Aşı gibi proje

Güncelleme Tarihi:

Aşı gibi proje
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 16:33

Kardelenler projesinde büyük emeği olan Turkcell’in eski Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, bu kez aile vakfıyla çocukların bilişsel becerilerini artırmak için bir proje başlattı. Bilişsel Beceri Projesi çocukların dikkat eksikliğinin önüne geçiyor, matematik becerilerini güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin farklı yönetici ve lider örneklerinden biri olan Turkcell’in eski Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, eşi Defne Aruoba Akpınar ile birlikte ilkokul 3’üncü sınıf öğrencilerini kapsayan bilişsel beceri projesi başlattı. Turkcell’den ayrıldıktan sonra “icracı” bir görev üstlenmeyen, halen THY Yönetim Kurulu’nda bulunan, aile işleriyle ilgilenen Muzaffer Akpınar dedesinin ve kendisinin adını taşıyan aile vakıfları Muzaffer Akpınar Vakfı ve eşinin şirketi Mind and More ile birlikte çocukların öğrenme becerilerini geliştirmek için uygulanan “bilişsel beceri eğitimi”nin devlet okullarında etkinlik saatlerinde uygulanması için proje hazırladı.

Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz ve Sarıyer Milli Eğitim Şube Müdürü Melek Yaşar’ın da katıldığı toplantıda geçen yıl projenin pilot uygulmasının Şair Nigar İlkokulu’nda başarıyla uygulandığını, bu yıl projenin genişletilerek Sarıyer İlçesi kapsamında 3 okulda daha 9 yaşındaki öğrencilere uygulanmaya başlandığı açıklandı. 

70 gönüllü eğitim veriyor
İbrahim Tahmaz, bu projenin MEB tarafından daha yaygın bir şekilde sahiplenilmesi ve yayılması için de çalıştıklarını söyledi. Defne Auroba Akpınar pilot uygulmada 30 eğitmenin görev aldığını ve 106 öğrenciyle birebir 12 saat bilişsel beceri eğitimi verildiğini söyledi. Bilişsel beceri eğitimi bu dönemde 70 gönüllü tarafından 4 ilkokulda veriliyor.

Psikolog Defne Auroba, Amerika’da yüksek lisans eğitimi aldığı dönemde Bilişsel Beceri Eğitimi’nin de lisansını almış. Özellikle yeni teknoloji ile birlikte eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılarda bilişsel beceri eğitiminin etkili olduğunu anlatan Defne Auroba Akpınar, çocukların başarısının bilişsel beceri eğitimiyle desteklendiğini ve amaçlarının daha fazla öğrenciye ulaşmak olduğunu söylüyor. Yapılan bilimsel değerlendirmelerde bilişsel beceri eğitimi alan çocuklar ev ödevlerini daha hızlı bitiriyor, derste daha iyi konsantrasyon sağlıyor, sosyalleşiyor. Matematik oyunlarla, eğlenceli biçimde veriliyor. Akpınar, eğitimi bir kez alan öğrencilerin hemen farklılığı yaşadığını, eğitimin 9 yaşında verilmesinin çocukların gelişiminin bir evresi olduğu için önemli olduğunu anlatırken, “Bu eğitimi alanlar aşı olmuş gibi oluyor” dedi. 

Haberin Devamı

BU EĞİTİMDE ÇOCUKLARLA NE YAPILIYOR?
- Çocuklar trambolinde zıplarken duvarda yazan harfleri okuyorlar,
- Bazı oyunlarda metronom kullanılıyor,
- Kart ve kutu oyunları oynanıyor,
- Renkler ve rakamlar ve yönlerle ilgili “oyunlar” var. Sarı renkli bir kart üzerinde yeşil yazıyor örneğin. Hepsini belli sırayla okuyor çocuklar. Tüm oyunlar beyin kaslarını çalıştırmaya yönelik.

MUHAMMED YUNUS’TAN ETKİLENDİM
Turkcell Genel Müdürlüğü döneminde de Türkiye’nin bugüne kadar kız çocukları için yapılmış en kapsamlı eğitim projelerinden birini destekleyen Muzaffer Akpınar, uzun zamandan beri “sosyal iş” konusunda kafa yorduğunu ve kadınlar için “mikro kredi” mucidi Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus’tan etkilendiğini söyledi. “İnsanlığa faydalı, sürdürülebilir, içinde gönülden desteğin de olduğu bir projeyi uzun zamandan beri eşimle birlikte hayal ediyoruz” diyen Akpınar, vakıf olarak okul binası gibi yatırımlar da yaptıklarını, Şair Nigar Okulu’nun tadilatına yardımcı olurken bu projeyi hayata geçirmeye de karar verdiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!