Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezinde Dünya Günü

Güncelleme Tarihi:

Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezinde Dünya Günü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2017 13:14

Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezinde Dünya Günü

Haberin Devamı


KARS, (DHA)- Iğdır’ın Tuzluca İlçesi Yukarı Çıyrıklı köyünde 2006'dan beri faaliyet  gösteren Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi, 22 Nisan Dünya Günü'nü kuşlarla kutladı.
    Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Uzman Emrah Çoban'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin düzenli araştırma çalışması yürütülen üç kuş halkalama istasyonundan biri olan Tuzluca ilçesinin Yukarı Çıyrıklı köyündeki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi,  11'inci yılını tamamladı. Her yıl ilkbahar ve sonbaharda toplam 5 ila 6 ay, her gün 16 saat çalışan istasyonda yapılan kuş araştırma, halkalama, çevre eğitimi, doğa turizmi geliştirme çalışmaları Iğdır Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi işbirliğiyle yürütülüyor. 22. halkalama sezonunu açan istasyon, 2017 ilkbahar kuş halkalama çalışmalarına 27 Mart 2017 günü başlandı. Çalışmalara 2 ülke ve 8 şehirden olmak üzere şimdiye kadar 10 kişi katıldı. 27 günde 41 türden 1323 kuşun halkalandığı Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde 22 Nisan'da Dünya Günü kutlaması yapıldı. 'İlerlemenin temeli eğitimdir' anlayışıyla, bu sene Dünya Günü, Çevre ve İklim Okuryazarlığı teması altında kutlandı. 
    Konu ile ilgili olarak Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ise şunları söyledi:
    "21. yüzyılda karşılaştığımız korkunç çevre tehditlerini çözmeden önce, çevre bilimlerinde bilgili, yerel ve küresel ekolojik konulardan haberdar olan küresel vatandaşlar eğitmeliyiz. Kötüleşen çevre durumunu ve mücadele yollarını aydınlatmak için ülkeler arasında çeşitli programlar düzenleniyor. Genç kuşaklar arasında farkındalık oluşturmak için okullar arasında yarışmalar ve seminerler düzenlenmektedir. Hükümetler ayrıca çevrenin korunması ve toprağın daha sağlıklı bir yaşam alanı haline getirilmesi ile ilgili farklı şekillerde destek veriyor.
Tam olarak bu sebeple bu yıl siz de toprağa temas etmenin ve doğa ile birlikte yaşamanın tadını çıkarın. Kır çiçeği ve yosunlar içinde ormanda yürüyün. Yaşadığınız çevrede iklim şartlarına uygun doğal peyzajınızı yapın. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya başlayın. Botanik parklarını ziyaret edin, yapılan etkinliklere katılın, eko sisteme daha yakından tanık olun. Hava ne olursa olsun dışarı çıkın."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!