Anne olmadan önce ve Anne olduktan sonra

Anne olmadan önce bebeği olan arkadaşlarımın çiş, gaz, kaka muhabbetlerini -kendimi ne kadar zorlasam da- içim şişerek dinliyor, “hmmm, yaa, aaa” gibi ilkel tepkiler vererek dahil olmaya çalışıyordum.

Haberin Devamı

Anne olduktan sonra baygınlık geçirme noktasına gelerek dinlediğim o sohbetlerin tam ortasına düşünce eski günlere bakıp kendime gülmeden edemiyorum doğrusu. Kıdemli anne annem, yeni anne olarak bendeniz ve anne olmayı düşünen kuzenimle çay sohbetindeyken konu döndü, dolaştı anneliğe geldi. Anne olmadan önceki hayat ile anne olduktan sonra değişen belli başlı şeyleri konuşurken epey güldük.


- Hafta:
kavram olarak anne olmadan önce sadece 7 günü ifade ediyorken, hamilelikle birlikte zaman kavramı değişir. Gebelik ve doğumdan sonra bebek için haftalık gelişim kavramı damgasını vurur.

Anne olmadan önce  ve Anne olduktan sonra



- Uyku:
Anne olmadan önce kesintisiz uyunan bir uykunun üzerine “yarım saat daha uyuyayım, sonra kalkarım” denir. Doğumdan sonra gecede 30 defa uyanınca uykusuz annenin tarih boyunca uyuduğu her günü yad edilir, derin derin iç çekilir.

Haberin Devamı

Anne olmadan önce  ve Anne olduktan sonra

- Kahve: Anne olmadan önce kahve keyfine ait her türlü detayın tadına varılırken, anne olduktan sonra kahvenizi veya çayınızı sıcak içemezsiniz. Yanına çikolata koyduysanız siz değil, çocuğunuz aşırabilir, üstüne suyunuzu da içebilir.

- Meme:
Anne olmadan önce meme cinsel çağrışımlı bir kelimeyken, anne olduktan sonra hayati bir öneme kavuşur. Meme ucun Üstelik yalancı meme adıyla emzik sektörüne bakıldığında, silikonlusu, kauçuğu, anti alerjik olanı, ergonomik yapılısı, zinciri, kutusu, strerilazatörüyle farklı bir boyuta kavuşur.

Anne olmadan önce  ve Anne olduktan sonra


- Kanguru
, anne olmadan önce Avusturalya’ da yaşayan, yavrusunu kesesinde taşıyan sevimli bir hayvan ismi olarak akla gelirken, anne olduktan sonra yazlık, kışlık, ergonomik, emzirmeye uygun olanı, bel kısmında destekli olanı … gibi pek çok ayrıntıya sahip olan bebek taşıma aygıtı olarak şıp diye algılanır.

- Çanta:
Anne olmadan önce el kadar küçük ebatlarda kullanabilirken, anne olduktan sonra içinden büyük boy ıslak mendil, kavanoz, mama kaşığı, çorap, araba, diş kaşıyıcısı, yedek kıyafet, bez, biberon, çocuk kitabı, oyuncak ayı, bebek, dinozor, buldozer taşıyabilen, annenin kişisel eşyalarının küçük bir bölüme sıkıştırıldığı battal boy ebatlarına dönüşür. Sosyal medya kullanıcısı anneler #annecantasi tagiyle sosyal medyada çantalarından çıkanları paylaşarak, görenlerin dudaklarını uçuklatmıştır.


Haberin Devamı

Anne olmadan önce  ve Anne olduktan sonra


- Tatil:
Anne olmadan önce sevgiliyle baş başa geçirilen bol bol yüzüp, güneşlenip, bronzlaşılırken; anne olduktan sonra çocuğun peşinde koşarken, su kaydıraklarının etrafında nöbet tutarken şort ve atletle bronzlaşılarak zebramsı görünüme kavuşulan, anne için oldukça yorucu geçen günlerin adı olarak anılır.

- Sosyal medya: Anne olduktan sonra anında boyut değiştiren şey sosyal medya hesapları olur. Anne olamdan önce, çocuğuklu profil fotoğrafı bir şey ifade edemeyebilir. Ancak hamilelikle işler değişir. Blogspot, Facebook, Twitter, Instagram profillerine önce hamile fotoğrafı, sonra doğum anına ait bir fotoğraf daha sonra bebekle birlikte çekilmiş bir fotoğraf profil fotoğrafı olarak seçilir. Takip edilenler anne-bebek markaları, konuyla ilgili yayınlar, uzmanlar ve aynı dönem doğum yapmış annelere dönüşerek bambaşka bir boyut kazanır.

- Seks:
Hamilelikten önce eşler için önem verilen ve zaman ayrılan çok önemli bir konuyken, lohusalık, hormonların durumu, ilgi ve bakıma muhtaç bebekten dolayı çok yorulan annenin aklının ucundan dahi geç(e)meyen şey. Babaların bu konuda olabildiğince anlayışlı olması ve koşulların değiştiğini farketmesiyle anneye yardımcı olunabilir.

-
Düğün: Anne olmadan önce düğüne katılmak sadece giysi seçimi, saç ve makyaj gibi alt sekmelerden oluşuyorken, anne olduktan sonra puset, mama kabı, kaşık, biberonu taşıyacak bir çanta hazırlama, bebeğin giysi seçimi eklenir. Çocuk yürüyor hatta koşuyorsa bu durum hesaba katılarak ayakkabı seçimine girişilir. Ayrıca anne olmadan önce pistte koşturan, oynayan çocuklara “anneleri yanlarına alsa da rahatlasak” gözüyle bakılırken, anne olduktan sonra “canım benim, ne de güzel oynuyor” denir hatta bol bol fotoğraf ve video çekilir, eşe dosta gösterilir. Hatta ve hatta düğün salonlarının önünden geçerken davetli olmadığınız ve hiç tanımadığınız insanların düğünlerine, kot pantolon spor ayakkabı bir kılıkla katılmak zorunda kalabilir, piste dalan ve marifetlerini (?) sergileyen oğlunuzun fotoğrafını çekip videosunu paylaşabilirsiniz.

CANIM BENİM NE GÜZEL OYNUYOR/ VİDEO

- Krem:
Hamilelikten önce sabah-akşam ve uykudan önce envai çeşidin raflara boy boy dizildiği, hamilelikle birlikte bekleme sürecine alınan, doğumdan sonra ise varlığı unutulan bakım malzemesi olarak değişim süreci tanımlanabilir. İlk zamanlarda en iyi ihtimalle 15 günde bir sürülebilir.

- Tuvalet:
Anne olmadan önce sadece ihtiyacın görüldüğü bir yerdir. Anne olduktan sonra, hazır tek başına kalma şansı yakalamışken dergi karıştırma, Twitter ve Facebook’a girme, tweet atma hatta cevap yazmaya imkan veren bir mekana dönüşür. Pek çok annenin gizli ofisidir. Bunu okuduktan sonra hiç böyle bir şey olmamış ve yapılmamış gibi davranabilir misiniz? Teşekkürler.
Anne olduktan sonra çok şey değişir özetle. Ancak sonsuza kadar değişen şey, doğum yapan kadının aşkı tanımlayış biçimidir. Paylaşımlarımıza bakıldığında biz anneler, çocuklarımıza olan duygularımızı “sonsuza kadar kalacak, değişmeyecek ve hergün büyüyecek bir aşk” olarak tanımlanmaktayız. Sanırım bizi heryerde ve heryerde bir araya getiren en temel duygu bu.




Haberin Devamı

https://twitter.com/AylinAnne
www.aylinanne.com



Yazarın son yazıları


#14 Ağustos 2013 Annelerin uzmanlık alanları
#10 Ağustos 2013 Çocuğu olmayan kız kardeşlerime mektup
#7 Ağustos 2013 Çalışan annelerin doğum sonrası izni ne gibi değişiklikler getiriyor?
#3 Ağustos 2013 Cinsel eğitim, cinsel suçlar ve önlemler
#27 Temmuz 2013 Mesele bizimdir beyler!
#24 Temmuz 2013 Sezaryen olmayı ve ilik donörlüğünü kim yönlendiriyor?




YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları