Artvin'de, Yeşil Artvin Derneği'nden Danıştay kararına tepki eylemi

Güncelleme Tarihi:

Artvinde, Yeşil Artvin Derneğinden Danıştay kararına tepki eylemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2017 22:00

Artvin'de, Yeşil Artvin Derneği'nden Danıştay kararına tepki eylemi

Haberin Devamı

Adem GÜNGÖR/ARTVİN, (DHA) - ARTVİN'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetlerine karşı açılan davada, ‘ÇED olumlu’ raporunun iptali istemini reddeden  yerel mahkeme kararının Danıştay 14. Dairesi tarafından onanmasına yönelik tepkiler sürüyor.  Artvin'de, Yeşil Artvin Derneği’nin öncülüğünde toplanan kalabalık madencilik faaliyetlerinin önünü açan Danıştay’ın kararını protesto etti.
KARAHAN: KÜRESEL SALDIRININ EN ACIMASIZ ÖRNEĞİ CERATTEPE’DİR
Halitpaşa Meydanı’nda toplanan yaklaşık bin kişi, yoğun güvenlik önlemleri arasında eylem gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, ülkenin bütün değerlerinin yağmalandığı bir süreçten geçildiğini belirterek, “Uluslarötesi şirketlerin egemen olduğu, doymak bilmez bir kar hırsı ile ülkenin yağmalandığı bu dönemde bu ülkenin yurttaşları olarak büyük acılar çekiyoruz. Bin yıllardır kenarlarında yaşam bulduğumuz derelerimiz kurutuluyor, elimizden alınıyor, yaylalarında nefes aldığımız dağlarımız maden ruhsatlarıyla delik deşik ediliyor, kıyılarımız, ormanlarımız yağmalanıyor. Ülkenin dört bir yanında aynı süreçler devam ediyor. Ülke ekonomisinin güçlenmesi, enerji ihtiyacı yalanlarıyla oyalanmaya çalışılıyoruz. Küresel saldırının en acımasız örneğini Cerattepe’de yaşıyoruz. Yıllardır bu ilde yaşayan on binlerce insanın ve bu doğada yaşam bulan kurdun, kuşun, her canlının adalet arayışı devam ediyor” dedi. Karahan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Cerattepe mücadelesinin üçüncü dönemi olan Mehmet Cengiz döneminde, Rize İdare Mahkemesi bir hukuk kurumu iken, ilk ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için açılan davada 7 bilim insanının raporuna dayalı olarak Cerattepe’de madencilik yapılamayacağına, madencilik ile kent yaşamının bir arada olamayacağına, suların kaçınılmaz ve engel olunamaz şekilde kirlenmesinin mutlak olduğuna, heyelanların kent yaşamı için büyük riskler yaratacağına ve bu sebeple ‘ÇED Olumlu’ kararının iptaline karar vermişti. Mahkeme kararında madencilik yapılamayacağına dair onlarca neden vardı. Rize İdare Mahkemesi’nin bu kararı maden şirketi tarafından temyiz edilmiş ancak Danıştay 14. dairesi tarafından bu kararın onanmasına karar verilmişti. Kazanmıştık. Ancak bu kararın daha temyiz incelemesi tamamlanmadan maden şirketi hukuka ve vicdana aykırı bir genelgeye dayanarak, ÇED raporundaki eksiklikleri tamamladığı iddiası ile yeni bir ÇED raporu hazırlamış ve yeniden, ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı. Bu ikinci ÇED raporu ile ilgili davamızı, ülkemizin en büyük çevre davası olarak 751 kişi ile açmıştık. Esasen milletine küfür eden, bir ahlaksızlığın ve yolsuzluğun arkasına siyasi gücüde alarak yargının en tepesine tırmanışın hazin öyküsüdür bu yaşananlar.”
AK PARTİLİ KIŞLA'YA BÜYÜK TEPKİ
Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla’nın bir süre önce mecliste yaptığı konuşmaya da tepki gösteren Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan bu konuda da şunları söyledi:
“Artvin Milletvekilinin konuşmalarının ülkede yaşayan bütün Artvin’lileri dehşete düşürdüğünü belirtmek gerekir. Milletvekili konuşmasında, Artvin’in barajlar kenti ve madenler kenti olduğunu ve buna alışmak zorunda olduğumuzu söylemek gafletinde bulunmuştur. Artvin Milletvekili’nin yaşam alanlarımızın ve doğanın korunması, ilimizdeki refah ve huzurun artırılması için çaba göstermesi gerekirken barajlara ve madenlere alışmamız gerektiğini söylemesini üzücüdür. Ülke kaynaklarının işbirlikçi yağmacılara ve ortaklarına peşkeş çekildiği bu kadar belli iken bunun ülke ekonomisi için gerekli olduğu yönündeki sözleri çarpıtma olarak görüyoruz. Artvin’de evi bile olmayan, geldiğinde otellerde kalıp dönen, görevi bittiğinde bir daha gelmeyecek olan, Artvin’de bir ikamet adresi bile olmayan birisinin yaşam alanlarımızı yok eden projelere alışmamızı söylemesi elbette kolay olmalı. Ancak bizler Artvin’de yaşayanlar olarak işi, aşı, evi, barkı, dostları ve arkadaşları, mezarlıkları ve ataları burada olan insanlar için bu kabul edilebilir bir şey değildir. Sayın milletvekili; alışmıyoruz, alışmayacağız ve alıştıramayacaksınız.”
Hukukun ve adaletin olmadığı bir süreçte yaşam hakkı için mücadele ettiklerini ifade eden Karahan, “Yaşam hakkı mücadelesi aynı zamanda bir hak ve adalet mücadelesidir. Yaşam hakkımıza yapılan bu saldırı zulme karşı direnme hakkı verir. Bu kapsamdaki her mücadele meşrudur ve hukuk çerçevesindedir. Bu kutsal mücadeleye ülkenin dört bir yanındaki Artvinlileri, yurt dışındaki hemşerilerimizi, bütün ülkede çevre mücadelesi yürüterek bu yağma ve talan düzenine karşı mücadele eden çevre dostlarını bekliyoruz. Hiçbir karanlığın sonsuza kadar sürmeyeceğini bir gün devranın döneceğini biliyoruz, hatırlatıyoruz, deftere yazıyoruz” dedi.
"ARTVİN HALKININ MÜCADELESİ ARTARAK SÜRECEKTİR"
Cerattepe mücadelesinin 25 yıldır sürdüğünü hatırlatan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Artvin halkının vicdanında yer etmeyen ve adaletin zerresi bulunmayan bir kararı kabul etmediğimizi bütün dünyaya ilan ediyoruz. Yaşamı yok eden bu gözü dönmüş doğa katliamına karşı Artvin halkının mücadelesi artarak sürecektir. Bu şanlı direnişe bütün Artvinlileri, çevre dostlarını” diyerek açıklamasını tamamladı. Açıklamasının sonunda vatadaşlar, “Madene hayır” yazılı atkıları açtı, slogan atarak tepkilerini seslendirdi.
Eyleme katılanlardan 93 yaşındaki Erzade Yalçıntaş, madene kesinlikle karşı olduğunu belirterek, "Büyüklerden rica ediyorum. Bu işten vazgeçsinler. Yeşil Artvin’i, güzel Artvin’i berbat etmesinler, doğayı kirletmesinler. Gençlerimize yazık, yarınlara yazık, gelecek nesillere yazık. Bu güzel doğayı yaşatsınlar. Ben bu yaşıma geldim, yaşımı da önce Allah’a, sonra da doğaya borçluyum" dedi

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!