Annelerini gömdüler

Güncelleme Tarihi:

Annelerini gömdüler
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2006 00:00

Bu kez katliam ihbarı Mamak’tan değil, Kutludüğün beldesinden geldi. Hemen bölgeye giden Hürriyet muhabirleri, ihbar edilen boş alandan ayrılmakta olan belediye araç ve dozeriyle karşılaştı, ardından da korkunç gerçekle: Her nasılsa katliamdan kurtulmuş onlarca başıboş yavru köpek ve toprağa gömülü diğerleri.

MAMAK çöplüğünde itlaf edilen köpeklerin gömüldüğü toplu mezarların ortaya çıkmasının ardından, yeni bir hayvan zulmünün de Ankara’nın Kutludüğün beldesinde yapıldığı ileri sürüldü. Kutludüğün beldesinde yaşayan vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye giden Hürriyet muhabirleri, ihbar edilen alandan ayrılmakta olan belediye araçları ve dozeriyle karşılaştı. Boş arazide ne yaptığı belli olmayan belediye görevlilerinin bölgeyi terk etmesinin ardından arazide araştırma yapan Hürriyet ekibi, iki haftalık oldukları sanılan 30 kadar köpek yavrusu ile karşılaştı. İhbarda bulunan görgü tanıkları ise gösterdikleri üç kum tepeciğinin altında onlarca köpeğin gömüldüğün öne sürdü. Köpeklerin bir kısmının canlı canlı gömüldüğünü anlatan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir görgü tanığının ifadeleri tüyler ürperticiydi.

TANIK: GÖRDÜM, ZATEN YILLARDIR BUNU YAPIYORLAR

Görgü tanığı, "Römork dolusu köpeği bölgeye taşınırken gördüm. Hayvancıkların bir kısmı can çekişiyordu, son bir ümit traktörün kasasından kaçmaya çalışıyordu. Belediye çalışanlarının kepçeyle kazdıkları derin çukurlara köpekler canlı canlı koyuldu ve üstleri kapatıldı" dedi. Aynı tanık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu işi yılardır yapıyorlar. Korkumuzdan sesimizi çıkaramıyorduk, ama artık yeter. Bu insanların yaptıkları insanlığa sığmıyor. Hani eceliyle ölen köpekleri gömüyorlardı? Bir kısmı hala can çekişiyordu."

BAŞKAN YARDIMCISI: GELSİN ANNELERİ ALSIN

Hürriyet muhabirlerinin olay yerindeki araştırmaları sürerken, ilginç bir olay da yaşandı. Olay yerinden ’tesadüfen’ geçtiğini ve Hürriyet ekibini gördüğünü söyleyen Kutludüğün Belediye Başkan Yardımcısı Veyis Tuna, yavru köpekler için "Kazalarda ölen köpekleri buraya gömüyoruz. Yavru köpekleri de buraya vatandaşlar bırakmıştır" dedi. Veyis Tuna, Hürriyet’in yavru köpeklere ne olacağı yolundaki sorusuna ise alaycı bir dille, "Anneleri gelsin, alsın" yanıtını verdi.

İLK KATLİAM DEĞİL

Ankara’nın Mamak İlçesi’nde bulunan çöplükte iki hafta önce toplu hayvan mezarlığı ortaya çıkarılmıştı. Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği DOHAYKO Ankara Temsilcisi Burcu Işıkalp, Mamak çöplüğü civarındaki çukurlarda yüzlerce ölü köpeğin bulunduğunu belirterek, "Bu köpekleri buraya getirip vuruyorlar veya ilaçla öldürüyorlar" demişti. Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin ise kendisini "Ben böyle bir işlemi yaptığımı kesinlikle kabul etmiyorum. Biz köpekleri sadece kısırlaştırıyoruz. Sadece şu oluyor; köpek sokakta bir şekilde ölmüş oluyor. Araba çarpıyor, eceli ile ölüyor. Sonra vatandaş bizi arayıp, gelin bu leşi alın diyor. Biz de araçlarımızla gidip, alıyor ve çöplüğe atıyoruz" sözleriyle savunmuştu.

Kutludüğün öksüzleri

Hayvanseverler önceki akşam yavru köpekleri Kutludüğün beldesindeki boş arazide kalmaktan kurtardılar ve koruma altına aldılar. Mamak Belediyesi ise Mamak çöplüğü civarında ölü bulunan köpeklerle bir ilgilerinin bulunmadığını bildirdi. Belediye Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, köpeklerin bulunduğu çöplüğe, Ankara’nın mücavir alan sınırındaki her yerinden atık getirildiğine dikkat çekilerek Mamak Belediyesi’nin yedi yıldır hayvan itlafı yapmadığı savunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!