Antalya piyanistlerin başkenti

4 KASIM’da 10. Antalya Piyano Festivali başlıyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya’nın başta Altın Portakal Film Festivali olmak üzere, bütün kültürel etkinliklerini artan bir çabayla sürdürüyor.

Haberin Devamı

Piyano festivalinin sanat yönetmeni, uluslararası ölçüde iyi piyanist Fazıl Say.

21 Kasım’da son konseri gerçekleştirilecek festivalin içinde, Workshop “Yeni Yeteneklerin Keşfi” de bulunuyor.

Program kitapçığında Akaydın’ın müzikle ilgili görüşleri, müziğin nasıl özel bir ilgiyi hak ettiğini belgeliyor. Gerçekten de müzik, sadece eşlik eden bir ses değildir:

“Ne var ki, yaşamlarımızın giderek hızlı bir tempoyla sürdüğü 21. yüzyılda, müzikle ilişkimizi dar zamanlara sığdırdığımızı görüyoruz. Bir yerlere giderken, hayata yetişmek için koşarken, tam bu arada bir de müzik dinleyiverdiğimiz oluyor... Kuşkusuz, müzik o kendine özgü diliyle böyle zamanlarda bile kulaklarımıza hüznü, coşkuyu ya da aşkı fısıldamayı başarıyor. Ama müzik kesinlikle daha özel zamanları hak ediyor, dahası bunu başardığımızda yaşam kalitemizin belirgin bir biçimde arttığını duyumsuyorsunuz. (...)”

Haberin Devamı

Fazıl Say da, festivalin niteliğini, düzeyini bize anlatıyor:

“...Festivalin sanat yönetmeni olarak diyebilirim ki, söz konusu gelişmenin temelinde yenilik ve sürprizler getirmek vardır. Bu yılki sürprizleri özetlemem gerekirse: orijinalitesine ve kendi alanındaki üstün yeteneklerine inandığım bir grubum var; ‘Fazıl Say ve Arkadaşları’. Türkiye’de çok sınırlı bir çevrede tanınan Çıgan müziğinin en güzel örneklerini ‘Çıgan Gecesi’ başlığı altında, alanının tanınmış sanatçıları olan Kopaçinskaya ailesiyle sunacağız. Beethoven Gecesi’nde Gülsin Onay ve Muhiddin Dürrüoğlu solist olarak yer alacaklar. Ayrıca Latin müziğinin en tanınmış ustalarından Michel Camilio’yu ve Pavel Kaspar’ı dinleyeceğiz. Bunun haricinde, Spiakov, Kern ve Moskova Virtüözleri Beşlisi, Aziza Mustafa Zadeh Trio, 4 Piyano 1 Şef başlığıyla ilginç bir konser ve kapanış etkinliği olarak da Miriam Mendez-Mozart Sueno Flamenco topluluğu yer alacak.”

* * *

ANTALYA gibi turistik kentlerin özellikle, festivallerle, kültürel etkinliklerle adını duyurmasını isterim.

Artık böyle kentlerde deniz/güneş ikilisi, günümüzün insanı için pek bir anlam ifade etmiyor.

Haberin Devamı

Yaz tatili yaparken, bir yandan da kitap okumak, müzik dinlemek istiyorlar. Aspendos Opera ve Bale Festivali’ni de bu açıdan destekliyorum. İnanıyorum ki, Türkiye’den ve başka ülkelerden birçok kişi de tatilini bu günlere denk getiriyordur.

Festivale gelen sanatçıların adını katalogdan ya da siteden öğrendiğinizde, gerçekten iyi piyanistlerin katıldığı kararına varacaksınız.

Türk müzik dinleyicileri, piyanistlerden birçoğunu tanırlar, dinlemişlerdir. Ama hepsini bir arada dinleme fırsatını bize Antalya Piyano Festivali sunuyor.

* * *

HEM dinlenme, hem dinleme için Antalya’yı seçin.

Yazarın Tüm Yazıları