Arkada emniyet kemeri takmıyoruz Avrupalı gibi güvenli sürmüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Arkada emniyet kemeri takmıyoruz Avrupalı gibi güvenli sürmüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 00:00

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin başındayken, 1999 yılındaki depremden sonra bütün Türkiye’nin takip ettiği bir isim haline gelen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara şu anda Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı’nın danışmanlığını yapıyor. Bugüne kadar depremden nasıl korunabileceğimiz konusunda bilgiler veren Işıkara, bu defa otomobillerdeki güvenlik önlemleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

Her yıl trafik kazalarında binlerce insanın hayatını kaybettiği belirten Işıkara, şöyle konuşuyor: ‘Hayati önemi olan ön emniyet kemeri kullanımı Türkiye’de oldukça yaygınlaştı, ama arkada oturanlar emniyet kemeri kullanma alışkanlığını henüz edinemediler. Avrupalılar trafikte güvenliğe çok önem veriyorlar ve arkada otururken bile emniyet kemeri kullanıyorlar. Bizde de bu alışkanlık yaygın hale gelmeli.’

Şu anda kullandığınız otomobilin markası nedir?

Megane II Sedan dizel kullanıyorum.

Oyak-Renault tarafından Bursa’da üretilen Megane II Sedan’ın dünyadaki ilk müşterisi siz olmuştunuz. Bu anlamda da otomobiliz sizin için önemli olmalı.

Evet, ilk Megane II Sedan bana teslim edildi. Bu da beni ayrıca mutlu etti. 2003 yılında satın aldığım Megane II Sedan benzinli motora sahipti.

Renault Megane modeliyle ilk tanışmanız mıydı?

Hayır, 2001 yılında Oyak-Renault benim kullanmam için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’ne bir Megane Station Wagon vermişti. Bu otomobilden memnun kaldığım için daha sonra emekli olunca da bir Megane aldım. Yani Megane modeliyle tanışmam 2001 yılına dayanıyor.

Peki, şu an kullandığınız dizel modeli ne zaman satın aldınız? Yoksa Megane II Sedan dizelin de dünyadaki ilk müşterisi siz mi oldunuz?

Maalesef, dizel modelin ilk müşterisi ben olmadım. Renault’un Megane II dizeli piyasaya sunacağını öğrenince satın almaya karar verdim. Çünkü dizel otomobiller hem daha ekonomik hem de çevreye saygılılar. 2004 yılında benzinli modeli sattım ve aradaki farkı 7 taksitte ödeyerek dizel Megane II Sedan sahibi oldum.

Dizel modelden memnun kaldınız mı? Beklentilerinizi karşılıyor mu?

Benzinli modelden de memnundum. Ama dizel otomobil çok daha ekonomik. Afete Hazırlık ve Eğitim Derneği ile tüm Türkiye’deki okulları dolaşıyorum. Deprem kuşağında bulunan okulların yetkililerine depremden korunma bilinci eğitimi veriyoruz. 2003 Ekim ayından beri 50 ili ziyaret etmişiz. Tabii her yere de uçakla gidilemiyor. Otomobille de Anadolu’yu dolaşıyorum. Böyle olunca da ekonominin yanı sıra konforda önemli oluyor. Megane dizelde o rahatlığı buluyorum. Daha önce birçok kişiden dizel araçların çok gürültülü çalıştıklarını duymuştum, ama Megane oldukça sessiz çalışıyor. Bu otomobilde nasıl bir teknoloji kullanıldıysa, ses falan yok, hatta benzinli otomobilden bile sessiz.

BİR DEPOYLA 1000 KM

Dolayısıyla, otomobilin ekonomik olması sizin için çok önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.

Ekonomik bir otomobil benim için önemli. Çünkü otomobilimle oldukça sık uzun yol yapıyorum, eğitim amaçlı dolaşıyorum. Eskiden bir depo benzinle 600-700 kilometre yol yapıyordum. Şimdi dizel araçla bu 1000 kilometreye çıktı. Arada 300-400 kilometre gibi önemli bir fark var. Buna bir de benzinle dizel yakıt arasındaki fiyat farkını ekleyin; benim gibi memurluktan emekli biri için dizel otomobillerin ne kadar ekonomik ve uygun olduğunu görürsünüz.

Sizin için bir otomobilde düşük yakıt tüketimi ve konforun yanı sıra başka hangi özellikler önemli?

Her yıl trafik kazalarında binlerce insanın hayatını kaybettiği Türkiye’de, otomobillerdeki güvenlik ekipmanları vazgeçilmez özelliklerin başında gelmeli. Bir otomobilde hava yastığı, ABS, ön ve arka emniyet kemerleri gibi güvenlik donanımları mutlaka bulunmalı. Hayati önemi olan ön emniyet kemeri kullanımı Türkiye’de artık oldukça yaygınlaştı, ama arkada oturanlar emniyet kemeri kullanma alışkanlığını henüz edinemediler. Avrupalılar trafikte güvenliğe çok önem veriyorlar ve arkada otururken bile emniyet kemeri kullanıyorlar. Bizde de bu alışkanlık yaygın hale gelmeli. Hatta bunun için uyarı ve bilgilendirme amaçlı projeler geliştirilmeli.

İstanbul trafiği bir ıstırap oldu

Oldukça sık uzun yolda otomobil kullanan biri olarak İstanbul trafiği hakkında ne düşünüyorsunuz?

İstanbul trafiği sürücüler için tam bir ıstırap. Ben uçakla da oldukça sık seyahat eden biriyim. Atatürk Havalimanı’ndan Çengelköy’deki evime normal yol şartlarında yarım saatte ulaşabiliyorum. Ama İstanbul trafiği öyle bir hale geldi ki, artık havalimanından evime 2.5 saatte gidemiyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!