Araştırmacı Yazar Kavoğlu: Bosna-Hersek’liler, 3 yıl misafir edildikleri Kırklareli’ni unutamıyor

Güncelleme Tarihi:

Araştırmacı Yazar Kavoğlu: Bosna-Hersek’liler, 3 yıl misafir edildikleri Kırklareli’ni unutamıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2016 14:12

Araştırmacı Yazar Kavoğlu: Bosna-Hersek’liler, 3 yıl misafir edildikleri Kırklareli’ni unutamıyor

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ(DHA)-ARAŞTIRMACI Yazar Samet Kavoğlu, Bosna Hersekli’lerin, Kırklareli Mülteci Kampı’nda güvenlik ve huzuru bulduklarını, üç yıl misafir edildikleri kampta, kendi anlatımlarıyla, Türk devletinin yanı sıra Kırklarelililer’den de büyük yardım ve destek gördüklerini belirtti.
Kamu diplomasisi ve siyasal iletişim alanlarındaki akademik çalışmalarıyla tanınan Araştırmacı Yazar Samet Kavoğlu, Balkanlar odaklı saha araştırmaları kapsamında ziyaret ettiği Bosna Hersek’teki gözlemleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Kavoğlu, “2’nci Dünya Savaşından sonra, Avrupa'nın en büyük katliamı olarak kayıtlara geçen Srebrenitsa'nın 21’inci yıl dönümünde, toplu mezarlarda bulunan ve kimlik tespiti yapılan 127 soykırım kurbanı daha düzenlenen törenle toprağa verildi. 35 bini çocuk, 312 bin kişinin ölümüne, 2 milyona yakın kişinin yaşadıkları bölgeleri terk etmesine neden olan hadiseler, travmatik sonuçlar doğurmakla birlikte Türkiye’ye kadar uzanan ve farklılaşan hayat hikâyelerine de zemin hazırladı” dedi.
İlgili araştırma kapsamında çok sayıda yapılandırılmamış mülakat gerçekleştirdiklerini ifade eden Kavoğlu, şunları söyledi: “Bosna Savaşı’nın simgesi Mostar Köprüsünün yanı başında yeniden hayat bulmaya çalışan sokaklardan birinde konuşmaya başladığınız altmışına merdiven dayamış bir çift, hiç tanımadıkları halde neden size sarılıp gözyaşı döker? Basit bir soruya verdiğiniz kısa bir cevap, ‘bu derece duygu yoğunluğuna yol açabilir mi?’ sualiyle başlıyor ve devam ediyor. 21'nci yüzyılın en büyük soykırımlarından biri Avrupa'nın ortasında, üç maymunu oynayan Batılı güçlerin gözü önünde yaşanır ve aktarmaktan dahi hicap duyacağım insanlık dışı zulümlerle on binler Srebrenitsa başta olmak üzere Bosna'nın her köşesinde can verirken, ölümle yaşam arasındaki çizgiden Türkiye'nin uzattığı yardım eliyle kurtulabilen soydaş ve kardeşlerimiz arasında yer alan bu çifti, tarifsiz duygulara gark edenin, ‘nerelisiniz?’ sorusuna verdiği 'Kırklareliliyim' cevabı olduğunu ifade ediyor. Bu durumun gerekçesini ise şu sözlerle açıklıyor, ‘Bu insanlar, vahşetten kurtulup, Kırklareli Mülteci Kampında güvenlik ve huzuru bulduklarını, üç yıl misafir edildikleri kampta, kendi anlatımlarıyla, Türk devletinin yanı sıra Kırklarelililerden de büyük yardım ve destek gördüklerini aktarıyor”
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!