Artvin'de av sezonunun sona ermesi nedeniyle etkinlik düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Artvinde av sezonunun sona ermesi nedeniyle etkinlik düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2015 16:25

Haberin Devamı

ARTVİN (AA) - Artvin’de, 2014 - 2015 av döneminin sona ermesi nedeniyle Artvin Valiliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü ile Artvin Avcılar ve Atıcılar Derneğinin işbirliğiyle etkinlik düzenlendi.

Kafkasör Yaylası'ndaki etkinliğe, Vali Kemal Cirit, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Turan, Artvin Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan, Artvin Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Necmi Asuman ile avcılar katıldı.

Vali Cirit ile etkinliğe katılanlar yaban hayvanları için bölgeye yem ve ot bıraktı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdür Mustafa Bulut, bugünden itibaren avlanmanın yasa dışı olacağını belirterek, "Avlanacak kişilere kanunların koruma, kollama görevi vermiş olduğu görevliler tarafından yasal işlem başlatılacaktır. Ayrıca avlanmak için av sezonunun sadece açık olması yeterli olmayıp ancak belgeli avcılığa izin veriliyor. Belgesiz avcılığın da aynı zamanda yasa dışı avcılık olduğu malumdur” dedi.

Haberin Devamı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı olan Artvin Şube Müdürlüğü’ne 428’i aktif, 30’u pasif olmak üzere toplam 458 avcının kayıtlı olduğunu ifade eden Bulut, şöyle devam etti:

"Bunun yanında 400 kişi de usta atmacacı sertifikasına sahip. Artvin Şube Müdürlüğümüzce 237 adet avlanma izin kartı satışı yapılarak 27 bin 450 lira gelir elde edilmiştir. Elde edilen gelirin 3 bin 675 lirası avcı derneklerine sattıkları pul karşılığı gelir katkısı olarak sağlandı. Satışı yapılan avlanma izin kartının 35 adedi il geneli, 202 adedi ise ülke geneli olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca ilimizde 2 adet avlak alanı bulunmaktadır. Tescil aşamasında hayata geçirilmesiyle toplam 10 adet avlak ile avcılarımıza daha rahat hizmet verilmeye başlanacaktır."

Artvin’in zengin bir yaban hayatına sahip olduğunu vurgulayan Bulut, "Bu zengin yaban hayatının nitelik ve nicelik olarak ortaya çıkarılması, güncellenmesi için üniversitelerin ilgili bölümleri ile envanter çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Yapılan çalışmalar neticesinde 2014 - 2015 av döneminde avlattırılmak üzere 62 adet yaban hayvanı verilmiş olup av turizminden 437 bin lira gelir elde edilmiştir. Bu gelirin 225 bin lirası işbirliği yaptığımız köy tüzel kişiliklerine aktarılmıştır. Artvin’in yaban hayatına sahip çıkması neticesinde bir önceki av dönemine göre yüzde 500 artış sağlandığını görüyoruz. 2015 - 2016 av sezonunda ise 76 adet yaban hayvanı kotası teklif edildi" dedi.

Haberin Devamı

Bulut, 2014 yılı içerisinde Artvin ilinde 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na tabi işlemlerde 273 avcının kontrol edildiğini, söz konusu avcılardan 11’ine yasal işlem uygulandığını kaydetti.

Valisi Kemal Cirit ise Artvin’in yaban hayatının en doğal şekilde yaşandığı il olduğunu söyledi.

Artvin’de yaban hayatını korumanın gayreti ve çalışması içerisinde olduklarını belirten Vali Cirit, şunları söyledi:

"Artvin’de yaban hayatı ile av turizminin atbaşı birlikte gidebileceğini göstermek amacıyla bugün burada bir etkinlik gerçekleştirdik. Burada biz av turizmine konu olabilecek, ülkemizde de, dünyamızda da ender bulunun ve popülasyonları zaman zaman artan ve azalan çeşitli av hayvanlarına sahibiz. Doğal olarak popülasyonu artan hayvanlar için doğa kendi içerisinde dengeyi sağlayamazsa burada bilinçli olan avcılarımız devreye giriyorlar. Bizim buradan Artvin olarak beklentimiz diğer illerle birlikte bir farkındalık oluşturmak. Doğu Karadeniz’in incisi olan bu güzel ilimizde av hayati ile ilgili, yaban hayatı ile ilgili bir farkındalığı sizlerle birlikte yaşamayı arzu ettik. Sezonu kapatan avcı arkadaşlarımıza yasal kurallara uydukları için sizlerin huzurunda teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. İnşallah ağustos ayında yeni bir şenlikle, bu sefer av sezonunu birlikte açarak devam edeceğiz. Ben de bir avcı olmak için dersimi çalışmaya başladım. İnşallah başarılı oluruz. Bütün arkadaşlarıma bu etkinliğe destek oldukları için teşekkürlerimi sunuyorum.”

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şubesince açılan ilde yaşadığı tespit edilen yaban hayvanlarının sergilendiği sergiyi gezen Vali Cirit, yetkililerden yaban hayatı hakkında bilgi aldı.

Daha sonra etkinliğe katılanlar havalı silah ve tüfekle hedefe ateş etti. Vali Cirit de eline önce silahı ardından tüfeği alarak hedefe ateş etti. Hedef tahtasını tutturan Vali Cirit, katılımcılardan alkış aldı.

Halk oyunları gösterine katılan Vali Cirit, vatandaşlarla birlikte bir süre horon oynadı. Etkinliğin sonunda Vali Cirit, en tecrübeli avcı Mehmet Çakmakçı’ya plaket takdim etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!