Arınç'tan Fransa'ya: Arşivlerinizi açın

Güncelleme Tarihi:

Arınçtan Fransaya: Arşivlerinizi açın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 13:07

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Fransa Parlamentosuna, “Siz de bizim gibi arşivlerinizi açın. Geçmişte yönettiğiniz ülkelerde neler yaptığınızı tüm dünyaya gösterin. Bakalım bizim gibi tüm halklara, dinlere, ırklara barış ve huzur mu vermişsiniz, yoksa başka bir şey mi yapmışsınız” diye seslendi.

Haberin Devamı

TBMM Şeref Holünde, Osmanlı arşivlerinin tutulmaya başlanmasının 160. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ve Osmanlı arşiv belgelerinin yer aldığı ”Gökkubbe Altında Birlikte Yaşamak” sergisi açıldı.

Arınç, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün, kendi arşivlerinden son derece ilginç ve çok kıymetli belgeleri biraraya getirdiğini ifade etti.

Bu belgelerin, Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yaşayan gayrimüslim ve diğer azınlıkların özgürlüklerine Osmanlı yönetiminin bakışını gösterdiğini belirten Arınç, şöyle konuştu:

“Avrupa'dan Asya'ya, 600 yıl boyunca yüzlerce ırkı, onlarca dini ve bir çok farklı kültürü, topraklarında barış içinde bir arada tutmuş bir imparatorluğun tarihe düşülmüş notlarıdır bunlar... Daha Avrupa engizisyon karanlığını yaşarken, insanlar farklı dinlerden, mezheplerden olduğu için yakılırken, bizim topraklarımızda her dine, her dile, her ırka nasıl özgürlükler verildiğinin belgelerini yayınlıyor bu sergi... Bu sergiyi Meclisimizin salonlarında açmamızın nedeni, tüm dünyaya bir mesaj vermektir.”

“BU BELGELERLE ANCAK GURUR DUYULUR”

Haberin Devamı

“Bizim tarihimizde değil soykırımlar, katliamlar; o çağda tüm dünyanın görmediği bir özgürlük ve hoşgörü vardır, adalet vardır” diyen Arınç, bu tarihle, belgelerle, özgürlük fermanlarıyla ancak gurur duyulacağını söyledi.

Bugün dünyanın sorunlu bölgelerine bakılmasını isteyen Arınç, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasların ateş içinde olduğuna işaret etti. Arınç, “Bu topraklar, çok değil yüz yıl önce bizim topraklarımızdı. Biz bu topraklara hakimken neler yapmışız, işte belgeleri burada sergileniyor” dedi.

Arınç, İspanya'dan kaçan, Kudüs'te yaşayan Yahudilere kucak açtıklarının, özgürce yaşamalarını sağladıklarının, Balkanlarda Hristiyan halkın kilisesini onardıklarının, onların din adamlarına yardım ettiklerinin belgelerinin burada olduğunu söyledi.

“OSMANLIYI DESTEKLEMEKTEN UTANANLARA...”

Tüm dünyayı ayağa kaldıran, yalanlar savuran Ermeni diasporasına gösterilecek belgelerin daha ibret verici olduğunu dile getiren Arınç, Osmanlı Ermenilerinin rahat yaşamı için maddi destek verildiği; yaptıkları hatalar nedeniyle özür dilediğinin de sergide görülebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Sergide ayrıca, Osmanlı padişahlarının Fransa, İngiltere, Portekiz ve İsveç'e gönderilen dostluk mesajlarının da görüleceğini ifade eden Arınç, “Bu mesajlar, dünya siyasetinde diplomasinin ve nezaketin en güzel örnekleridir. Bugün Osmanlı arşivlerinin tutulmaya başlanmasının 160. yılının bir hafta olarak kutlanması için yapılan girişimin ilk faaliyetini birlikte yapıyoruz. Bu sergi, bizim iftihar ve gurur tablomuzdur” diye konuştu.

Arınç, Osmanlıyı savunmaktan, Osmanlı'yı desteklemekten utananlara, çekinenlere de seslenmek istediğini vurgulayarak, dört kıtaya barış, huzur, adalet ve hoşgörü yayan bir imparatorluğun çocukları olduklarını dile getirdi.
Bu imparatorluğun topraklarında 600 yıl barışın hakim olduğuna dikkati çeken Arınç, “Eğer bu mirasa sahip çıkarsak, o zaman yaşadığımız topraklar da yine tüm dünyaya barış yayacaktır, huzur yayacaktır” dedi.

“TECRÜBELERİMİZE KULAK VERİN”

Haberin Devamı

Medeniyetler arası çatışmaları körükleyenlere, bu serginin verilecek en güzel cevap olduğunu belirten Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın başkanlığında İstanbul'da dün yapılan toplantıda, Başbakan ve İspanya Başbakanı Zapatero tarafından tüm dünyaya medeniyetler ittifakı mesajı verildi. İşte bu sergi de medeniyetler başkentinin İstanbul olduğunu ve dünkü çağrının ne kadar derin köklere dayandığını göstermektedir.
Gelin, kan ve gözyaşı döktüğünüz yerlerde Osmanlı adaletini ve Osmanlı mirasını görün. Göreceksiniz o ülkede huzur ve adalet tesis olacaktır. Zira bizim dinimiz, kültürümüz ve medeniyet geçmişimiz, bir arada yaşamak üzerine kurulmuştur. Bir gök kubbe gibi tüm insanlığı kuşatan, kucaklayan bir kültür, bu toprakların mayasında vardır. Bu yüzden bizim tecrübelerimize, bizim söylediklerimize kulak verin. “

“İNSANLIK ADINA UTANÇ VEREN BELGELER”

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Arınç, geçen hafta Cezayir'e yaptığı resmi ziyarete işaret ederek, Cezayir'de de buna benzer bir sergi gezdiğini; serginin, Fransa'nın Cezayir'de bıraktığı izleri gösterdiğini söyledi.

İnsanlık adına utanç veren belgeler bulunduğunu vurgulayan Arınç, burada, Fransa'nın Cezayir'i işgal ettiği yıllarda yaptığı katliamların ne derece korkunç olduğunu gördüğünü anlattı. Arınç, şöyle konuştu:

“Şimdi bizim tüm bölge coğrafyasında gösterdiğimiz hoşgörüye bir bakın, bir de Fransa'nın Cezayir'de yaptıklarına. Aynı Fransa'nın, bir de bizim Ermeni soykırımı yaptığımızı iddia etmesinin nasıl trajikomik bir durum olduğunu hem Cezayir'deki hem de buradaki sergi gösteriyor.

Haberin Devamı

Şimdi Ermeni soykırımıyla ilgili yasalar çıkartan Fransa Parlamentosuna sesleniyorum: Siz de bizim gibi arşivlerinizi açın. Geçmişte yönettiğiniz ülkelerde neler yaptığınızı tüm dünyaya gösterin. Bakalım bizim gibi tüm halklara, dinlere, ırklara barış ve huzur mu vermişsiniz, yoksa başka bir şey mi yapmışsınız.

Bizim tarihimizde, pırıltılar saçan bir medeniyet gizlidir. Tüm dünyaya, insanlığa medeniyetin en muhteşem örneklerini veren devletler kurduk. Ne yazık ki bunları biz bile daha bilmiyoruz. Üzülerek söyleyeyim ki bizim içimizde bile bu muhteşem medeniyetten habersiz olup, geçmişinden utananlar var. Biz kayıp bir medeniyetin çocuklarıyız. Hepimizin görevi bu kayıp medeniyeti yeniden keşfetmektir, ortaya çıkarmaktır. Zira orada sadece gurur duyulacak izler vardır.”

Devlet Arşivleri Genel Müdürü Yusuf Sarınay da Türkiye'nin, Osmanlı'dan devraldığı mirasla dünyanın en zengin arşiv potansiyeline sahip ülkelerden biri olduğunu söyledi. Sarınay, Osmanlı arşivinin, milli olmanın ötesinde, milletlerarası bir nitelik taşıdığını ifade ederek, Osmanlı arşivleri için 80 ülkeden araştırmacı geldiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Arınç, Sarınay'a plaket verirken, Sarınay da Arınç'a Kudüs ruhbanlarının dini hayatlarını özgürce sürdürebilmesi hakkındaki Fatih Sultan Mehmet'in fermanını sundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!