Sahrap SOYSAL

Arnavut böreği (Rumeli)

29 Mayıs 2012
Oda sıcaklığında beklemiş yumurtayı derin bir kaba kırın. Soğuk suyu, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Bir taraftan unu azar azar ilave ederken, bir taraftan da yoğurmaya başlayın.

İyice yoğurup pürüzsüz bir hamur elde etmelisiniz. Hamur, kulak memesi yumuşaklığında olmalı ve ele yapışmamalı.
Hamuru eşit büyüklükte dört bezeye ayırıp oda sıcaklığında en az bir saat dinlendirin.
İç harcını hazırlamak için ayıklanmış pırasaları incecik halkalar halinde doğrayın ve bir tencereye koyun.
Zeytinyağını ekleyip orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak, yumuşayıncaya kadar yani yaklaşık 8-10 dakika kavurun.
Ocaktan alıp tuz ve biberi serpin. Yumurtaları ve peyniri ilave edip iyice karıştırın ve bir kenarda bekletin.
Dinlenen hamur parçalarından birini hafif unlu tezgahta 20 santim çapında açın. Eritilmiş yağ ve zeytinyağını bir kâsede karıştırın. Açtığınız hamura 3-4 yemek kaşığı kadar yağ gezdirin.
Yuvarlak hamurun dört kenarını bıçakla 10 santim kadar kesip kestiğiniz uçları hamurun üzerine doğru katlayın. Böylece yağlanmış hamuru bohça şeklinde katlamış olacaksınız.
Kalan hamurlara da aynı işlemleri uygulayıp 30 dakika kadar bekletin.
Yaklaşık 40 santim çapındaki bir tepsiyi katı yağla yağlayın. Dinlenen hamurlardan birini hafif unlu tezgahta, merdane yardımıyla açabildiğiniz kadar büyük açıp tepsiye buruşturarak yayın. Üzerine 3-4 yemek kaşığı yağ gezdirin. İkinci hamuru da aynı şekilde açıp üzerine yerleştirin.
Hazırladığınız pırasalı içi hamurların üzerine serpiştirin. Üçüncü ve dördüncü yufkaları da aynı şekilde açıp aralarını yağlayarak iç harcın üzerine yerleştirin.
Böreği dilimleyin ve kalan yağı üstüne gezdirin.
Böreği önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırında en az 60 dakika, iyice kabarıp kızarıncaya kadar pişirip çıkarın.
Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

1 adet yumurta
- 1 büyük boy bardak soğuk su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiği kadar un
Ayrıca;
- 1 su bardağı eritilip ılıtılmış tereyağı
(Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
- 1 su bardağı zeytinyağı
Açmak için;
- 1-2 su bardağı un veya buğday nişastası
İç harcı için;
- 1,5 kg pırasa
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 3 adet yumurta
- 1-2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

Yazarlar Ana Sayfa
Haberleryökfatih üniversitesiİstanbul ÜniversitesiJoseph Votel15 temmuz darbe girişimiuçakHakkari