Araç kaza tespit tutanağı sorgulama nasıl yapılır? Tramer kusur durumu nasıl sorgulanır?

Güncelleme Tarihi:

Araç kaza tespit tutanağı sorgulama nasıl yapılır Tramer kusur durumu nasıl sorgulanır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 13:01

Araç tramer sorgulama e-devlet sisteminden plaka ve TC Kimlik No ile yapılabiliyor. Araçların trafikte kaza yapmaları durumunda yasal olarak araç kaza tespit tutanağının doldurulması gerekir. Böylece kazadaki kusurun kimde olduğu tespit edilecek ve kaza tutanağı tutularak sigortaya bildirilecektir. Aracın sigortası varsa hasar sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır. Peki kaza tespit tutanağı sorgulama nasıl yapılır?

KAZA TESPİT TUTANAĞI NE DEMEKTİR?

Haberin Devamı

Kaza tespit tutanağı; trafikte iken en az iki motorlu taşıtın çarpışması ve kaza yapmaları sonucunda tutulan belgedir. Bu belgeyi iki taraf aralarında anlaşarak sigorta şirketinin ya da polisin müdahalesine gerek olmadan aralarında düzenleyebilirler. 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren bu sistem sadece maddi hasar olan kazalarda uygulanabilmektedir. Böylece trafikte polisleri beklemek ve zaman kayıpları ya da karışıklıklar önlenmektedir.

Ayrıca kaza tespit tutanağı e-devlet sistemi aracılığı ile elektronik ortamda takip edilebilmektedir. Bu konu ile ilgili yasa T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından açıkça belirtilmiştir. “Bilindiği üzere, Hazine Müsteşarlığınca hazırlanan 02.04.2014 tarihli ve 2014/3 sayılı '(2007/27) Sayılı Yalnız Maddi Hasarla Sonuçlanan Trafik Kazalarında Taraflarca Doldurulacak Kaza Tespit Tutanaklarına İlişkin Genelgede Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge'nin (Genelge) 2. maddesi 01.06.2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu tarih itibariyle anılan madde çerçevesinde sigortalılarca 5 günlük süre içinde itiraz hakkının kullanılmadığı veya itiraz hakkı kullanılmış olup talebin karşılanmadığının değerlendirildiği durumlarda, sigortalıların kusur oranına ilişkin itirazlarının Sigorta Tahkim Komisyonu veya özel hukuk yollarına başvurulmak suretiyle çözülmesi gerekmektedir”.

Haberin Devamı

Araç kaza tespit tutanağı sorgulama nasıl yapılır Tramer kusur durumu nasıl sorgulanır

KAZA TESPİT TUTANAĞI NASIL OLUŞTURULUR?

Trafik kazası sonucunda kaza ile ilişiği bulunan taraflar Kaza Tespit Tutanağı doldururlar. Bu belge sigorta şirketlerinin hasar departmanına gönderilir. Sigorta şirketleri, tutanağı ve kaza fotoğraflarını, en geç olayı takip eden iş günü sonuna dek Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (SBM) iletir. Tutanaklar, SBM sistemine girilir ve işlenir. Daha sonra üç iş günü içerisinde her bir sigorta şirketi kendine ait kusur oranı tespiti yapar. Bu oranlar %0, %50 ve %100 olarak değerlendirilir. Eğer tüm şirketler aynı kusur oranı konusunda anlaşırlarsa dosya sonuca varır.

Haberin Devamı

Eğer üç gün sonunda bir anlaşma sağlanamazsa dosya, Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na gönderilir. Komisyon, yine üç iş günü içinde bu dosyayı karara bağlar.

Dosya sonucu bildirildikten sonra sigortası olan taraflara, e-mail ya da SMS aracılığı ile bilgilendirme mesajı yollanır.

Taraflar, kazadaki kusur oranlarını, SBM’nin internet adresine girerek sorgulayabilir. ‘Online İşlemler Menüsü’ sekmesinin altında bulunan ‘Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama’ butonuna basarak bu oranı öğrenebilirler. Eğer sonuca itiraz edilmek istenirse taraflar, yeni ek belgelerle birlikte beş iş günü içinde sigorta şirketine başvururlar. Eğer beş günlük süre içinde itiraz hakkı kullanılmaz ise ya da itiraz hakkı kullanılıp talep karşılanmaz ise, kusur oranına ilişkin itirazlar için Sigorta Tahkim Komisyonu ya da özel hukuk yollarına başvurulur. Kaza tespit tutanağı sorgulama örneği SBM’nin internet adresinden bulunabilir.

Haberin Devamı

Araç kaza tespit tutanağı sorgulama nasıl yapılır Tramer kusur durumu nasıl sorgulanır

 

BAKMADAN GEÇME!