBT: 2., 3. ve 4. ayların sonunda birer doz, 16-24 ay arası rapel (tekrar) doz

 Hib: 2., 3. ve 4. ayların sonunda birer doz, 16-24 ay arası rapel doz

 OPV: 2.,3. ve 4. ayların sonunda birer doz, 16-24 ay arası ve ilköğretim 1. sınıfta rapel dozlar

 KKK: 12. ayda bir doz ve ilk öğretim 1. sınıfta rapel doz

 Hepatit B: Doğumda, 1. ve 6. ayların sonunda birer doz, ilköğretim 8. sınıfta rapel doz

 Td: İlköğretim birinci ve 8. sınıflarında

 Kızamıkçık: İlköğretim 8. sınıfta

AŞILAR ÜCRETSİZ

Bağışıklama takvimindeki aşıların illerde Bakanlığına bağlı sağlık ocakları, sağlık evleri, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri, devlet hastaneleri, toplum sağlığı merkezleri ve aile hekimliği birimlerinde ücretsiz uygulandığını hatırlatan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, ayrıca, ücretsiz uygulamak ve düzenli kayıt bildiriminde bulunmak şartıyla isteyen özel sağlık kuruluşlarına aşıların yine Bakanlığı tarafından ücretsiz verildiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesinin girişimiyle 2005’de düzenlenmeye başlanan ’Avrupa Aşılama Haftası’ çerçevesinde bugün başlayacak Aşı Haftasının teması "Aşılayın, Önleyin, Koruyun" olarak belirlendi.

Hangi

hastalıklardan

koruyor


Ülkede geçen yıldan itibaren uygulanmaya başlanan yeni aşı takvimiyle halen yapılmakta olan aşılar şu hastalıklardan koruyor:

n DBT (karma) aşı: Difteri-Boğmaca-Tetanoz

n OPV (Polio) aşısı: Çocuk felci

n Hepatit B aşısı: Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanseri

n Hib aşısı: Hemofiluz influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihapları

n BCG aşısı: Verem

n KKK (Kızamık-Kabakulak-Kızamıkçık) aşısı: Doğumsal kızamıkçık sendromu, kabakulak, kızamığa bağlı zatürre, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit)

n Td aşısı: Tetanoz ve difteri.

Bebekler daha az sıkıntı çekecek

Turan Buzgan, aşı takvimindeki Difteri-Boğmaca-Tetanoz (DBT) karma aşısının menenjit (Hib) ve çocuk felci (OPV) aşılarıyla birleştirilmesi kararı alındığını ifade etti.

Çocuk felci aşısının halen bebeklik döneminde 4 doz halinde ağızdan uygulandığını kaydeden Buzgan, yeni uygulamayla ilk 3 dozun DBT ve Hib aşılarıyla birlikte enjekte edileceğini, kalan son dozun ise yine ağızdan verileceğini bildirdi.

Birleştirme kararı alınan aşılar için ihale sürecinin başlatıldığını, uygulamaya bu yıl içinde geçilmesinin planlandığını belirten Buzgan, şunları kaydetti:

"Birleştirilen aşılar, tıpkı Avrupa ülkelerindeki gibi 5’li kombinasyon şeklinde bir enjeksiyon içinde dolu olarak alınacak. Bebeklerimiz uygulanacak enjeksiyon sayısı azalacağı için artık daha az sıkıntı çekecek. Ayrıca şişlik, yüksek ateş, huzursuzluk ve devamlı ağlama gibi şikayetlere neden olan rutin kullanımdaki tam hücreli boğmaca aşısı yerine, yan etkileri daha az asellüler boğmaca aşısı uygulanacak. Bu aşının etkinliği aynı olmakla birlikte yan etkileri daha az."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!