Aphrodisias’tan Roma Portreleri

APHRODISIAS’TAN ROMA PORTRELERİ sergisi, heykel konusunda bizi bilgilendiren, daha sonraki çalışmaları donanımlı değerlendirmemizi sağlayacak bir sergi.

Aphrodisias kazıları için Sevgi Gönül’ün harcadığı çabayı, verdiği emeği, yaptığı desteği her zaman sevgi, saygı, rahmetle anıyorum.

Galatasaray’daki Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi’ndeki sergi vesilesiyle yayımlanan kitabı hazırlayan, Kenan Erim’den sonra Aphrodisias kazı ve onarım çalışmalarının başkanlığını yürüten Oxford Üniversitesi arkeoloji profesörlerinden R.R.R. Smith, kitaptaki Aphrodisias’ta Yapılan Roma Portreleri ve Mermer Heykeltıraşlık yazısında, buranın önemini şöyle vurguluyor:

"Aphrodisias, Romalıların Asya eyaletinin özerk ve gelişmiş bir şehri idi. Roma devrinde şehir Aphrodite Tapınağı ve kültü yanında mermer ustaları ile meşhurdu.

1961’den bu yana şehir yoğun olarak kazılmakta ve benzerlerinin aksine çok iyi korunmuş olan yapıları ve mermer heykelleri gün ışığına çıkarılmaktadır. Aphrodisias mermerden yapıların ve heykellerin nasıl üretilip kullanıldığını öğrenebildiğimiz en iyi yerdir."

* * *


SERGİ için hazırlanan bu kitaptaki bazı yazıları mutlaka okumak gerekiyor. Bunların adını vermeliyim:

Julia Lenaghan’ın Kadın Portre Heykelleri, Julie Van Voorhis’in Aphrodisiasta Heykeltıraşlık Eğitimi.

Yazılardan edineceğiniz bilgiler ışığında sergiyi gezerken, Aphrodisias’ın çeşitli açılardan önemini, heykelcilikteki yerini iyice öğrenebilirsiniz.

Kitabın ikinci bölümünde de, serginin açıklamalı kataloğunu bulacaksınız.

Bu konuda bir başka önemli kitap da Geyre’deki Afrodisyas-Sebasteion-Sevgi Gönül Salonu’nun Mesut Ilgım tarafından hazırlanan kitabı.

Ömer M. Koç kitabın Sunum’unda, değerini açıklıyor:

"1979-1986 arasında Prof. Kenan T. Erim tarafından yapılan kazılarda gün ışığına çıkan ve antik dünyada bir benzeri daha bulunmayan, Sebastian Tapınağı’na ait, sanat değeri çok yüksek kabartmalar nihayet sergileniyor.

Gerçekten de çok önemli arkeolojik buluntuların sergilendiği, Geyre Vakfı’nın katkılarıyla yapılan bu salonun mimarı Cengiz Bektaş.

* * *

GEREK İstanbul’daki sergi gerek Geyre’deki Sevgi Gönül Salonu, bu alanda harcanan emekleri ve çok önemli arkeolojik buluntuların sergilenme başarısını da simgeliyor.



Okunacak kitaplar:

Aphrodisias’tan Roma Portreleri, Hazırlayan: R.R.R. Smith ve J.L. Lenaghan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık

Afrodisyas, Sebastian. Sevgi Gönül Salonu, Hazırlayan: Mesut Ilgım, Yapı Kredi Yayınları.
Yazarın Tüm Yazıları