AP Başkanı Schulz: Ankara, Avrupa perspektifini tutmak istiyorsa, politik dönüşüm yapmaya ihtiyacı var

Güncelleme Tarihi:

AP Başkanı Schulz: Ankara, Avrupa perspektifini tutmak istiyorsa, politik dönüşüm yapmaya ihtiyacı var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2016 11:21

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Bu Türkiye, Avrupa Birliği'ne ait değil. Ankara, Avrupa perspektifini tutmak istiyorsa politik dönüşüm yapmaya ihtiyacı var” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de uygulamaya konulan OHAL’e, Avrupa'dan tepkiler devam ediyor. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Türkiye'deki gelişmeleri kaygıyla izlerken, son gelişmelerle ilgili görüşlerini Alman gazetesi Bild’e açıkladı. Gazeteye özel açıklamalarda bulunan Martin Schulz, “Bu Türkiye Avrupa Birliği'ne (AB) ait değil” dedi.

“Bu Türkiye hala Avrupa'ya ait mi?” yönündeki soruyu cevaplayan Martin Schulz, “Hayır. Kesinlikle hayır” dedi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“AB'de olmak isteyen belli standartları yakalamak zorunda. Her şeyden önce demokratik kuralları, basın özgürlüğünü, azınlıkların haklarını ve hukuk devleti kurallarını işletmeli. Almanya, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa Birliği'nin yardımıyla demokratik uluslar arasına girmeyi başardı. Aynı şekilde Portekiz, İspanya, Yunanistan ve Doğu Avrupa ülkeleri de başardı. Ankara Avrupa perspektifini tutmak istiyorsa politik dönüşüm yapmaya ihtiyacı var.”

Haberin Devamı

ÜYELİK SÜRECİNİN SONU OLUR

“Türkiye'nin AB'ye üyelik fikri tamamen torağa mı gömüldü?” yönündeki soruya ise Schulz, “Türkiye son aylardaki baskıcı önlemler ve aktüel gelişmeler yüzünden üyelik perspektifini bozdu. Eğer idam cezası geri gelirse üyelik sürecinin sonu olur. İdam cezasının kaldırılması tam üyelik için bir şarttı” cevabını verdi. Schulz, Türkiye ile üyelik görüşmeleri resmen son bulana kadar AB'nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceğini ve bu çerçevede Türkiye'ye yardımın da sürdürüleceğini belirtti. Schulz ayrıca, “Benim için önemli olan bizim Türkiye'ye yeniden demokratik ve hukuk devleti yolunu göstermek. Yapılan sayısız görüşmelerden biliyorum, birçok kişi umudunu AB perspektifine bağlamış. Bir Türk gazeteci geçenlerde bana 'Bizi lütfen yalnız bırakmayın' dedi. Bu insanlar için ve iyi bir AB-Türkiye ilişkisi için artan zorluklara rağmen her gün mücadele ediyorum” dedi.

RUSYA VE ASYA'YA YÖNELİRSE...

Martin Schulz, Türkiye'nin AB ve NATO'dan kopup Rusya ve Asya'ya yönelmesi halinde neler olabileceği sorusuna da, “Bunu hayal bile edemiyorum. Şimdiye kadar Türkiye NATO üyesi ve mülteci sorununda güvenilir davrandı. Türkiye'nin ekonomisindeki ilerleme Avrupa ile yaptığı ticarete bağlı. Bu istihdam ve büyümeyi birlikte getiriyor. NATO üyeliği sayesinde yıllardır, savaşların ve sorunların olduğu bölgede Türkiye dış güvenliğini sağlıyor. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO ve AB'den ayrılırsa, ülkesinin güvenlik ve ekonomik gelişiminde büyük problemler yaşar” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!