Arkeoloji Müzesi'ne TÜRSAB öpücüğü

Arkeoloji Müzesi'ne TÜRSAB öpücüğüİstanbul'daki müzelerde acayip bir modernleşme söz konusu. Modern gişeler, sesli rehber cihazlar ve dahası... Bu çalışmanın arkasında TÜRSAB'ın imzası var. Bu sayede müzelerden elde edilen geliri de bir yılda yüzde 50'dan fazla artırmışlar

Haberin Devamı

Uzun yıllar sonra kızıyla birlikte Avustralya’dan ziyaretimize gelen kardeşimle günlerden beri İstanbul sokaklarını geziyoruz. Galata Kulesi, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Arkeoloji Müzesi olmazsa olmazlardan.

Ayasofya’dan, Arkeoloji’den ilk izlenim şu: Gişeler acayip modernleşmiş durumda ve sesli rehber cihaz kiralamak mümkün.

Müzelere değmiş bu sihirli değneği merak ettim. Arkasından TÜRSAB-MTM ortaklığı çıktı.

Öğrenciliğimden beri İstanbul’da en sevdiğim yerlerden Arkeoloji Müzesi’nde bir süredir yoğun bir restorasyon çalışması vardı.

Bu çalışmanın arkasından da TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) çıkınca, birlik başkanlığını yıllardır kimselere kaptırmadığı için zaman zaman 'atıştığımız' Başaran Ulusoy ile Arkeoloji Müzesi’nde buluştuk.

Haberin Devamı

TÜRSAB, MTM ortaklığıyla 48 müzenin gişe işletme hakkını altı yıllığına devralmış. Gişelerin modernizasyonu öncelikle kaçak girişleri önlemiş. Dolayısıyla 2010 yılında müze girişlerinden 156 milyon lira kazanan Kültür ve Turizm Bakanlığı 2011'de 236 milyon lira elde etmiş.

HEDEF 2 MİLYON ZİYARETÇİ

Konuşurken Ulusoy elindeki kartı gösteriyor. 'Müze Kart Artı'nın bedeli 40 lira ve bununla Sabancı, Koç, İstanbul Modern, Pera gibi müzeleri de geziyorsunuz.

Ulusoy, “İnsanımızı müzelere alıştırmak için her yolu deniyoruz” diyor. Nitekim Arkeoloji Müzesi’ne 2011'de yüzde 40 oranında ziyaretçi artışı kaydedilmiş.

Buna karşılık 19. yüzyılın sonunda dünyadaki en önemli 10 binadan biri olan bu müzeyi 2011'de gezenlerin sayısı sadece 390 bin.

Başaran Ulusoy, “Restorasyon tamamlandığında hedefimiz 2 milyon ziyaretçi” diyor. Tam adıyla İstanbul Arkeoloji Müzeleri kompleksi için bu sayı bile az.

Kompleksin içinde Eski Şark Müzeleri, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’da yaptırdığı ilk binalardan Çinili Köşk ve Osman Hamdi’nin kapılarını 1891'de açtığı esas müze binası var.

Müzenin envanterinde 707 bin 121 eser kayıtlı ki bunları 550 bini Bizans ve Osmanlı sikkeleri.

Bizim gezip görebildiğimiz eser sayısıysa sadece 9 bin. Yani sikkeler hariç depolardaki eserlerin sergilenme oranı yüzde 6.

Haberin Devamı

Şimdi gelelim restorasyon çalışmalarına.

DÜŞÜNEN ADAM POZUNDA

Müzenin restorasyonunu, Boğaziçi’ndeki Mısır Başkonsolosluk Binası, Ortaköy Camii, Süleymaniye Camii, Galata Mevlevihanesi gibi başarılı işlere imza atmış Gürsoy Grubu üstlenmiş.

Müzenin sergileme alanları büyütülüyor ama en önemlisi binalar depreme karşı güçlendiriliyor.

Deprem güçlendirme çalışmalarının sürdüğü 'Anadolu’da Antik Çağ Heykeltıraşlığı' bölümüne girdik. Eserler buradan taşınmış. Duvarların, sütunların 'kabukları' soyulmuş, hepsi çırılçıplak.

Şimdiye kadar Arkeoloji Müzesi için 3 milyon dolar harcamış. Ulusoy 2016'ya kadar bu rakamın 15 milyon doları bulacağını söylüyor.

TÜRSAB, müzenin girişinin tam karşısına düşen Darphane’yi de elden geçirecek. Yani nereden bakarsanız uzun soluklu bir çalışmanın içersinde.

Haberin Devamı

Bu yüzden fotoğrafından anlayacağınız gibi Başaran Ulusoy, Arkeoloji Müzesi gibi bir 'dipsiz kuyu'ya el attığı için hep 'Düşünen Adam' pozunda.

TÜRSAB’a kısa bir süre önce 'aday çıkmadığı' için 8'inci kez başkan seçilen Ulusoy 2013 seçimlerine kesinlikle adaylığını koymayacağını söylüyor ama bilinmez tabii ki...

GARİBALDİ BİNASI ÇELİK GÜLERSOY MÜZESİ OLACAK

Başaran Ulusoy bir süreden beri Turing’in de başkanı. Anladığım kadarıyla Çelik Gülersoy’un ölümünden sonra toparlanamayan kurumu canlandırmayı planlıyor. Umarım başarır ve Çelik Gülersoy’un İstanbul’a kazandırdığı mekânlar eski güzel günlerine döner.

Ulusoy’un Turing ile paylaştığı bilgilerden biri Beyoğlu’ndaki ünlü Garibaldı binasıyla ilgili. Bildiğim kadarıyla şimdi bu bina Dirimart tarafından çağdaş sanat etkinliklerini için kullanılıyor.

Haberin Devamı

Garibaldi’yi yıllar önce bir bienal sırasında gezmiştim. İtalyan İşçi Yardımlaşma Derneği’ne ait bina Beyoğlu’nun en tarihi yerlerinden biri. Gülersoy bununla ilgili “İtalyanlardan aldık. Buraya Çelik Gülersoy Müzesi yapacağız” diyor. Bakalım bu açıklaması sanat çevreleri tarafından nasıl karşılanacak?

Yazarın Tüm Yazıları