Antik çağda sıradan bir öğün

Bizim yeme-içme alışkanlığımız yemeklerde önce çorbayı, sonra ana yemeği ve salatayı, varsa pilav ya da makarnayı, ardından da varsa tatlıyı yemeye odaklanmıştır.

Haberin Devamı

Her ülkenin yemek kültürü ayrı olduğundan yemekler ve yenme sıraları da ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Peki bundan binlerce yıl önce, antik çağda yeme içme alışkanlıkları nasıldı acaba? Bu çağın insanları yemeğe neyle başlarlardı.

Antik  çağ insanı yemeğe ne çorbayla, ne etle, ne de sebzeyle; meyveyle başlarmış. Ama her şeyden önce iştahı açmak için özel bir şarap türü olan mulsum içerler, ardından da ana malzemesi meyve olan bir yemek yerlermiş. En çok yedikleri meyve yemeklerinden biri ise kayısı ile yapılıyormuş. Kayısıyı şarap ve çok sayıda baharatla saatlerce pişirmek suretiyle çok özel bir yemek elde ediyorlar, peynir, un ve baharat karışımı ile birlikte yiyorlarmış.

Osmanlı usülü nohutlu taskebabı

Malzeme listesi

·12 kg kemikli ya da kemiksiz kuzu kol eti
·10-12 adet arpacık soğanı
·1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı tarçın
·2 çay kaşığı kekik
·2 su bardağı haşlanmış nohut
· 1 çay kaşığı tane karabiber
· 2 çay kaşığı tereyağı

Haberin Devamı

YAPILIŞI: Pirinci sıcak tuzlu suda 1 saat kadar bekletin. Kakuleyi, varsa bir miktar anasonla robotta ya da havanda dövüp toz haline getirin. Diğer taraftan, doğranmış kuzu etini, kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanlarını, çekilmiş kakule, anason, tuz, karabiber ev tane karabiberi çukur bir kaba koyun. Malzemeleri elinizle iyice harmanladıktan sonra orta boy bir bakır kaba bastırarak yerleştirin. Kaynarken bakır kap yerinden çıkmasın diye üzerine ağırlık koyup tencerenin kenarından 3 su bardağı sıcak suyu aktarın. Tencereyi orta ısılı ateşe koyup kaynamaya başlayınca ocağı kısarak 1,5- 2 saat kadar pişirin. Bu arada et kendi suyunu salıp buharıyla pişecektir. Önceden ıslattığınız pirinci yıkayıp süzün. Tenceredeki tasın etrafındaki boşluğa önce nohutları sonra pirinci yayın. Tereyağıyla birlikte 2 su bardağı sıcak suyu ilave ederek kısık ateşte pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilavı 15 dakika kadar dinlendirip ortadaki etleri ortaya çıkarın ve sıcak olarak kapalı tası kaldırıp servise sunun.

Portakallı kaymakçina

Malzeme listesi

Haberin Devamı

· 6 adet yumurta
· 1 su bardağı tozşeker
· 1 paket vanilya
· 1 kg süt
Portakallı sos için;
· ½ su bardağı tozşeker
· 1 su bardağı taze portakal suyu

YAPILIŞI: Karamel sosu hazırlamak için toz şekeri küçük bir tavaya aktarıp kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Şeker önce sulanacak,  sonra yanmaya başlayarak koyulaşacaktır. Koyulaşıp ağda kıvamına gelen ve karamel rengi alan şekerin üzerine portakal suyunu ekleyin. Ocağın altını kısıp sosu sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan sosu ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin.  Diğer taraftan, yumurta ve toz şekeri bir kaba aktarıp mikser yardımıyla, şeker eriyene kadar, yaklaşık 5 dakika çırpın. Üzerine vanilya ve sütü ekleyip 3 dakika daha çırpın. Bu karışımı kenarları yüksek orta boy bir fırın kabına aktarın. Kaymakçina kalıbını  kenarları yüksek bir fırın tepsisine oturtup tepsiye kalıbın yarısına gelecek şekilde sıcak su doldurun.
Su dolu tepsideki kaymakçinayı 175 dereceye ayarlı fırında 90 dakika kadar pişirin. Tepsiyi fazla sallamadan fırından çıkarıp suyun içindeki kaymakçinanın soğumasını bekleyin. Soğuyan kaymakçinayı buzdolabına koyup en az 1 gece bekletin. Ertesi sabah ince ince doğranmış portakal dilimlerini yuvarlak bir servis tabağına yerleştirin. Kalıbı servis tabağına ters çevirin. Üzerine daha önceden hazırladığınız portakallı karameli gezdirin. İsterseniz üzerine kuru üzüm de serpiştirebilirsiniz. Dilimleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları