Aselsan dünya devleri arasında

Güncelleme Tarihi:

Aselsan dünya devleri arasında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2010 00:00

Geçen yıl, dünyanın en büyük 93. savunma sanayi şirketi olan Aselsan, bu yıl 7 basamak daha yükselerek 86. sıraya yerleşti. Aselsan yakın gelecekte dünya çapındaki ilk 50 savunma sanayi firmasından biri olmayı hedefliyor.

TÜRK Savunma Sanayinin öncü kuruluşu ASELSAN, dünyanın en büyük savunma sanayi kuruluşları listesinde yükselmeye devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından hazırlanan listeye göre dört yıldır ilk 100 savunma sanayi şirketi içinde (Defense News Top 100) yer alan ASELSAN, geçen yıl 93. sırada yer alırken, bu yıl, 7 basamak yükselerek 86. sıraya yükseldi.

Japon ve ABD şirketlerini geçtik

Defense News dergisi tarafından her yıl bir önceki yılın savunma satışları baz alınarak yayınlanmakta olan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100”, gelecek vaat eden savunma sanayi şirketleri olarak da kabul ediliyor. Bu yılki listede 86. sıraya yükselen ASELSAN, Japon Fujitsu şirketi ile savunma sanayinde faaliyet gösteren çok sayıda ABD firmasını da geride bıraktı. Bu yılki listede birinciliği, Amerikan Lockheed Martin firması alırken, onu İngiliz BAE Systems izledi. Bu arada, ilk 100 arasında 4 İsrail savunma sanayi firması da yer alıyor.

Hedef ilk 50 içinde yer almak

Türk ordusunun elektronik cihaz ve sistem alanında en önemli kaynağı olan ASELSAN, yakın gelecekte dünya çapındaki ilk 50 savunma sanayi firmasından biri olmayı hedefliyor. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bir kuruluşu olan ASELSAN, Askeri Haberleşme Sistemleri, Radar ve Elektronik Harp Sistemleri, Elektro-Optik Sistemleri, Seyrüsefer ve Aviyonik Sistemleri, Savunma ve Silah Sistemleri, Komuta-Kontrol-Haberleşme-Bilgisayar-İstihbarat-Keşif ve Gözetleme Sistemleri, Deniz Savaş Sistemleri, Profesyonel Haberleşme Sistemleri, Akıllı Ulaşım Sistemleri tasarımı, geliştirilmesi, imalatı, sistem entegrasyonu, modernizasyonu ve satış sonrası hizmetleri alanlarında teknoloji merkezi olarak çalışıyor.

AR-GE’ye en çok pay ayıran kuruluş

Kurum, 200 yerli firmaya yan sanayi olarak iş yaptırıyor. ASELSAN’da halen 1900’ü mühendis, 3 bin 550 personel çalışıyor. Her yıl cirosunun yüzde 7’sini Ar-Ge faaliyetlerine tahsis eden ASELSAN’ın Ar-Ge harcamaları, Türkiye’deki tüm savunma sanayi firmalarının araştırmaya ayırdığı payı ikiye katlıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin teknoloji gereksinimini karşılayan en önemli milli kaynak olan ASELSAN, uluslararası savunma pazarındaki etkinliği ve pazar payını artırmak üzere çalışmalarına devam ediyor. ASELSAN, 36 ülkeye direkt satışın yanı sıra, teknoloji ihraç ederek ortak üretim çalışmaları da yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!