"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Annemin kısırı

Geçenlerde annem ve arkadaşları bizde toplandı.

Aynı yaşlardaki yedi kadına çay demledim ve çayın yanında ikram edebileceğim en güzel şeyleri hazırlamaya çalıştım. Kısırı çok sevdiğim için kısır da ikram listemin baş kahramanıydı.
Annemin de ne kadar sevdiğini ve ne kadar güzel yaptığını bildiğim için kısıra ekstra özen gösterdim.
Kadınlar, kısırı ve onlar için yaptığım diğer yemekleri çok beğendi.
Annemse “Kısırın nar ekşisi az olmuş” diyerek söze başladı ve kendi kısırının tarifini vermeye koyuldu.
“Bulguru ıslattığın suyun miktarı fazla olmayacak. Soğan, sarmısak ve salçayı bir tarafta kavuracaksın. Yeşil soğan ve maydanoz kısıra pek yakışıyor. Sumak ve nar ekşisi de olmazsa olmaz” diyerek kendi kısırını ayrıntılarıyla tarif etti.
Bir arkadaşı “Ben kısırda bütün malzemeleri çiğden koyarım” deyince ortalık karıştı!
Kadınlar hep bir ağızdan konuşmaya ve kendi kısırlarını tarif etmeye koyuldular.
Herkesin kısırı bambaşka ve çok güzeldi kuşkusuz.
Herkes yıllardır yaptığı, çocuklarının sevdiği kısırı savunuyor, doğru tarifin kendinde olduğunu düşünüyordu. Haksız da sayılmazlardı.
Eğer odada yedi değil 27 kadın olsaydı, ortada 27 farklı tarif olacaktı. Ve yine herkes kendi tarifinin en güzel olduğunu iddia etmekten geri kalmayacaktı...

Elbasan tavası (İzmir)

Zeytinyağını geniş bir tencereye koyup kızdırın. Etleri kızgın yağda çevire çevire 4-5 dakika kızartın.
Üzerlerine tuz ve karabiber serpip 5-6 su bardağı sıcak su ekleyerek kısık ateşte, 60-70 dakika kadar pişirin. İsterseniz haşlama işlemini düdüklü tencerede de yapabilirsiniz.
İyice haşlanıp kemiklerinden ayrılacak hale gelen etlerin suyunu iyice süzün.
Tatlı yoğurdun susuz kısmından alıp derin bir kaba aktarın. Unu ve yumurtaları ekleyin. Et suyunu ve limon suyunu da ilave edip çırpın.
Etleri fırına dayanıklı bir kaba dizip üzerine muhallebi kıvamındaki yoğurtlu sosu aktarın. Üzerine de 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı gezdirin.
Yemeği 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri iyice sararıncaya kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın.
Ilık olarak servise sunun.

Malzeme listesi

- 6-7 parça kemikli kuzu kol eti
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 kg tatlı, susuz yoğurt
- 1 su   bardağı un
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağı  et suyu
- 1 yemek kaşığı limon suyu

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI