"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Annemin bayram heyecanı

Biz çocukken, annem bayram hazırlıklarına bir hafta önceden başlardı. Her gün bir oda baştan aşağı temizlenirdi.

Tabii bize de çok iş düşerdi. Annem kime hangi işi uygun gördüğünü temizlik gününden bir gün önce söylerdi. Arkadaşlarla ayarlanmış buluşmalar, kişisel işler ya da dersler ve sınavlar annemin kafasındaki iş sırasını asla bozamazdı.
Hazırlıkların yoğunluğu arife günü doruğa ulaşır, annemin eli ayağına dolaşırdı. Hele hele sabahtan başlayan yemek hazırlıkları sırasında annem pek heyecanlanır, yemeklerin listesini tekrarlar dururdu.
Her seferinde anneme sakin olmasını ve bu kadar yemeğin dünyaya yeteceğini söyleyip onu rahatlatmak bize düşerdi.
Bayram bitip annem rahatladığındaysa, kalan yemek miktarına bakarak annemin ne kadar haklı olduğunu anlardık. Çünkü bayram boyunca evimiz bir saat bile boş kalmaz, annemin ve babamın akraba, eş ve dostuyla dolup taşardı.
Annem bu kalabalığa bayılır, onlara ne yedireceğini, nasıl hizmet edeceğini şaşırırdı. Çünkü annem bayramların birleştirici özelliğini önemseyen ve misafirperver biriydi. Hâlâ da öyledir.
Ben de annesinin bu özelliğini çok seven ve örnek almaya çalışan ama annesini eline su dökemeyen biriyim.

PATATESLı BÖREK (Diyet)

YAPILIşI
Yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine yoğurt ve sıvıyağı ekledikten sonra tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Patatesi soyup yıkayın.
Maydanoz ve dereotunu ayıklayıp incecik doğradıktan sonra yumurtalı karışıma ekleyin. Üzerine lor peynirini ya da rendelenmiş beyaz peyniri ilave edin.
Bir taraftan tahta kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırırken, bir taraftan da kabartma tozunu aktarın.
Büyük marketlerde satılan yulaflı, çavdarlı ve kepekli unları kullanmanızı özellikle tavsiye ederim. Bu karışımların herhangi birinden 2 yemek kaşığı alarak karışıma ilave edip tekrar karıştırın. Küp küp doğradığınız patatesi de ekleyin.
Diğer taraftan, 25-28 santim çapında yuvarlak ya da dikdörtgen şekilli bir fırın kabını 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Muhallebi kıvamında olan hamuru bir kalıba aktarın. Üzerine çörekotunu serpiştirin.
Böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, yaklaşık 25-30 dakika pişirip çıkarın.
Biraz ılınmasını bekleyip dilimleyerek servise sunun.

· 1 adet büyük boy patates
· 2 adet yumurta
· 1,5 su bardağı yoğurt
(Yağsız ve kaymağı alınmış olmalı.)
· 3 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 yemek kaşığı un
· 2 yemek kaşığı çavdarlı ya da yulaflı karışım
(Kepek ya da yulaf unu da olabilir.)
· 1 demet maydanoz
· 1 demet dereotu
· 3 yemek kaşığı
dolusu lor peyniri
(1 çay bardağı yağsız beyaz peynir de kullanabilirsiniz.)
· 1 paket kabartma tozu
· 2 çay kaşığı çörekotu

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI