"Araç takip sistemleri kazaları azaltıyor"

Güncelleme Tarihi:

Araç takip sistemleri kazaları azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Yaklaşık 22 milyon belgeli sürücünün bulunduğu ülkemizde, yılda 1 milyonun üzerinde trafik kazası meydana geliyor.

Haberin Devamı

Arvento Araç Takip Sistemleri Genel Müdürü Özer Hıncal, Türkiye'de araç takip sistemlerinin kullanımının yaygınlaşması, hatta toplu taşıma araçlarında mecbur kılınması durumunda, trafik kazası oranları ve can kayıpları azalırken, zamandan, işgücünden ve yakıttan da ciddi oranlarda tasarruf edileceğini kaydetti.

Hıncal, yaptığı yazılı açıklamada, araç takip sistemlerinin trafik güvenliği ile ilgili çok etkili çözümler sunduğunu belirterek, bu sistemler ile her araca istenilen hız limitinin tanımlanabildiğini ve tanımlanan hız limitinin aşılması durumunda, daha önceden sisteme tanımlanan kurumlara ya da kişilere anında SMS ya da e-mail ile uyarı mesajı gönderildiğini anlattı.

Hız limitinin aşıldığı durumlarda istenirse araç içinde sürücünün de sesli olarak uyarıldığını ve bu uyarının, sürücü tanımlanan hız limitine düşene kadar devam ettiğini ifade eden Hıncal, araç takip sistemleri sayesinde kötü araç kullanımının kontrol altına alındığını ve hız yapılmasının engellendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Hıncal, hizmet verdikleri şirket araçlarında hız ihlallerinin neredeyse sıfırlandığını, sürekli kontrol altında olduğunu bilen sürücülerin hız ihlali yapmadıklarını belirterek, istendiğinde bu sistemlerin araçların kaza oluştuğu anda, kazanın yeri ve zamanını da anında ve otomatik olarak önceden tanımlanmış kişi veya kurumlara gönderebildiğini veya sürücünün zor durumlarda bir butona basarak yardım isteyebildiğini ve bu sayede olaya anında müdahale edilebildiğini aktardı.

Tamamını Türkiye'de geliştirip ürettikleri araç takip ve filo yönetim sistemleri ile bugün Türkiye'nin yanı sıra 20 ülkede daha faaliyet gösterdiklerini belirten Hıncal, “Türkiye'de araç takip sistemlerinin kullanımının yaygınlaşması, hatta toplu taşıma araçlarında mecbur kılınması durumunda hem trafik kazası oranları ve can kayıpları azalacak hem de zamandan, işgücünden ve yakıttan ciddi oranlarda tasarruf edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yılda 1 milyonun üzerinde trafik kazası

Haberin Devamı

Verilen bilgiye göre, Türkiye'de yılda 1 milyonun üzerinde trafik kazasında 4 bin kişi hayatını kaybederken, 200 bin kişi de yaralanıyor. Kazaların yüzde 90'ından fazlası insan hatasından kaynaklanıyor. Özellikle aşırı hız yapılması ve trafik kurallarının ihlal edilmesi kazaların başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Sürücü kaynaklı kazaların önlenmesinde bilinçlendirme çalışmalarının ve ağırlaştırılmış cezaların üzerinde durulmasına rağmen, son 10 yılda kaza oranlarında yaşanan artış bu uygulamaların çok da etkili olmadığını gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!