"Artık çıta yükseldi"

Güncelleme Tarihi:

Artık çıta yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2011 14:56

Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, “Artık çıta yükseldi. 'Türkiye yaparsa en iyisini yapar' ifadesi artık yerini almış durumda” dedi.

Özak, Trabzon'da 23-30 Temmuz arasında yapılacak 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'na (EYOF) “100 gün kaldı” etkinlikleri çerçevesinde, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Trabzon'daki çok önemli organizasyona 100 gün kaldığını belirterek, “Çok hummalı bir şekilde gerek tesislerle ilgili, gerek ulaşımla ve çevreyle ilgili, gerekse de organizasyonla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Tesislerin işin görünen tarafı, organizasyonun ise görünmeyen tarafı olduğunu ifade eden Özak, “Belki 100'e yakın değişik işte hizmet satın alacağız. Açılış kapanıştan beslenmeye, ulaşımdan iletişime, gönüllülerden sponsorluğa, medya tanıtımdan işaretlemeye kadar 100'e yakın iş satın alınacak. Artık bu konularda uzmanlaştık. Çünkü en zor organizasyon bana göre kış şartlarında yapılan Erzurum'daki organizasyondu. Bu yalnızca bir spor organizasyonu değil. Burada turizmle ilgili şehir tanıtımı var. Kültür sanatla ilgili çalışmalar var. Belki şehirle ilgili çok sayıda kitap ve broşür bastıracağız. Şehrin tanıtımıyla ilgili çok şey yapmaya çalışacağız” dedi.

Özak, son dönemlerde Türkiye'de spor organizasyonları konusunda inanılmaz başarı öyküleri yaşandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“2005'te İzmir'de Universiade'den başlayarak daha sonra yılda en az 50 çeşit uluslararası organizasyon İstanbul'da yapılıyor. Onun dışında 2007'de Karadeniz Oyunları'nı yaptık. Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri Dünya Basketbol Şampiyonası'ydı. Ayrıca, orada Dünya Basketbol Genel Kurulu da yapıldı. En kalabalık organizasyonlardan biriydi. 147 ülke katılmıştı. Çok methiyeler aldık. Hem sonuç hem organizasyon kalitesi olarak buradan Türkiye gururla ayrıldı. 2012'de Dünya Golf Şampiyonası'nı yapacağız. 2007'de Yunanistan Akdeniz Oyunları'nı almıştı, ama 2010'un sonunda yapamayacağı ortaya çıktı. Ocak ayında bu işten vazgeçti. Biz aldık o organizasyonu. U20 Dünya Şampiyonası Türkiye'ye verildi. UEFA Kongresi İstanbul'da yapılacak. Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası, İstanbul'da yapılacak. 2012'de Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nı yapacağız.”

Esas amaçlarının 2020 Olimpiyatları ve 2020 UEFA Futbol Şampiyonası organizasyonunu yapmak olduğunu dile getiren Özak, “Bunu yapabilir miyiz, yapabiliriz. Türkiye'nin bu konuda iyi bir notu var. Gerek tesis yapma, gerek organizasyon yapma konusundaki kalitesi ve birikimiyle gerçekten bunları yapabilecek durumda. Artık çıta yükseldi. 'Türkiye yaparsa en iyisini yapar' ifadesi artık yerini almış durumda” diye konuştu.

“ARTIK TRABZON'UN SPOR KENTİ OLDUĞU KESİN”

EYOF ile ilgili Trabzon'da yapılan tesisler hakkında bilgi veren Özak, “Artık Trabzon'un spor kenti olduğu kesin. Burada milattan önce başlayan bir spor kültürü var. Özellikle futbol ön plana çıkmasına rağmen burada sporun her çeşidi yapılıyor, yapılacak. Buradan çok değerli ve önemli sporcular yetişecek. Bu tesisler gerçekten Türkiye'nin en önemli tesisleri” dedi.

Organizasyon sona erdikten sonra, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak protokolle bu tesislerin öğrencilere açılacağını anlatan Özak, “Türkiye'de sporcu sayımız çok az. Biz bunların sayısını artırırsak hem spor-sağlık ilişkisi açısından, hem de sporcu yetiştirme konusunda yol alırız” diye konuştu.

Devlet Bakanı Özak, Türkiye'de onca tesis yapmalarına karşın yine tesis ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “Bugün 25 şehrimizde yüzme havuzu yok. Halbuki biz yüzmeyi mecburi ders haline getirmeye çalışıyoruz. O bakımdan bizim idealimiz her ilde, her ilçede hatta her beldede ölçülerine göre yüzme havuzları, gençlik merkezleri, spor salonları olmasıdır. Çocuklarımız okul-spor ilişkisini daha iyi yapabilsinler” dedi.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise Trabzon'u bir spor kenti haline getirirken, özellikle gençleri sporun içine çekmeye çalıştıklarını belirterek, olimpiyatların yapıldığı bir dönemde, devlet olarak gençlik merkezlerini artırarak teşvik etmenin çabası içinde olacaklarını söyledi.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da oyunlara gelecek sporcu ve aileleri için sosyal ve kültürel etkinlikler organize edeceklerini anlatarak, şehrin görüntüsü ve ulaşımının ideal seviyede olması için yoğun bir çaba gösterdiklerini ifade etti.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Genel Sekreteri Neşe Gündoğan ise Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği'nin, EYOF 2011 Trabzon ile ilgili hazırlıkları dikkatle takip edip, başarılı bulduğunu vurgulayarak, 10-14 Mayıs 2011 tarihleri arasında 49 ülkenin temsilcilerinin Trabzon'a gelerek son hazırlıkları gözden geçireceklerini, oyunlar öncesi kamp yapabilmek için görüşmelerde bulunacaklarını bildirdi.

Toplantıya Gençlik ve Spor İl Müdürü Şerif Özgür ile EYOF 2011 Genel Koordinatörü Nihat Doker de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!