Annelik kadınların kız kardeşliği

Hamile kaldığımda elime aldığım ilk kitap onun kitabıydı: ‘Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler’. Rüzgar doğduğunda başka bir kitapla değiştirdim: ‘Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler’. ABD’de 34 milyondan fazla satan ve 30 aşkın dilde yayınlanan Heidi Murkoff, 2011’in En Etkili 100 İsmi arasındaydı. Prima Premium Care’in konuğu olarak geldi ve anlattı.

Haberin Devamı

Kitapları anne ve babalara, özellikle bebeklerinin büyümesi, düzgün gelişmesi, beslenmesi ve düzenli uyuması gibi konularda nitelikli bilgi ve ipuçları sunuyor. Sanki üst komşunuzun içtenliğiyle bir bir açıklıyor. Tabii ki kafadan atmıyor. Her kitapta en aç üz uzmanla birlikte çalışıyor. Hatta bazıları tıp fakültelerinde kaynak kitap olarak kullanılıyor. Kendini doktor yerine koyduğunu zannetmeyin. ‘Ben anneyim’ vurgusunu özellikle yapıyor: “Tek bir sırrım var. O da annelerle empati kurmak.”
Bu kitapları yazmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: “Bütün iş hamile kalmamla başladı. Kitapçılardaki kaynaklar endişelerimi ortadan kaldırmak yerine beni daha çok korkuttu. Nasıl bu endişeleri ortadan kaldırırım ve benim gibi annelere, eşim gibi babalara rahat uyku uyuturum diye düşündüm. İlk bebeğim Ema’nın doğumuna gitmeden iki saat önce kitabın önerisini yayınevine sunmuş oldum.”
İlk kitabın ilk versiyonu tam 25 yıl önce yazıldı. Başka kitaplar da yazdı ama ilk kitaplarını da sürekli güncelledi. Bu yüzden de hiç gündemden düşmedi. Time Dergisi’nin 2011’in En Etkili 100 ismi arasında gösterildi: “Bir anneye dokunarak bir bebeğin yaşantısına, bir bebeğe dokunarak da geleceğe dokunuyorum adeta. Bu yüzden yaptığım işi çok seviyorum ve onur duyuyorum. Sarılmaya, dokunmaya bayılıyorum. Kitaplarım, Facebook ve Twitter aracılığıyla onları her gün kucaklıyorum. Bangladeş’ten Mısır’a dünyanın her yerinde annelik ortak. Annelik dediğimiz şey, kadınların kız kardeşliğidir.”

Haberin Devamı

UZMANINDAN TÜYOLAR

* SAĞLIKLI HAMİLELİK: Sık sık ve az az yemek çok önemli. Karbonhidrat protein dengesini gözeterek sağlıklı yemenizde büyük fayda var. Taze meyve, sebze ve lifli gıdalar sindirimi kolaylaştırılır. Kalsiyum ve protein içeriği açısından sizin ülkenizde altın değerinde bir besin yoğurt. Egzersizi de ihmal etmeyin.
* BEBEĞİNİZİN İYİ UYUMASI: Asla yatağınıza almayın. En az dört, en fazla altı ay olana kadar sizin yatağınızın yanındaki beşikte uyuyabilir. Ama altı ay olduktan sonra kendi odasında ve kendi yatağında sallanmadan kendi kendine uykuya dalmalı. İyi bir uyku rutini oluşturmak için, uykuya hazırlık rutini geliştirilmeli.
* KALİTELİ ZAMAN: İşe gitmeyen anneler evde çalışıyor ve çocuğuyla kaliteli zaman geçiremediği için strese giriyor. Sürekli onunla oynamanız gerektiği fikrini aklınızdan çıkarın. İşlerinizi yaparken çocuğunuzu bu sürece dahil edebilirsiniz. Biz performans sporcusu değiliz. Elimizden gelenin en iyisini yapabildiğimize emin olmalıyız.
* KARDEŞ KISKANÇLIĞI: Yeni bebek eve gelmeden, hamilelik sürecinde annenin çocuğunu bilgilendirmesi çok önemli. Kendisine yeni bir kardeşin geleceğini, onun artık ‘abi’ veya ‘abla’ olacağının anlatılması ve kendisinin sevilmeye devam edileceğinin söylenmesi çocuğun endişelerini azaltır. Doktor kontrolüne çocukla beraber gitmek, yeni bebeğin odası için onunla alışveriş yapmak ve kardeşine onun seçeceği özel bir hediye almak gibi ortak faaliyetlerin faydası olur.
* TUVALET EĞİTİMİ: İki yaş civarı genelde tuvalet eğitimine başlamak için uygun ama bu bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Önemli olan bebeğin hazır olduğunu gösteren belirtileri iyi takip etmek. Tuvalet eğitiminin zamanlaması, bebeğin altının ıslattığından rahatsızlık duymasıyla başlayabilir. Ayrıca tuvalete gidebilecek becerilerinin gelişmiş olması gerekir.
* BABALAR: Babaların görevi de tıpkı anneler gibi anne karnında başlar. Çocuk doğduktan sonraysa, emzirmek dışında annenin yaptığı her şeyi yapabilir. Yeter ki fırsat verilsin, sahanın dışına itilmesin.

Yazarın Tüm Yazıları