Arife böcekleri

Ramazanın son günü bugün. Başka bir deyişle, bayramdan bir önceki gün, yani arife.

Hafta sonu tatiline eklenen bir günlük ekstra tatili değerlendirip şehir dışına bir yerlere kaçmayacaksanız az ya da çok bayram telaşı sarmıştır sizi. Hele bir de bayramlık kıyafet aldığınız bir çocuğunuz varsa; ister istemez girmişsinizdir bayram havasına. Eski İstanbul’da bayram telaşı denen şey çok daha önceden başlarmış. Eve gelecek olan ziyaretçilerin her birine uygun küçük hediyeler alınır, çikolata, şeker hazırlığı da çok daha erken başlarmış.

Evin çocuklarına ailenin maddi durumuna göre, ucuz ya da pahalı, pazardan ya da mağazadan bayramlıklar düzülürmüş. Çocuklar için pek kıymetliymiş bu bayramlıklar. Bayram sabahı giyilecek olan yeniler, günler önceden odanın bir köşesinde hazır bekletilir, sabırla bayram beklenirmiş. Bazı çocuklar fazla heyecanlı olduklarından büyük günü bekleyemez, arifeden giyerlermiş bayramlıklarını. Büyükler tarafından pek onaylanmayan bir şey olsa da içten içe eğlenilirmiş çocukların bu erken bayram telaşıyla. Ama "arife çiçeği" ya da "arife böceği" denen bu çocukların bayram sabahı telaşından hiçbir şey eksilmezmiş. Bayram sabahı erkenden kalkar, çocukluğun verdiği uçarılıkla bayram sevincini herkesten çok yaşarlarmış. Tıpkı bugün olduğu gibi.

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 3-4 adet kemer patlıcan

(İnce uzun patlıcan)

á 1 çay bardağı sıvıyağ

Köfte harcı için;

á 500 gr köftelik az yağlı dana kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 dilim bayat ekmeğin içi

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kimyon

á 1 yemek kaşığı un

Sos için;

á 5-6 adet orta boy domates

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 3 diş sarmısak

á 2 yemek kaşığı sirke

(Üzüm ya da elma sirkesi kullanılabilir.)

á 1 demet maydanoz

á 1 çay kaşığı tuz, kuru fesleğen

Domates soslu köfteli parmak patlıcan

Patlıcanların sapları kesilip alacalı (çizgili) soyulduktan sonra, acısının çıkması için bol tuzlu suda 15-20 dakika bekletilir. Yıkanıp süzülerek yarım parmak kalınlığında doğranır. Sıvıyağ orta boy derin bir tavada kızdırılıp patlıcanlar, bu yağda yumuşayıncaya kadar kızartıldıktan sonra el süzgeci yardımıyla alınır. Kıyma, parçalanamış ekmek içi ve rendelenmiş soğan derin bir kapta karıştırılır. Tuz, karabiber ve kimyon eklenerek sıkıca yoğrulur. Hazırlanan harçtan parçalar koparılarak iki santim çapında yuvarlak köfteler yapıldıktan sonra, içine un serpilmiş bir tepside unlanarak biriktirilir.

Unlanan köfteler, patlıcan kızartılan yağda 5-6 dakika sallanarak kızartılır. Sonra da bir el kevgiriyle süzülerek çıkarılır. Diğer taraftan, domatesler ortadan ikiye bölünüp rendelenir. Zeytinyağı, pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarmısaklar ve rendelenmiş domatesler orta boy bir tencereye aktarılıp tuz da serpilir. Orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca üzerine sirke de eklenir ve 1 dakika sonra ocaktan alınır. Tuz ve fesleğen katılıp karıştırılır. Patlıcanlar orta boy, kenarları yüksek bir fırın kabına dizilir. Üzerine köfteler yerleştirilip en üste domatesli sos gezdirilir. Yaklaşık 5 dakika önceden ısıtılmış ve 175 dereceye ayarlanmış fırında 15-20 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilip sıcak sıcak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları