Antalya'nın seçmen sayısı 40 bin arttı

Güncelleme Tarihi:

Antalyanın seçmen sayısı 40 bin arttı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2018 13:52

Antalya'nın seçmen sayısı 40 bin arttı

Haberin Devamı

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, bu seçimde kesin olmamakla birlikte 40 bin civarında artışla seçmen sayısının 1 milyon 677 bin civarında olmasını tahmin ettiklerini söyledi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleriyle ilgili gazetecilerle bir araya geldi. Akra Hotel'de düzenlenen toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Cengiz Yıldız, İl Emniyet Müdür Vekili Ramazan Ahmet Taşır, Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı Mesut Görücü, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Yarbay Sezai Özkurt katıldı.

İLKLERİN SEÇİMİ

YSK'nın 30 Nisan'da yayınladığı seçim takvimi ve ardından aldığı tüm kararları titizlikle takip ettiklerini belirten Vali Münir Karaloğlu, “Bizim görevimiz seçimlerin huzur ve güven içerisinde yürütülmesini sağlamak, İl ve İlçe Seçim kurullarının taleplerini ivedilikle yerine getirmek. Bu seçim ilklerin seçimi de olacak. 16 Nisan Anayasa referandumuyla cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi. İlk defa cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine dönük seçimde yine ilk defa hem cumhurbaşkanı hem de parlamenter üyelerini birlikte seçeceğiz. Türkiye ilk defa yasal ittifakları yaşayacak. Partiler kendi amblemleriyle grup oluşturabilecek. İlk defa 600 milletvekili seçilecek. Antalya'da ilk defa 14 milletvekilinden 16'ya çıktı" dedi.

YATAĞA BAĞIMLILAR İÇİN SEYYAR SANDIK

Bu seçimde insani bir ilkin de yaşanacağını belirten Vali Karaloğlu, yatağa bağımlı hasta ve engelliler için seyyar sandık uygulaması olacağını söyledi. Eskiden yatağa bağımlıların siyasi iradesini sandığa yansıtma şansı bulamadığından bahseden Karaloğlu, “Bu türdeki vatandaşlarımız kendisi veya bir yakını aracılığıyla muhtarlık veya direkt ilçe seçim kurulana başvurarak seyyar sandık listesine alınacak. Seçim günü de vatandaşımız evinden çıkmıyor, sandık vatandaşımızın evine, yatağına geliyor, vatandaşımız oyunu seyyar sandıkta kullanabiliyor. Beni en çok etkileyen konulardan bir tanesi bu seyyar sandık uygulaması oldu. Önceden çok dramatik görüntüler oluşabiliyordu" dedi.

SEÇMEN SAYISI 1 MİLYON 677 BİN

Seçim süreciyle ilgili tedbirlerin seçim öncesi, seçim günü ve sandıklar açıldıktan sonra olacak şeklinde üç aşamalı gerçekleşeceğini belirten Vali Karaloğlu, seçmen listelerinin askıdan yeni indiğini ve seçmen sayılarının henüz netleşmediğini kaydetti. 16 Nisan 2017'de yapılan referandumda Antalya'da 4508 sandık kurulduğunu, 1 milyon 636 bin 742 seçmen sayısı olduğunu belirten Karaloğlu, bu seçimde kesin olmamakla birlikte 40 bin civarında artışla 1 milyon 677 bin civarında seçmen tahmin ettiklerini dile getirdi. Karaloğlu, YSK'nın her sandık için 360-380 arasında oy belirlediğini, köylerde ise bunun 400'e kadar çıkabileceğini, 400'ü aşarsa ikinci sandık olacağını da sözlerine ekledi.

SAAT 18.00'E KADAR DÜĞÜN YASAK

Siyasi partiler ve adayların kendi siyasi görüşünü seçmene aktarması ve vatandaşın da seçim günü siyasi görüşünü sandığa özgürce yansıtmasını sağlamanın görevleri olduğunu anlatan Münir Karaloğlu, bu konularda emniyet ve jandarma bölgelerinde her türlü tedbirlerin alındığını açıkladı. Provokatif olaylara karşı da dikkatli olunması çağrısında bulunan Karaloğlu, seçim günü içki satış ve servisinin, taşıma ruhsatlı da olsa silah taşımanın, eğlence mekanlarının açık olmasının yasak olduğunu duyurdu. Karaloğlu, YSK kararıyla saat 18.00'e kadar düğünlerin de yasak olduğunu, 18.00'den sonra yapılabileceğini de kaydetti. Vali Karaloğlu, içki yasağının turistik 5 yıldızlı otelleri içermediğini, daha çok sokağa çıkıp problem oluşturabilecek alanları kapsadığını dile getirdi.

ÖNCE CUMHURBAŞKANLIĞI OYLARI SAYILACAK

Seçim günü saat 18.00'e kadar her türlü yayın organında seçim sonucuyla ilgili herhangi bir haber yapmanın, tahminde bulunmanın ve sonuç açıklamanın da yasak olduğunu kaydeden Karaloğlu, “18.00'den 21.00'e kadar bu ancak YSK'nın izniyle olabiliyor. YSK bunu öne çekebiliyor. Bu sene biraz uzayabileceğini tahmin ediyoruz. Önce cumhurbaşkanlığı oyları sayılacak. Sonra milletvekilliği için partilerin oyları sayılacak. Ardından da ittifak yapan partilerin oylarının birleştirilmesi sağlanacak. Birkaç işlem artarda yapılacağından örneğin bir önceki referanduma göre daha uzayabilir. Onun için biz de ona dönük sandık çevrelerinde hem aydınlatması hem güvenliğiyle ilgili ekstra tedbirler alıyoruz" dedi.

HER SANDIĞA BİR POLİS VEYA JANDARMA

Sandıkların açılıp sayılması, tutanak altına alınması ve ilçe seçim kurullarına teslimi sürecinin daha çok tartışmaların yaşandığı bir süreç olduğuna işaret eden Karaloğlu, şöyle dedi:

"Buna çok dikkat ediyoruz. Bizim sistemimiz her sandık çevresinde, jandarma ve emniyet bölgelerinde bir rütbeli olacak. Her sandık içinde mutlaka ayrıca bir görevli olacak. Örneğin bir okulda 15 sandık var, bir rütbeli ve 15 kişi. Bu görevli arkadaşlar sandıklar sayıldı, torbalara konuldu, tutanaklar imzalandı, mühürlendi, o torbaların seçim kuruluna teslimine kadar güvenliğinden de sorumlu olacak. Herhangi bir tartışma olsun istemiyoruz. Gereksiz, basit hatalar dolayısıyla bir tartışma olsun istemiyoruz. Sandıkların güvenli bir şekilde seçim kurullarına teslimini tutanakla takip etmiş olacağız."

DEMOKRATİK OLGUNLUK ÇAĞRISI

Sonuçların belli olmasıyla kazananlar ve kaybedenler olacağına da değinen Vali Karaloğlu, “Her seçimin kazananı ve kaybedeni olur. Orada herkesin seçim sonuçlarını demokratik olgunlukla karşılamasını arzu ediyoruz. Kazananların kazanma duygusunu çok fazla abartmamasını, kaybedenlerin de kaybetmeyi demokratik olgunlukla sindirmesini arzu ediyoruz. Bazen gerçekten çok abartılı zafer gösterileri oluyor, bunun karşısında kaybedenlerin tahrik olma ihtimali var. Biz buna karşı da tedbir alırız ama biz bunu toplumun içselleştirmesiyle herhangi bir sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum. Antalya'nın bundan önceki seçim karnesine baktığımızda, gerçekten seçime dönük çok büyük olaylar yaşanmadığını görüyoruz" dedi.

SANDIK BAŞKANLARI KURAYLA BELİRLENECEK

Ülkemiz ve milletimiz için en hayırlı sonucun 24 Haziran'da olmadı 8 Temmuz'da alınması temennisinde bulunan Karaloğlu, seçim süreciyle ilgili valiler, kaymakamlar ve vali yardımcılarıyla ilgili 8 Temmuz'a kadar izinlere yasak geldiğini söyledi. Diğer devlet memurlarıyla ilgili ise genel bir yasağın söz konusu olmadığını belirten Karaloğlu, seçim kurullarının da tamamen devlet memurlarından oluşacağını kaydetti. Karaloğlu, 30 Mayıs'a kadar listeleri ilçe seçim kurumlarına gönderecekleri ve 31 Mayıs'ta da seçim kurullarının kurayla sandık başkanlarını belirleyeceğini belirtti.

MİTİNG TALEPLERİ BAŞLADI

Miting alanlarının siyasi partiler ve sendika temsilcileriyle her yıl ocak ayında belirlendiğini belirten Vali Karaloğlu, siyasi partiler ve cumhurbaşkanı adaylarından miting taleplerinin de gelmeye başladığını söyledi. Her ilçede miting alanlarının belli olduğunu belirten Vali Karaloğlu, “Partiler o alanlardan bir tanesini tercih edebilir, onun dışındaki bir alanı talep ederse verme şansımız yok tabi ki. Burada 14 Haziran'a kadar yetki mülki idare amirlerinde, 14 Haziran'dan 23 Haziran saat 18.00'e kadar ise ilçe seçim kurullarında ve oralara müracaat edebilecekler" dedi.

Antalya'da belirlenen miting alanlarının ise merkezde Atatürk Parkı'nda Türkan Saylan heykelinin de bulunduğu meydan, Kepez'de Turgut Özal Spor Salonu önündeki 3 ve 4 nolu alan, Aksu, Döşemealtı ve Konyaaltı kent meydanları. Ancak, Kepez'deki alanlardan bir tanesinin Kepez Belediyesi'nin inşaat çalışmaları olduğu için iptalinin söz konusu olduğu ve alternatif bir alan oluşturulması çalışmalarının yürütüldüğü de kaydedildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!