Antik kent Ildır, festivalle renklendi

Güncelleme Tarihi:

Antik kent Ildır, festivalle renklendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2017 11:37

Antik kent Ildır, festivalle renklendi

Haberin Devamı

ÇEŞME Belediyesi'nin 9 Durak 9 Deneyim projesi kapsamında yer alan ve bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Ildır Kültür ve Sanat Festivali başladı.

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan, 12 İon kentinden birisi olan tarihi Erythrai kalıntılarının yer aldığı, Ildır mahallesinde gerçekleştirilen Ildır Kültür ve Sanat Festivali'nin ilk gününde, yerel ve geleneksel ürünler ile el emeği hediyelik eşyaların ve takıların satıldığı stantlar açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ildırlı yerel üreticilere destek olmak amacıyla hazırlattığı stantlarda, Ildır'da çok miktarda yetiştirilen enginarların konserveleri, onlarca çeşit ev yapımı reçel çeşidi, mübadele döneminde Balkanlar'dan Ildır'a gelip yerleşenlerin geleneksel kahvaltılık sosları olan Lutenista, Ajvar ve Pincur ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Festival kapsamında gerçekleştirilen seramik atölyesi de ilgi çekerken, seramik sanatçısı Sevim Çınar'ın yardımıyla çocuklar hayallerini seramik çamuruyla şekillendirdi. Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede de bir süre çocuklarla birlikte seramik çamurunu şekillendirdi. Karadede, çocuklarla ve seramik atölyesine gelen yaşlı bir kadınla da sohbet etti. Hemen hemen her yıl bir dizinin Ildır'da çekildiğini vurgulayan Karadede, böylece hem Çeşme'nin hem de Ildır Mahallesi'nin tanıtıldığını hatırlattı.

ILDIR SOKAKLARINI KEŞFETTİLER

Çeşme Belediyesi tarafından Ildır'ın sokaklarına yerleştirilen 'Ildır sokaklarını keşfedin' yazılı levhaları gören festival ziyaretçileri, gün boyunca Ildır'ın dar sokaklarını ve tarihi tiyatro, Matrone Kilisesi ve Athena Tapınağı kalıntılarının yer aldığı Erythrai'yi gezme fırsatını da buldu.

Festivalik ilk gününde gerçekleştirilen ve tarihi Erythrai kentinin Kazı Başkanı Doç Dr. Ayşe Gül Akalın Orbay'ın 'İonia'nın gözde limanı Erythrai' isimli söyleşisi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimari Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nurşen Kul'un 'Ildırı'nın Eski Bir Göç Hikayesi' isimli söyleşisi ise davetliler tarafından büyük ilgi gördü.

Festivalin ilk günü, Konak Belediyesi Tiyatro ekibinin doğaçlama tiyatro gösterisi ile sona erdi.

Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!