Araç satışında tek merkez noter oldu, 300 liralık masraf 24 liraya düştü

Güncelleme Tarihi:

Araç satışında tek merkez noter oldu, 300 liralık masraf 24 liraya düştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2009 00:00

Meclis, yeni yıldan önce çıkardığı son yasayla ikinci el araç alım satımında emniyet ve vergi dairesini devreden çıkarıp noterleri tek merkez yaptı.

Motorlu araç satış maliyeti de onda bir oranına kadar düştü. Meclis Genel Kurulu’nda önceki gece kabul edilen Karayolları Trafik Yasası değişliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunuldu. Yeni yasaya göre, vatandaş ikinci el araç alım satımında noter ile emniyet ve vergi dairesi arasında dolaşmayacak. Araçların her türlü satış ve devirleri noterde bitecek.

Mayısta uygulanacak

Noterlerin tek merkez olduğu uygulama 1 Mayıs 2010’da başlayacak. Vergi ve harçlar ise 1 Ocak’tan itibaren kaldırıldı. Noterler, elektronik ağın kurulacağı 1 Mayıs’a kadar, 20 liralık posta ücretiyle birlikte 40 lira dolayında fatura kesecek.

20 liralık sabit ücret

1 Mayıs’tan sonra ise noterler her türlü aracın satış işleminden sadece 20 lira ücret alacak. 300 bin liralık otobüs de bir mobilet de aynı masrafla satılacak. Ortalama 300 lira olan araç alım-satım maliyeti KDV ile birlikte 23 lira 60 kuruş olacak.

Ruhsat postayla gelecek

1 Mayıs’tan itibaren noter, aracın üzerinde vergi borcu, para cezası, haciz veya ipotek olup olmadığını elektronik ortamda sorgulayacak. Satış sonucunda noter yeni sahip adına bir ay süreyle geçerli bir geçici tescil belgesi verilecek. Satış bilgileri elektronik bildirimle Emniyet ve Maliye’ye gönderilecek. Emniyet, yeni ruhsatı bir ay içinde postayla yeni araç sahibine iletecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!