"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Aral, annesinin yemekleriyle karşımızda

“Kalabalık aile sofralarında yenen yemeklerin tadı hep başka olmuştur. ınsan hayatı boyunca çocukken yakaladığı ve belleğine hapsettiği lezzetleri arar, durur.

Annenin elinden hazırlanan yemeklerin tadını, tuzunu öyle kolay kolay bulamaz kimse, annesinin mutfağının dışında başka bir yerlerde. ışte bu kitap bu anlayışın bir ürünü” Bu sözler yılların habercisi Coşkun Aral’a ait.

Titizlikle, özveriyle yaptığı bütün işlerle adından söz ettiren Coşkun Aral, bu kez de annesi Nilüfer Aral’ın tarifleriyle karşımızda. Türkiye’nin, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenen yemek tarifleri “Annemin Yemekleri”nde bir araya gelmiş. Kitap mütevazı sayıda, 37 adet yemek tarifi içeriyor. Yöresel yemeklerin tekrar can bulduğu kitabı Aral’ın çektiği fotoğraflar ve kısa hikayeler süslüyor.

Erikli Simena tavuğu

· 8-10 adet tavuk baget
· 1 yemek kaşığı dolusu un
· 1 çay bardağı zeytinyağı
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 8-10 diş sarmısak
· 2 çay kaşığı tatlı hardal
· 1 tepeleme yemek kaşığı mayonez
· 1 su bardağı sıcak su (tavuk ya da et suyu da kullanabilirsiniz)
· 8-10 adet kuru mürdüm eriği
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
· 1 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane

YAPILIŞI
Kuru erikleri yumuşaması için ılık suda 30 dakika bekletin. Soğanı incecik doğrayın. Sarmısakları soyduktan sonra bütün halde bir kenara koyun. Unu bir tabağa koyun. Tavuk bagetleri una iyice buladıktan sonra geniş bir tencerede kızdırdığınız zeytinyağında önlü arkalı 5-6 dakika kızartın.

Tavukları tencereden süzerek çıkarıp bir tabağa koyun. Soğan ve sarmısakları da aynı yağa atıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak orta ısılı ateşte 1-2 dakika kavurun. Üzerine hardal ve mayonezi hemen ilave edip kızarmış tavukları da tencereye yerleştirin.

Sıcak haldeki tavuk ya da et suyunu ve süzdüğünüz mürdüm eriklerini ekleyip tuz, karabiber, kimyon, yenibahar, kuru kekik ve kuru naneyi serpin. Yemek kaynamaya başlayınca ocağı kısıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette tavuklar iyice yumuşayıncaya kadar, 20-25 dakika kadar daha pişirin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI