Antalya Ticaret Borsası Olağan Meclis Toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Antalya Ticaret Borsası Olağan Meclis Toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 16:24

- ATB Başkanı Çandır:- "Bugünlerde hava sıcaklıklarının yükselmesiyle hızla artacak üretim arzının piyasalar için ciddi bir sorun yaratacağı kesindir"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle hızla artacak tarımsal üretim arzının, gelecek günlerde piyasalar için ciddi bir sorun yaratacağını söyledi.

ATB'nin 34. Olağan Meclis Toplantısında konuşan Çandır, gıda ve tarım ürünleri fiyatlarını incelemek üzere kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin son 13 yılın enflasyon rakamlarını incelediğini belirterek, tarımsal üretici fiyatlarının seyrinin, söylenildiği gibi mevcut enflasyonun ana sebebi olmadığını anlattı.

Yıllık tarımsal ürünler enflasyonun 13 yıllık ocak ayları ortalamasının yüzde 9,63 olduğunu, bu ay açıklanan ve çok yüksek bulunan yıllık tarımsal ürünler enflasyonunun yüzde 8,13 ile 13 yıllık ortalamanın altında kaldığını ifade eden Çandır, "Her ay açıklanan ve hedeften yüksek seyreden tüketici enflasyonun bir numaralı sorumlusunun tarımsal ürünler olduğuna dair yapılan açıklamalar ilan edilen rakamlarla bağdaşmamaktadır" dedi.

Haberin Devamı

Çandır, bugüne kadar hava koşullarının da olumsuz seyretmesiyle nispi olarak arzın azaldığı bir dönemden geçildiğini dile getirerek, "Ancak bugünlerde hava sıcaklıklarının yükselmesiyle hızla artacak olan üretim arzının piyasalarda ciddi bir sorun yaratacağı kesindir. Sektörümüz açısından sorunlu bir döneme giderken devletimizden somut ve hissedilir adımlar atmasını beklemekteyiz" diye konuştu.

Antalya'da faaliyet gösteren sektörlerin birbirleriyle iç içe geçtiğini belirten Çandır, şöyle devam etti:

"Her sektör diğerini besleyen yapıdadır. Burada taraflar sadece sebze, meyve ve çiçek üreten bir miktar üreticinin ötesindedir. İlaçtan gübreye, tohumdan ambalaja sektöre girdi sağlayanların yanında köydeki bakkaldan sanayideki tamirciye, nakliyeciden işçiye, marangozdan tüm esnafa, hatta bankalara uzanan bir etki alanına sahiptir. Sektördeki yaraya derinleşmeden merhem olmak ve felaket etkisi yaratan ekonomik bir sarmalla karşılaşmamak istenmiyorsa acilen çözümler üretilmelidir. Çünkü tarımdan gelen gelir kentin tüm kılcal damarlarına yayılmakta ve hayat vermektedir."

Haberin Devamı

Antalya Tarım Konseyi üyelerinin, THY'nin para birimi değişikliği (avrodan dolara geçmesi) nedeniyle uçak kargo ücretlerine yüzde 12 oranında gizli zam yapıldığını söylediğini aktaran Çandır, yeni pazar arayışlarının başladığı bir dönemde böyle bir zam gelmesinin sektörü zor durumda bırakacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!