ASELSAN, 36 milyon dolara Kazakistan’da fabrika kurdu

Güncelleme Tarihi:

ASELSAN, 36 milyon dolara Kazakistan’da fabrika kurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2013 01:06

ASELSAN, Kazakistan ve bölge ülkelerinin orduları için Astana’da 36 milyon dolara fabrika kurdu. Fabrikada, gece görüş dürbünleri, termal silah dürbünleri üretilecek.

Haberin Devamı

ASELSAN ve Kazakistan Engineering (KAE) firmalarının ortaklığı ile Kazakistan’ın başkenti Astana’da 36 milyon dolara kurulan Kazakistan Aselsan Engineering (KAE) fabrikasının açılışı dün yapıldı. Fabrikada Kazakistan ve bölge ülkeleri için gece görüş dürbünleri, termal silah dürbünleri ve nişangahları üretilecek. Aynı zamanda Kazak ordusunun kullandığı Rus yapımı helikopterler, tanklar ve zırhlı araçlar da burada modernize edilebilecek. Fabrikada üretilen savunma ürünleri, bölge ülkelerin kullandığı Rus silah ve araçlarına takılacak. Açılışa Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kazakistan Savunma Bakanı Adilbek Jaksıbekov, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman ve bölge ülkelerin askeri yetkilileri katıldı. Yılmaz, fabrikayı gezerek üretim hatlarının başındaki mühendislerden bilgi aldı. Fabrikanın inşaatı ve üretim hatlarının kurulumu için 36 milyon dolar yatırım yapıldı. 2014 içinde de yeni bir üretim hattının tamamlanması için 8 milyon dolar daha yatırım yapılacak. Fabrikanın yılda 3 bin gece, 3 bin gündüz görüş cihazı ve 1200 termal nişangah üretme kapasitesi var.

Haberin Devamı

1 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kahramangil, “Ortaklığın yüzde 50’si Kazakistan Engineering’e, yüzde 49’u ASELSAN’a, yüzde 1’i de Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na ait. 10 yılda 1 milyar dolarlık bir hedef var. Temel elektronik sistem üretme alt yapısını buraya getirdik” dedi.

İşbirliği Gül ile start aldı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Mayıs 2010’da Kazakistan’a yaptığı resmi ziyaret sırasında “savunma sanayi alanında stratejik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik ortak yatırım faaliyetlerinin başlatılması” kararı alındı. Aynı dönemde Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde de konuyla ilgili anlaşma yapılması kararlaştırıldı. SSM ve ASELSAN’ın yaptığı çalışmalar sonucu Kazakistan’la da anlaşılarak fabrikanın temelleri atıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!