Antalya otelleri çim saha yetiştirmek için çırpınıyor

Güncelleme Tarihi:

Antalya otelleri çim saha yetiştirmek için çırpınıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2002 01:39

Bayern Münih, Rangers, Dortmund, PSV Eindhoven, Göteborg. Kendi ülkelerinin dışında Avrupa kupalarında da sayısız başarı elde etmiş bu kulüplerin ortak noktası nedir?

Hepsi Ocak ve Şubat ayları içinde Antalya ve civarına kamp yapıp hazırlık maçları oynamaya geliyorlar. Bu eğilim 10 yıl önce başlamış, son iki sezonda patlamış. Futbol turizmi, Portekiz, İspanya ve Güney Kıbrıs'tan Antalya'ya doğru kayıyor. Bu sene 250'yi aşkın profesyonel ve amatör yabancı futbol takımının Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Oteller memnun. Futbolculara antrenman yapabilmeleri için çim saha yetiştirmeye çalışıyorlar. Örneğin Topkapi Palace Oteli'nin sekiz çim saha yapmak için 1,6 milyon dolarlık bir proje geliştirmiş. Ama yöre esnafı bu yeni turizmden pek yararlanamıyor. Futbolcuların kültüre, tarihe, arkeolojiye hiç merakı yok. Pek para da harcamıyorlar.

Antalya ve çevresindeki Belek, Kemer, Side gibi tatil beldeleri şu sıralarda Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden 250'den fazla futbol takımını ağırlamaya hazırlanıyor. Ocak, Şubat ve Mart aylarında Türk takımlarının da büyük bir kısmı, örneğin 1. ligin 18 takımından Samsun hariç hepsi soluğu güneyde alacak. Bunların yanı sıra Almanya'dan, Avusturya'dan, İsviçre'den, Rusya'dan, Letonya'dan, İskandinav ülkelerinden ve hatta Afrika'dan profesyonelinden amatörüne bir yığın takım Antalya'nın yolunu tutuyorlar.

Ocak ayının ilk haftasından itibaren bu yöredeki çeşitli otel ve tatil köylerinde konaklamaya gelecek takımlar arasında Arminia Bielefeld, Bayer Leverkusen, Bayern Münih, Borrusia Dortmund, Göteborg, Levski Sofya, PSV Eindhoven, Rangers, Schalke 04, Spartak Moskova, Strum Graz, Werder Bremen gibi Avrupa‘nın ünlü kulüplerinin yanı sıra ikinci ve üçüncü liglerden ve amatör kümelerde oynayanlar da var.

Peki bunca takımın Türkiye’ye gelirken izin almaya ihtiyaçları var mı? Türkiye Futbol Federasyonu dış ilişkiler temsilcisi Hüseyin Coşkun'un verdiği bilgiye göre Türkiye'ye kampa gelen takımların kendilerine başvurup izin alması gerekiyor. Bunun nedeni de takımların Antalya ve yöresinde yapacağı özel maçlar için federasyon tarafından saha ve hakem tahsis edilebilmesi. Yoksa maç yapma imkanları ortadan kalkıyor.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Ahmet Barut bu akımın yaklaşık 10 sene önce başladığını söylüyor: ‘‘90'ların başında çok fazla saha yoktu. Talep geldikçe otel ve tatil köyleri futbol sahaları inşa etmeye başladılar. Antalya ve çevresindeki dört faktör, yani uygun konaklama şartları, uygun fiyat, uygun iklim, uygun ulaşım bir araya geldiği için takımlar da buraya daha çok rağbet etmeye başladılar.’’

Başta İsviçre'den birçok yabancı şirketle temasta bulunan Kesit seyahat acentasının sorumlusu Yüksel Yılmaz da son birkaç yılda bu eğilimin kuvvetlendiğini söylüyor: ‘‘Şubat ayı başında Gana Sasa futbol akademisi Antalya'ya gelecek. Onların da amacı Türkiye'deki kulüplere futbolcu pazarlamak. Daha önce Arjantin'e gitmişler şimdi sıra Türkiye'de.’’

Antalya'ya kamp yapmaya iki grup ülkeden takımlar geliyor. Almanya, İsviçre ve Avusturya gibi orta Avrupa ülkelerinde aralık başında devre arası tatili başlıyor. Bu tatil kışın çok soğuk geçmesi nedeniyle iki buçuk aya kadar çıkıyor. Örneğin Almanya'da 14 Aralık'ta ilk yarının son maçları oynandı, ikinci yarı 27 Ocak'ta başlayacak. İsviçre'de ligin ikinci bölümü iki buçuk aylık bir aranın ardından Şubat sonunda oynanmaya başlayacak.

LİGLERİ FARKLI ZAMANDA

İskandinavya veya Rusya, Letonya gibi eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ise lig maçları Avrupa'dakinin tersine sıcak havalarda, baharda ve yazın oynanıyor. Sıfırın altında 20 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı bu ülkelerde futbola müsaade etmiyor.

Tüm bu ülkelerin takımları devre arası veya sezon öncesi hazırlık kampları için kendilerine sıcak Güney Avrupa'da uygun tesisler arıyorlar. Önceleri İspanya, Portekiz ve Güney Kıbrıs gibi ülkelere gidenler şimdi Türkiye'yi tercih ediyor. Takımlar noeli ve yeni yılı kendi ülkelerinde geçirdikten sonra Ocak'ın ilk haftası biterken havayoluyla Antalya'ya geliyor, beş ya da dört yıldızlı otellere, tatil köylerine yerleşiyor. Kampların süresi bir haftadan iki haftaya kadar değişebiliyor.

ÇİM SAHALAR YAPILIYOR

Takımlar konakladıkları tesislerin çim sahalarında günde iki antrenman yapıyorlar. Bu amaçla turistik tesislerin büyük bir kısmı çim sahalar inşa ettiriyor. Bu faaliyet giderek hızlanmış. En son olarak Belek'teki Topkapi Palace Otel WOW Football Center isminde bir projeyi hayata geçiriyor. 1,6 milyon dolar harcandığı söylenen bu proje kapsamında toplam sekiz çim saha inşa edilmesi planlanıyor. Bunların üçü henüz tamamlandı ve ilk konuklar olarak Alman Werder Bremen ile İsveçli Göteborg'u ağırlıyorlar.


ANTALYA KUPASI MAÇ PROGRAMI


7 Ocak

Strum Graz-Göteborg

8 Ocak

Galatasaray-Spartak

9 Ocak

Fenerbahçe-Strum

10 Ocak

Galatasaray-Werder Bremen

11 Ocak

Fenerbahçe-Göteborg

12 Ocak

Werder Bremen-Spartak Moskova

13 Ocak

Final maçı


Kültüre hiç merakları yok öyle ören yeri istemiyorlar


Antrenman dışında otellerdeki kapalı havuz, sauna veya spor salonunda zaman geçiren futbolcular nadiren çevredeki beldelere gidiyorlar. Ama Kesit Turizm'den Yüksel Yılmaz zaman zaman günübirlik veya yarım günlük turlarla futbolcuları dolaştırdıklarını söylüyor:

‘‘Serbest günlerinde Antalya çevresinde tura çıkarıyoruz ama yabancı futbolcuların kültüre pek merakları yok. Öyle ören yerlerini istemiyorlar. Alışverişe de meraklı değiller. Kampa gelenlerin çoğu amatör takım. Bu yüzden fazla para da harcatamıyoruz. En çok ilgiyi giyeceklere gösteriyorlar.’’ Ayrıca bu serbest günlerde futbolcuarın isteğine bağlı olarak akşam yemeği veya gece eğlencesi düzenlenebiliyor.

Özellikle Antalya esnafı bu durumdan memnun değil. Belek Turizm Yatırımcıları Birliği BETUYAB'dan Sirer Aydın, Belek'teki dört dörtlük hava şartlarının yabancı takımları çektiğini söylüyor ama hemen arkasından ‘‘Bu avantajı değerlendiremiyoruz. Yurtdışındaki fiyatları yakalayamıyoruz’’ diye dert yanıyor.

İKİNCİ PAZAR

Yine de Antalya Esnaf ve Sanayici Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Orhan Tolunay kışın gerçekleşen bu faaliyeti desteklediklerini belirtiyor: ‘‘Takımlar otelden dışarı pek çıkmasalar da bölgemize her tür turistin gelmesi çok önemli. Ancak 12 ay boyunca Antalya merkezine ulaşımı kolaylaştırmak lazım.’’

Sol Selin Otel'in satış müdürü Fatih Gümüşoğlu bu faaliyetin bölgeye bir canlılık getirdiğini belirtiyor: ‘‘Özellikle geçen sezon kamp yapmaya gelen yabancı takım sayısında bir patlama yaşandı. Bundan önce kış ayları bizim için ölü sezon gibiydi. Buna önce kongre turizmi, sonra da golf ve futbol turizmi eklendi.’’

250’den fazla takımın üç ay boyunca kamp yapması turistik tesislere ikinci bir pazar açmış. Kışın kapalı kalan oteller şimdi futbolcular için kapılarını açıyor. Hatta bazı ünlü takımları takip eden medya mensupları da Antalya'nın yolunu tutuyor.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Ahmet Barut'a göre bu tanıtım bölge için bir artı puan daha: ‘‘Antalya, yalnızca denizi, kumu ve güneşiyle tanıtılmaktaydı. Yabancı futbol takımlarıyla gelen basın mensupları, Antalya'nın iklimini, otellerini, futbol sahalarını ve kalitesini de tanıtacaktır. Birçok takım futbolcuları Antalya‘ya aileleriyle geliyor. Bütün bunlar Antalya'nın farklı tanıtımına katkıda bulunuyor.’’


Hangi takım hangi otelde


TOPKAPI PALACE WOW FOOTBALL CENTER

Werder Bremen

Göteborg

MIRAGE PARK

Spartak Moskova

MERIT ARCADIA RESORT

Alman takımları

ADORA GOLF RESORT

Alman takımları

SOL BELVİL

Kongo Milli Takımı

Hollanda'dan NAC Breda, FC Den Bosch, Den Haag,

Rusya'dan Sokol Saratov, Saturn Moskova

Letonya'dan Liepajas Metalurgs

Bulgaristan'dan CSKA

Finlandiya'dan Haka, Mypa, HJK Helsinki

(Takım sayısı 30'a ulaşacak)

SOL SELİN

Almanya'dan Schweinfurt, Chemnitz

Rusya'dan Alanya Vladikafkas

İsviçre'den Grasshopper genç takımları


EUROSPORT ANTALYA KUPASI’NI YAYINLIYOR


Geçen yıl Galatasaray'ın ve Beşiktaş'ın da katıldığı Antalya Kupasını Eurosport naklen yayınlayıp tüm Avrupa'ya izlettirmişti. Önümüzdeki salı günü Fenerbahçe ve Galatasaray'ın yanı sıra Göteborg, Spartak Moskova, Sturm Graz ve Werder Bremen'in katılacağı ve Efes Pilsen'in sponsorluğunu yaptığı futbol turnuvası başlıyor. TRT ve Eurosport'un naklen yayınlayacağı turnuva iki grupta oynanacak ve 13 Ocak'ta sona erecek. Antalya Atatürk Stadı'nda lig usulü oynanacak turnuvada A grubunda Galatasaray, Spartak Moskova ve Werder Bremen yer alırken, B grubunda Fenerbahçe, Göteborg ve Strum Graz bulunuyor. Efes sponsorluğundaki 2. Antalya Kupası'ndaki maçlar, TRT, TRT INT ve Euro Sport yayını ile Türkiye dahil 54 ülkede izlenebilecek.


Kongo Milli Takımı Belek’te

Kongo milli takımının Belek'teki kampı bir ay sürdü. İki hafta sonra başlayacak Afrika Şampiyonası öncesi Kongolular tüm hazırlıklarını Sol Belvil'de antrenman ve maç yaparak geçirdiler. İki gün önce Belek'ten ayrılarak ülkelerinin yolunu tuttular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!