Anti selülit reçete

Selüliti azaltabilirsiniz, ilerlemesini kontrol altında tutabilirsiniz ama onu tamamen yok etmeniz şimdilik mümkün görünmüyor! Siz yine de bu bilgiyi “selülite teslim olun” çağrısı gibi algılamayın, keyfinizi fazlaca kaçırmayın. Kaçırmayın, çünkü yapılabilecek bir şeyler var...

Haberin Devamı

Selülit, bir “kadın problemi”dir ve kilolu hanımların neredeyse tamamı bu sorunu az ya da çok yaşar.
Problemin öncelikle orta yaşlı kadınlar için sorun teşkil ettiğini de bilmek gerekiyor. Bazı uzmanlar, dikkatli muayene yapılırsa, her 10 kadından sekizinde selülit saptanabileceğini iddia ediyor.
İyi haber şu: Selüliti bir “dişilik özelliği” gibi görenler de var. Onlara göre selülit kıvrımlı ve estetik bedensel yapı, yumuşak ve pürüzsüz bir cilt, sakalsız, bıyıksız bir yüz kadar doğal bir kadınsal özellik!
Önemli olan bu özelliğin fazla ön plana çıkmaması. Yani “makul” miktarda selülite razı olmak lazım.
Farklı düşünceler olsa da selülit günümüzde kozmetik bir problem olarak algılanmaktadır.
 Modern güzellik anlayışında kadın selülitsiz olmalıdır!

Haberin Devamı

HORMONAL FAKTÖRLER

Selülit oluşmasının pek çok nedeni var ama bu yaygın sorunun etkeni tam olarak bilinmiyor. Oluşumunda cinsel, genetik ve metabolik faktörlerin rol oynadığı ileri sürülüyor.
Bazı araştırmacılar hormonal faktörleri ve beslenme yanlışlarını, diğerleri sürekli alınıp verilen kiloları, hareketsiz yaşam tarzını sorumlu tutuyor. Kadın vücudunun bir özelliği olan su toplama -ödem- sorununu da ön planda tutanlar var. Bu son faktör çok önemli gibi görünüyor.
Yağ hücrelerinin içinde toplanan sıvı, yağ hücrelerinin yapısal ve görevsel değişimlere uğramalarını kolaylaştırıyor. Selülitin su toplanmasının yoğun olduğu bel, karın, kalça ve bacaklarda daha belirgin olması bu düşünceyi destekliyor.
Ama selülitin oluşumunda yukarıda sayılan bütün faktörleri birlikte değerlendirmekte fayda var. Bazen biri, bazen diğeri veya birkaçı birden ön plana çıkabiliyor.

DİKKATLİ OLUN

Şeker hastalıklarında veya glikoz tolerans bozukluğu -metabolik sendrom- problemi olanlarda artmış insülin üretimi, dokularda biriken şekerin karamelize olması -glikasyon- ve mikro dolaşımın bozulması selüliti hızlandırıyor. Tiroid bezi tembelliği, aşırı kortizol üretimi gibi hormonal dengesizliklerde de selülite daha sık rastlanıyor.
Varise veya lenf ödemine bağlı sıvı birimleri de selüliti tetikliyor. Fazla miktarda östrojen salgılayan kadınlarda selülit sorunu daha sık görünüyor.
Dengesiz beslenen, sık kilo alıp veren, kolalı-kafeinli içecekleri fazla tüketen, fazla yağlı ve şekerli besinleri çok yiyenlerde de selülite yakalanma ihtimalleri yükseliyor.
Sigara ve alkol alışkanlığı olanlarda da selülite rastlanıyor. Bedensel aktivitesi sınırlı olanlarda selülit oluşumu süreçleri hız kazanıyor.

Haberin Devamı

Yanlış beslenmek selülite yol açıyor

Eğer siz de yağ-şekerden zengin, yüksek kalorili bir beslenme planı uyguluyorsanız, selülitten kaçamayacağınızı bilmelisiniz. Fazla miktarda alınan kaloriler yağ metabolizmanızı etkiler. Yağ hücrelerinizin hem boyutları büyür hem de vücutta yanlış yayılma göstererek bölgesel olarak birikmeye başlar.
Önemli olan hangi besin maddesinin yağa dönüştüğü değil, adipoz dokusunda ne kadar fazla bir genişleme olduğudur. Adipositler boyut olarak büyüdükçe çevre dokuya ve kan damarlarına baskı yapmaya başlar.
Hipodermisin üst tabasındaki kan damarları ince ve kırılgan olduğundan şişmiş, yağ dolu adipositler bu dokuları kolayca iter, kan dolaşımını bozar ve ödem oluşur.
Selülit, işte bu ödem ve dolaşım bozukluğu sonucu ortaya çıkar.

Haberin Devamı

İşte selülite karşı reçeteniz

- Tuzu azaltın, yeterli miktarda su içmeyi unutmayın.
- Yapay tatlandırıcılardan ve besin desteklerinden uzak durun.
- Bol bol sebze ve meyve yiyin.
- Daha az kafein kullanın.
- Alkol kullanmayın ya da azaltın. Serbest radikal zararlarından koruyucu antioksidan OPC’s ihtiva eden, cilt dolaşımını koruyup destekleyen 1-2 bardak kırmızı şaraba izin var.
- Şekeri kesin. Şekerlemelerden, tatlılardan uzak durun.
- Bilinçli masaj, selülit oluşumunu azaltabiliyor. Haftada üç kez derin masajdan yararlanın.
- Fazla güneşte kalmak selüliti artırıyor. Saat 10:00-14:00 arasında güneşlenmeyin. Güneşten koruma etkisi 15’ten yüksek koruyucular kullanın.
- Selüliti azaltabilecek en iyi yolun aerobik egzersizler olduğunu unutmayın. Haftada en az üç kez 35 dakika sürecek aerobik aktivite yapın: Yürüyün, bisiklete binin, yüzün, dans edin. Daha uzun ve daha sık aerobik aktivitelerinin daha az selülit demek olduğunu hep hatırlayın. Aerobik çalışmalar iyi ve planlı yapıldığında gergin ve formda tutar, kilo verdirir, cilt ve cilt altı yağları uzaklaştırır, genç, gergin ve düzgün bir cilt görünümü sağlar.
- Daha az kalori tüketin ve yağları azaltın. Düşük yağlı bir diyet, aerobik egzersiz kadar etkindir. John Hopkins Üniversitesi’nden Prof. Maria Simmson, yüksek yağlı beslenmenin selülitin en önemli etkeni olduğunu söylüyor.
- Günlük toplam yağ tüketiminizi, yağdan gelen kalorileri yüzde 25’in altına indirerek sınırlayabilirsiniz. Bunun için kullandığınız besinlerin yağ muhtevalarını dikkatle inceleyin, etkilerini kontrol edin, yarım yağlı veya yağsız besinlere yönelin.
- Selülit tedavi edici ürünlerden fazla bir şey beklemeyin. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde selülit giderici veya azaltıcı ürünlere (kremler, jetler) her yıl milyarlarca dolar ödeniyor. John Hopkins Medical Institutions Health, Weight and Stres Clinic’de denenen 32 selülit tedavi edici ürün ile yapılan çalışmada bu ürünlerin hiçbirinin yararlı olmadığı bulundu.
- Selülit deyip geçmeyin ama bu sorunu çok da önemsemeyin. Selülitlerinizden sizden çok genetik mirasınızın sorumlu olduğundan şüphe etmeyin.

Yazarın Tüm Yazıları