ARÜ’de Veranda’lı Bir Gece

Güncelleme Tarihi:

ARÜ’de Veranda’lı Bir Gece
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 09:52

ARÜ'DE VERANDALI GECE

Ardahan Üniversitesi Gençlik Eğitim Merkezi (ARÜGEM) tarafından organize edilen gecede Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından ‘Şiir ve Hayat’ isimli ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan yeni çıkan Veranda isimli şiir kitabı ve şiir üzerine söyleşi gerçekleştirildi. Ayrıca gecede söyleşilerin yanı sıra Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan müzik grubu ile Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grup Veranda isimli müzik grubu katılımcılara müzik ziyafeti sunarken, ARÜ’nün uluslararası öğrencileri Veranda şiir kitabından çeşitli şiirleri seslendirdi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonunda gerçekleştirilen geceye, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gürkan Doğan ve Prof. Dr. Orhan Söylemez, Genel Sekreter Ercan Gültürk, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, İİBF Dekanı Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş, ARÜGEM Başkanı Canan Korkmaz ile akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Prof. Dr. Korkmaz; ‘Bu Organizasyon Varlık Üzeri Bir Derinlik Taşıyor’
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz şiir gecesinin başlangıcında yaptığı konuşmasında, ARÜGEM’in çalışmaları hakkında çeşitli bilgiler verdi. Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Değerli dostlar hepinizi saygıyla selamlıyorum. ARÜGEM’in öğrencilerimizin yararına düzenlemiş oldukları çok güzel çalışmalar var. Ama bu bambaşka bir şey. Eskiden pasta yapar, el işi örer, mantı yapar satarlardı ki ihtiyacı olan öğrencilere katkı olsun diye. Ama yaptıkları bu organizasyon varlık üzeri bir derinlik taşıyor. Şiirle öğrencilerin geleceklerine dokunmak istiyorlar. Belki yapacakları yardımdan çok öğrencileri şiirle buluşturmayı amaçladıkları bu destek, onlara maddi yardımdan daha çok destek sağlayacaktır. ARÜGEM Başkanı Canan Hanıma, emeği geçen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Korkmaz, konuşmasında şiir, şair ve sanatkârların önemi hakkında ise “Tabi şiirle hayat arasında ki ilişki yüzyıllardır konuşulan bir meseledir. Ne biz onu tam olarak konuştuğumuzda bitecek ne de onu tam olarak tanımlamış olacağız. Sanatkârlar insani tükenişlerimizin soylu ve kutsal bekleyişlere dönüştüren insanlardır.” diyerek şairlerin toplumlar için ehemmiyetine değindi.
Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, konuşmasında Veranda’nın yazarı Prof. Dr. Gürkan Doğan’ın şiirlerinden de örnekler vererek şairin şiirlerinde ki derinlik, zarafet ve manaları da anlattı. Prof. Dr. Korkmaz, “Hayatla şiir arasında ki çok kısa bir bağlantıyı sevgili Gürkan hocamın Verandasından hareketle sizlere anlatmaya çalıştım. Şairleri konuşmayan, şairleri olmayan rüyası görülmeyen toplumlar ve topraklar ne kadar mahzundur. Ne güzel ki Ardahan Üniversitesi’nde rüya gören bir insan var. Ben 2000 yılında O insanla tanışmıştım. O zaman Mavi isimli bir şiir kitabı yayınlamıştı. Bugün yine başka bir kitabı için buradayız.” diyerek sözü Prof. Dr. Gürkan Doğan’a bıraktı.
Konuşmasının başında duygu dolu anlar yaşayan Prof. Dr. Gürkan Doğan, “Şu anda tıpkı bana olduğu gibi eminim hepimiz hayatımızın burada ki döneminde bir an mutlaka kendimizi böyle hissetmişizdir. Böyle hissetmediğimiz her anın olmadığı hayatlarınız olsun. Şu hayatta bizi her zaman gerçekten seven yoldaşlarımız olsun. Bu güzel geceyi organize eden başta rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Korkmaz hocamız olmak üzere ARÜGEM yönetici ve üyeleri ile emeği geçen bütün herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Prof. Dr. Doğan; ‘Bana Göre Şiir Bir Benzetme Sanatıdır’
Veranda isimli şiir kitabının yazarı Prof. Dr. Gürkan Doğan, 1995 yılından itibaren yazdığı bütün şiirleri yazdığı bu eserinde topladığını ifade eti. Prof. Dr. Doğan konuşmasında şiir ve şiir yazımı hakkında geceye katılanlara söyleşi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Gürkan Doğan, “Dil, şiir üzerinden kelimelerden kurtulma gayretidir. Mallarme, şiir kelimelerle değil duygularla yazılıyor, der. Evet, şiir kelimeler yazılır ama kelimelerin aynılaştığı bu dünya da onlara rağmen günlük hayatın aynılaştırdığı kelimelerin ötesine de geçebilmemize olanak sağlar. Bana göre şiir bir benzetme sanatıdır. Murathan Mungan’ın söylediği gibi aşk en güzel benzetme sanatıdır. Ben kimim sorusunun sorulması felsefi bir soru ama şiir sıkıştırılmış bir felsefeyse şiir aracılığıyla bu soruyu sormak çok kıymetli. Ama yanıtını bulmak zorunda olduğumuz için değil. Bazen sorunun soruluyor olmasını tetikleyen duygu ve düşüncelerimiz cevabı bulmaktan çok daha heyecan verici öğrenmeleri beraberinde getirebilir “ olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Gürkan Doğan yayınlamış olduğu Veranda isimli şiir kitabından elde edilecek bütün gelirin ARÜGEM’e bağışlayarak ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak verileceğini sözlerine ekledi.
ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz Veran’da yazarı Gürkan Doğan’a ve ARÜGEM Başkanı Canan Korkmaz’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.
Konuşmaların ardından ARÜ uluslararası öğrencileri Veranda’dan seçtikleri şiirleri okudular. Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından kurulan Grup Veranda da Prof. Dr. Gürkan Doğan’ın şiirlerini besteleyerek dinleyicilere unutulmaz bir gece yaşattılar. İlk defa gece de kendi yazdığı dizelerin bestelenmiş şeklini dinleyen Prof. Dr. Doğan, duygulu anlar yaşadı.
Programın sonunda Prof. Dr. Gürkan Doğan şiir severlere kitapları imzaladı. Gecede Prof. Dr. Doğan sevenleri ile kitaplarını imzaladıktan sonra bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!