Arılar hükümeti sokmak üzere

SAHTE çıkıyor!.. 30 bin tonluk ihracatın 25 bin tonu sahte!.. Elin oğlu da, bunları olduğu gibi geri gönderiyor. Geri gönderilenler ne oluyor?.. Çok basit, iç piyasaya sürülüyor!.. Madem Avrupalı kanmıyor, o zaman bizimkileri kandıralım!..

Bal!.. Kıyıda, köşede kalan bir olay. Ama, şu anda balda dönen dolaplar hükümetin başına çorap örecek türde. İçerde ve dışarda, bal gibi sahtekarlık almış başını gidiyor!..

2003 yılında kuraklık var. Dolayısıyla, bal üretimi hemen hiç yok. Üretim yok, ama ihracat var!.. Olmayan malın ihracatı nasıl var?.. O da basit, sahte bal üretimiyle!..

Üstelik, Başbakan Erdoğan kilo başına 500 bin lira vererek, bal üreticisini destekliyor. Bundan güç alan belli bir sahtekar gurup da, sahte bal üreterek, dışarıya satıyor. İçerde kilo başına 500 bin lira, dışarda ton başına 65 dolar teşvik primi alarak!.. Bal gibi iş!..

Sahte olduğu anlaşılınca, AB ülkeleri balı geri gönderiyor. Ama, ton başına ödenen 65 doları o sahtekarlardan kimse geri almıyor!.. Nerede Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı?.. Maliye nerede?..

Bu birinci perde.

BAL GİBİ YUTTURMACA

İkinci perde, ‘ballar gerçekten sahte mi, değil mi’ sorusuyla açılıyor.

Tarım Bakanlığı balların niteliğini araştırmak üzere, Ege Üniversitesi’ne bağlı bir laboratuvarla anlaşmaya varıyor.

Ne var ki, kontrol için buraya tek bir örnek gitmiyor?.. Tarım Bakanlığı nerede?..

Ankara Valiliği’ne bal üretimi yapan firmaların ismi veriliyor. Ne hikmetse, o firmalar yan yana olduğu halde, bazı firmalar bulunuyor ve uyarılıyor, bazıları bulunamıyor!..

Zincirleme vurdumduymazlık üzerine, AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez kendi bakanına soru önergesi veriyor. Ayrıca, noter huzurunda bal kontrolü yaptırıyor. Dokuz örnekten sadece biri gerçek bal çıkıyor. Gerisi bal gibi yutturmaca, yani sahte.

Bal yiyenler, siz şu anda bal diye, muhtemelen başka bir şey yiyorsunuz!..

Üçüncü perde, üretici sefaleti!..

Türkiye’de 250 bin bal üreticisi aile var. Sahtekarlığın önü alınamadığı için, gerçek bal üreticisi perişan. Seslerini duyurmak üzere, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Sarıoğlu ile arkadaşları Tarım Bakanı Sami Güçlü’ye gidiyor. Ancak, çok kısa sürüyor görüşmeleri ve bir sonuç çıkmıyor.

Sahte çıktığı için, balı geri gönderen AB ülkelerinin toplam bal talebi birkaç milyar dolar. Ama, şu anda ballar gerisin geriye tornistan, bal üreticileri ellerinde yüzbinlerce bal tenekesi, iflas ediyor.

Oysa, bu yöndeki sahtekarlık uyarısını, arıcılar Tarım Bakanlığı’na tam ikibuçuk yıl önce yapıyor.

BAKANA SORU

Dördüncü perde, bir bilgiyle açılıyor, bir soruyla devam ediyor.

Bilgi şu. Sahte bal üretiminde mısır şurubu ile Çin’den ithal edilen bal enzimi kullanılıyor.

Soru ise, Tarım Bakanı Sami Güçlü’ye:

‘Sizin bal sorunuyla ilgilenen bir danışmanınız var mı?.. Varsa, o danışmanın bir yakını Çin’den sahte bal üretiminde kullanılan enzimleri ithal eden bir firmayla bağlantılı mı?.. Öyle ise, o danışman nasıl orada?..’

Bu sorular bir kenarda dursun, ‘Sayın Bakan, ton başına ödenen 65 doları geri almak için ne yapıyorsunuz?.. Kendi partinizin bir milletvekili, Turhan Çömez, feryat figan size sorular yöneltiyor. Siz bal üreticilerinin derdini dinleyip, nasıl bir çözüm düşünüyorsunuz?..’

Arı sokması zaman zaman çok tehlikeli olabiliyor. Önce davul gibi şişiyor, sonra Allah korusun, bazen insanının ölümüne bile yol açabiliyor. Sayın Bakan, aman dikkat!..
Yazarın Tüm Yazıları