Asansör raporu rahatsız ediyor

Güncelleme Tarihi:

Asansör raporu rahatsız ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2008 00:00

Geçen yıl denetlenen asansörlerin yüzde 30’u kullanılabilir durumda çıktı. Apartmanlardaki asansörlerin yüzde 91’inin denetim dışı olduğu belirlendi.

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 2007 yılında denetlenen asansörlerin yalnızca yüzde 30’unun kullanılabilir durumda bulunduğunu, asansörlerin yüzde 91’inin ise denetim dışı olduğunu belirtti.

Koramaz, MMO’nun "Asansörlerde Durum Raporu Uygulamalar ve Yapılması Gerekenler" raporunu açıkladı. Emin Koramaz, Türkiye’de 150 bine yakın CE işareti olmayan asansör bulunduğunu, yaklaşık 10 milyon vatandaşın her gün bu asansörleri kullandığını bildirdi.

Ortak görüş yok

AB ülkelerinde benzerleri bulunan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği konusunda sektörde ortak bir görüşe ulaşılamadığını dile getiren Koramaz, asansör ve yürüyen merdiven sektöründe ürünlerin piyasaya arzı ve dağıtımı aşamasında veya ürünler piyasadayken ilgili teknik düzenlemelere uygunluk ve güvenliğine ilişkin boşluklar da bulunduğunu söyledi.

Korkutan rakamlar

Koramaz raporda, Türkiye’de durum, sayısal veriler konusunun da ele alındığını belirtti. 2007 yılında denetlenen asansörlerin yalnızca yüzde 30’unun kullanılabilir durumda bulunduğunu kaydeden Koramaz, "asansörlerin yüzde 91’inin denetim dışı" olduğunu kaydetti.

Koramaz, TMMOB MMO ve Elektrik Mühendisleri Odaları tarafından mevcut asansörlerin yıllık kontrollerinin yapılması için çeşitli belediyelerle protokoller yapıldığını, uzman mühendislerce on binlerce asansörün periyodik kontrolleri yapılarak olası kazaların önüne geçildiğini söyledi. Ancak, bu kontrollerin 2007 yılı itibarıyla 17 ildeki 27 belediye sınırlarında yapıldığını belirten Koramaz, bu durumun kontrollerin sınırlılığını gösterdiğine işaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!