Antika gramofon ve radyolar 'lak' böceğinin salgısıyla yenileniyor

Güncelleme Tarihi:

Antika gramofon ve radyolar lak böceğinin salgısıyla yenileniyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2017 10:30

Antika gramofon ve radyolar 'lak' böceğinin salgısıyla yenileniyor

Haberin Devamı

Mehmet Kayhan YILDIZ/ KONYA, (DHA)- KONYA'da antika radyo ve gramofonlar, Hindistan ve Myanmar'dan ithal edilen 'lak' böceğinin 'gomalak' adı verilen salgısıyla hazırlanan cilayla restore edilerek eski görünümüne kavuşuyor. 
Kentte 20 yıldan bu yana elektronik cihaz tamir eden ve son 3 yıldan bu yana antika radyo, gramafon, pikap tamir ve restorasyonunu yapan Konya Pikapevi sahibi Orhan Ereller, tamir işiyle ilgilenen kişi sayısının Türkiye genelinde parmakla sayılabilecek kadar az olduğunu söyledi. Müşterilerin kendisine genellikle sosyal medya üzerinden ulaştığını anlattı. İş yerinde tamirin yanı sıra restorasyon işlerini de yaptığını belirten Ereller, şöyle dedi:
"Dışı ahşap olan eski gramofon ve radyoların önce dış bölümü tamamen soyuluyor. Üzerindeki vernik ve cila tamamen zımparalanarak temizleniyor. Daha sonra bu cihazların ilk üretiminde kullanılan yurt dışından ithal ettiğimiz Hindistan ve Myanmar'da akasya cinsi bir ağacın kabuklarına yapışarak yaşayan lak böceğinin gomalak adı verilen salgısı ile hazırladığımız cilayı sürüyoruz. Orijinal haline getirmiş oluyoruz. Sanki cihaz orijinaline bağlı kalarak yeniden üretilmiş gibi bir durum halini alıyor. Gomalak cila tamamen elde yapılıyor. Bu cila Hindistan ve Myanmar'da akasya cinsi bir ağacın kabuklarına yapışarak yaşayan, lak böceğinin salgısından oluşur. Lak böcekleri kanatlı ve küçük hayvanlardır. Yapıştıkları ağacın kabuklarını delerek, soymuk borular içinden geçen özsuyunu emerler. Kendilerini düşmanlardan korumak için bu gomalak adlı maddeyi salgılarlar. Ağaçların kabukları zaman zaman kazınarak bu madde alınır. Gomalak, alkol ile çözünür. Çözelti yüzeye sürüldükten sonra alkol uçunca, geriye kalan reçine tabakası sürüldüğü yere cilalı bir görünüm kazandırır."
Artık genç nesilde de bu tür antika cihazlara karşı bir ilgi olduğunu belirten Ereller, ‘Genç nesilde eski cihazlara bir yönelme var. Plak dinlemek istiyorlar. Çünkü genellikle pikap ve gramofonlarda çalınan plaklar analog dolum olduğu için ses kalitesinin farkını çok iyi biliyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!