"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Antioksidan Soğan

Dünya mutfaklarının da vazgeçilmezi olan soğan, toprak altında yetişen bitkilerin en eskilerindendir.

Çiğ olarak yenebilmesi avantajı ile uzun süre Arap yarımadasından Çin’e kadar uzanan bölgede yabani türleriyle birlikte yetiştirilmiş soğan. İnsan yaşamının bir kısmında büyük yer alan bir yiyeceğin, diğer kısımlara da uzanmaması kaçınılmaz olsa gerek. Mesela Eski Mısır’da soğan bazen evreni bazen de ölümsüzlüğü temsil eden bir sembol haline gelmiş. Bir başka bilgiye göre Firavun Keops piramidinde çalışan işçilere ücretlerini soğanla ödermiş. Hz. Musa önderliğinde Mısır’ı terk eden Yahudilerin en çok geride bıraktıkları soğanlara hayıflandıkları da söylenenler arasında. Bugün yapılan bilimsel araştırmaların ışığında en güçlü antioksidan maddelerden biri olduğunu öğrendiğimiz soğanı sofralarınızdan eksik etmeyin. Kokusunu önlemek için de çiğ olarak yedikten bir saat kadar sonra, bir çay bardağı soğuk süt içmeyi deneyin, büyük ölçüde azaldığını göreceksiniz.

Fırınlanmış incik eti

6 kişilik


Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

á 6 adet incik eti

á 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

á 1 yemek kaşığı yoğurt

á 1 tatlı kaşığı domates salçası

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 su bardağı et suyu

n İncik etlerini bol suyla yıkayıp, su dolu bir tencerede 5 dakika kadar bekletin. Böylece kemik kırıkları suya geçecektir. Etleri süzdükten sonra, üzerine çıkacak kadar sıcak suyla, orta ısılı ateşte haşlanmaya bırakın. Etler yumuşayıp, kemiklerinden ayrılacak kıvama gelinceye kadar pişirip ocaktan alın. Sosu hazırlamak için; yoğurt, salça, tereyağı, tuz ve karabiberi bir kasede karıştırın. Ilık haldeki incik etlerini sudan çıkarıp hazırladığınız sosa iyice bulayın. Sosa buladığınız incik etlerini bir fırın kabına yan yana yerleştirin. Haşlama suyundan 2 su bardağı kadar alıp fırın kabına aktarın. Etleri, 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip servis yapın.

Etli mantarlı demre pilavı

8 kişilik


Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

á 2 su bardağı pirinç

á 2 adet orta boy tavuk göğüs eti (tavuk bonfile de kullanabilirsiniz)

á 1 yemek kaşığı tereyağı ya da bitkisel margarin

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 su bardağı dolusu konserve mantar

á 1 adet dolmalık kırmızı biber

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan konserve mısır

á 2 kahve kaşığı tuz, karabiber

á 4-5 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

n Pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Tavuk etini kuşbaşı et formunda doğrayın. Tereyağını orta boy bir tencerede eritin. Doğradığınız tavuk etlerini tencereye aktarıp orta ısılı ateşte karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Üzerine incecik doğradığınız soğanları da ekleyerek 2-3 dakika daha, soğanlar hafifçe sararıncaya kadar kavurmaya devam edin. Tavla zarı formunda doğradığınız mantarları da tencereye aktarıp üzerine yıkayıp, süzdüğünüz pirinci ve küp küp doğradığınız kırmızı biberleri ilave ettikten sonra, karıştırarak, pirinç taneleri şeffaflaşıncaya kadar, 5 dakika kavurun. Son olarak, 3 su bardağı sıcak su, mısır, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirin. Servis yapmadan önce üzerine kıyılmış maydanoz serpip tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Sıcak sıcak servis yapın.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI