'Artık' nota da bilen 'Küçük Laçolar' konsere hazır

Güncelleme Tarihi:

Artık nota da bilen Küçük Laçolar konsere hazır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2014 09:46

Tarlabaşı’nda yaşayan Roman gençlerden oluşan Tarlabaşı Toplum Merkezi Orkestrası bu yılki ilk konserlerini 25 Haziran Çarşamba akşamı saat 18.30’da Salt Galata’da verecek.

Haberin Devamı

Tarlabaşı Toplum Merkezi Orkestrası, Tarlabaşı bölgesinde yaşayan Roman gençlerin ve çocukların temel müzik eğitimi almasını sağlamak amacıyla 2006’da çalışmalarına başladı. 10 yaşlarında 7 kişilik ilk grup kendilerine ‘Küçük Laçolar’ ismini verdi. Tıpkı babaları gibi kanun, keman ve darbuka gibi enstrümanları çalabiliyor ama nota bilmiyorlardı. Dersler, 2010’da profesyonel müzik öğretmenleriyle devam eden ritim ve orkestra atölyelerine dönüştü.

Tarlabaşı Toplum Merkezi sorumlusu Ceren Suntekin müzik atölyelerinin amacını şöyle anlatıyor: 'Müzisyen ailelerde doğan Roman çocuklar küçük yaşlardan itibaren babalarıyla meyhanelerde veya ünlü sanatçılarla enstrüman çalıyorlar. Ancak temel bilgilere sahip değiller. Önemli olan müzikal bilgilerini üst düzeye taşıyıp adil ücretlerle, haklarını savunarak çalışabilmelerini ve kendi kültürlerini doğru temsil edebilmelerini sağlamak.'

Daha çok ‘solist’ olarak tek başına çalışmaya alışmış gençler bu atölyeler sayesinde orkestrasyon ve çoksesli çalışmaya başladı. ‘Küçük Laçolar’, bu esnada Tarlabaşı Toplum Merkezi Orkestrası’na dönüştü ve Türk sanat müziğiyle sınırlı repertuvarlarına dünya müziği ve klasik eserler eklendi. Ancak ne çalarlarsa çalsınlar grup müziğe kendi yorumlarını da ekliyor. Örneğin Beethoven’ın 9. Senfoni’si klasik bir girişle başlayıp kendi yorumlarıyla uzun havaya dönüşerek sonlanıyor. Ayrıntılı bilgi için merkezin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!