Asgari ücretli kadına adli yardım yok

SİGORTALI çalışan N.Ö’nün üç çocuğunu nüfusuna almak için açtığı dava bin 800 liralık harç engeline takıldı. Ankara 6. Aile Mahkemesi, N.Ö sigortalı olduğu için adli yardımdan yararlanmasına izin vermedi. Önce bu davanın nasıl açıldığına bakalım:

Ankara’da oturan N.Ö adlı kadın ilk evliliğini resmi nikahı olmadan yaptı. İlk evliliğinden iki çocuğu oldu. Boşanıp, ikinci evliliğini yaptı. İlk eşinden olan çocuklarının kaydını da ikinci eşinin nüfusuna aldırdı. Bu evliliğinden de bir çocuğu oldu. Ancak ikinci evliliği de uzun sürmedi. İkinci eşinin sürekli alkol kullanması yüzünden boşanmak için aile mahkemesinde dava açtı. N.Ö mahkemeden, adli yardım talep etti.

Adli yardımla boşanma davası açtı

Adli yardım kapsamında görevlendirilen avukatı aracılığıyla dava açıldı. N.Ö., çocuklarının velayetini de almak istedi. Mahkeme, nüfus kaydının düzeltilmesi için ayrıca dava açılmasını istedi. N.Ö, bu kez çocuklarının velayetini alabilmek için nüfus kaydı davası açtı.

Bin 800 liralık harç çıktı

Ankara 6. Aile Mahkemesi davaya bakabilmek için N.Ö’nün bin 800 liralık harç masrafının ödenmesini istedi. Asgari ücretle çalışan N.Ö buna mahkemede, “Boşanma davamı adli yardımdan faydalanarak açabildim. Harç parası olarak istenen bu para benim üç aylık gelirimden fazla. Bakmakla yükümlü olduğum üç çocuğum bulunmaktadır ve çocuklarım için nafaka dahi almamaktayım” diyerek, itiraz etti. N.Ö., nüfus kaydının düzeltilmesi için açtığı bu davada da adli yardımdan faydalandırılmasını istedi. Ancak 6. Aile Mahkemesi, N.Ö.’nün asgari ücretle sigortalı çalıştığı gerekçesiyle adli yardımdan yararlanamayacağına karar verdi.

Aile mahkemesinin kararları çelişkili

N.Ö.’nün avukatı Alihan Uncu, mahkemeye verdiği dilekçede, Ankara 3. Aile Mahkemesi’nin adli yardım kararını verirken 6. Aile Mahkemesi’nin vermemesini çelişki olarak değerlendirdi. Mahkeme, itiraz dilekçesine yanıt vermezken, N.Ö.’ye verilen iki haftalık süre doldu. N.Ö., iki haftalık sürede parayı ödeyemediği için velayet davasının düşme tehlikesi ortaya çıktı. Umarım bir çözüm bulunur.

Bozkır Yelkencileri yeni yerinde

11 yıldır Ankara’da faaliyet gösteren 400 üyesi bulunan Ankara Yelken Kulubü’nün (AYK) mühye köyü girişindeki yeni lokal ve bürosu geçen Aralık’ta hizmete girdi. Üyeleri dışında tüm Ankaralılara da açık, haberiniz olsun. Ankara Yelken Kulübü Komodoru Sırrı Gürkan’la konuştum. Gürkan, 2012’de Türkiye üniversitelerarası pirat şampiyonasına ilk kez Ankara’nın ev sahipliği yapacağını söyledi. Gürkan, AYK’ın, 2012 faaliyetlerini bakın şöyle anlattı:
“180 civarında lisanslı sporcumuz var. 17 tanesi optimist, 3 tanesi 4,7 lazer, 3 tanesi lazer-Radial. Diğer sporcular da yat ve pirat sporcusu. Kulubümüzde yat sınıfının yanı sıra optimist, lazer, sl-16 yapılıyor. Önümüzdeki aylarda windsorf ve maket yelkenli sınıfları da faaliyete geçecek. 2012 yılında Ankara’da bayanlar pirat yarışının ikincisi, Türkiye’de ilk defa olarak üniversitelerarası pirat şampiyonası ve Türkiye Pirat Rallisi’nin bir ayağı da Ankara’da ilk defa düzenlenecek.
Yılın on ayı tesislerimizin bulunduğu Mogan Gölü’nde, hava koşulları imkan verdiğince sporcularımız antremanlarına devam etmektedir. Bozkır yelkencileri bugüne kadar kendi imkanlarıyla ve üyerinin desteği ile oluşturdukları tekne filosu ile eğitim ve spor faaliyetlerine devam etmektedir.Amatör denizcilik belgesi için AYK seminerler de düzenlemektedir. Yeni seminer programlarımız internet sitemizden görülebilir”
Yazarın Tüm Yazıları