Asansör sempozyumu ve sergisi başladı

Güncelleme Tarihi:

Asansör sempozyumu ve sergisi başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2016 17:33

Asansör sempozyumu ve sergisi başladı

Haberin Devamı

ANKARA,(DHA)-MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen ‘Yapı ve Asansör’ ana temalı Asansör Sempozyumu ve Sergisi, MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde başladı.

Sempozyumun açılış töreni öncesinde Prof. Dr. Firuz Balkan, Prof. Dr. Engin Çakır ve Bülent Çarşıbaşı ile oluşan ‘Grup Feb’ müzik dinletisi gerçekleştirdi.Üç gün sürecek Olan sempozyumda otuz altı bildirinin sunulacağı 9 oturum, bir panel ve iki seminerin yanı sıra asansör ve yürüyen merdiven/bantları üzerine çocuk eğitimi konulu bir kurs da düzenleniyor. Açılış konuşmalarını EMO Başkanı Hüseyin Yeşil, MMO Başkanı Ali Ekber Çakar TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından yapıldı.

“MÜHENDİS İSTİHDAMI YETERSİZ”

Açılış konuşmasında MMO’nun asansörler üzerine çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler veren MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, “Sektördeki yetkili firma sayısı yaklaşık 2008 civarındadır. Sektörde istihdam edilen Makina Mühendisi sayısı ise yaklaşık 1000’dir. Asansör periyodik kontrollerinin ne yazık ki bütün ülkeyi kapsamaması, mühendis istihdamındaki yetersizlik, meslek odalarının görev ve yetkileri, AB süreç ve standartlarının uyumlaştırılması, piyasa gözetim ve denetimi gibi konulardaki sorunlar ise sürmektedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TSE, Meslek Odaları, üretici firmalar, mühendisler, akademisyenler ve diğer kuruluşların, sürecin bütününde mühendis istihdamı ve meslek odalarının rolleri başta olmak üzere sağlayacağı aktif destek, bu sorunların çözümünde önemli bir rol oynayacaktır” dedi.

“CAN VE MAL KAYIPLARI YAŞANIYOR”

Asansör Teknik Komitesi’nin çalışmalarının işlevsel kılınması gerektiğini hatırlatan Çakar: “Bazı çevreler olaya ticari boyutta yaklaşmakta, asansör firmalarında mühendis çalıştırılmasına ve Mühendis Odalarının mesleki denetim süreçlerinde yer almasına karşı çıkmaktadırlar. Bilim, mühendislik ve kamu denetimini dışlayan böylesi bir düzenleme, asansörlerde denetim eksikliğinden kaynaklı can ve mal kayıpları ile standart dışı uygulamaları daha da artıracağı gibi ulusal asansör sanayimizi de baltalayarak, sektörde hizmet veren yüzlerce mühendisin işten çıkarılmasına sebep olmaktadır” dedi.

"ASANSÖR FACİALARINDA BİRÇOK VATANDAŞ YAŞAMINI YİTİRDİ"

Ülke çapında her yıl asansör facialarında birçok vatandaşın hayatını kaybettiğine değinen TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Çözüm önerileriyle ülke ve halkımız yararına bilimsel ve teknik çalışma üretmeye devam ediyor, bugün gerçekleştirilen bu sempozyum da bu anlayışın bir ürünüdür. Kentsel dönüşüm projelerinin ve dikey yapılaşmanın artması ile birlikte asansör sektörünün gelişiminin de daha fazla önemli hale geldi. Ülkemizde her yıl asansör facialarında birçok vatandaşımız yaşamını yitirmekte, birçoğu engelli olmaktadır. Bunun nedeni asansör denetimlerinin yeterli kalite ve sıklıkta yapılmamasıdır" dedi.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!