« Hürriyet.com.tr
MENÜ

Anne karnında sıcak yuva

Kanguru Avustralya’nın en ünlü hayvanıdır ve kıtanın ulusal sembolü olarak kabul edilir. Tahminlere göre Avustralya’da 20 milyon kadar kanguru yaşıyor. Ne kadar çok değil mi?

Hürriyet Haber
SON GÜNCELLEME
Avustralya dışında Tasmanya, Yeni Gine ve komşu adalarda da kangurular yaşıyor. Bazı türleri stepleri, bazıları ise kayalık bölgeleri tercih ediyor. Hatta yaşamlarının büyük bir kısmını ağaçlarda geçirenler bile var.

Keseli hayvanlardan olan kangurular memeli sınıfındandır ve yaklaşık olarak 50 türe ayrılırlar. En büyük kanguru türü aynı zamanda dünyanın en büyük keseli hayvanıdır. Kızıl dev kanguru 1,60m boyunda ve 70kilo ağırlığında olabiliyor.

Boyları bir metreyi bulan ve 24 kilo ağırlığında olan küçük kangurular "Wallaby" olarak da adlandırılır. Doğada sürüler haline yaşayan kangurular sadece bitkilerle besleniyorlar.

Kuyruk dengeyi sağlıyor

Elbette ki kanguruların arka ayakları üzerindeki zıplayışlarını biliyorsunuzdur. Bu sıçrayışlar sırasında havada kalan kuyruk dengeyi sağlar. Kangurular bu şekilde saatte 50km’lik hıza ulaşabilirler. Hatta dev kangurular bu konuda dünya rekoruna sahipler, çünkü 9m uzağa sıçrayabiliyorlar.

Kangurular yavaş hareket etmek istediklerinde, ön ayakları, kuyrukları ve arka ayaklarını aynı anda kullanırken arka ayaklarlarıyla kendilerini öne doğru itiyorlar.

Eğer yeni doğan bir kanguru yavrusu görmüş olsaydınız, onun hayatta kalabileceğine asla ihtimal vermezdiniz. Neden mi? Çünkü yeni doğmuş bir yavru topu topu bir başparmak büyüklüğünde oluyor.

Bu minik kanguru annesinin karnından çıktıdan hemen sonra yumuşak ve sıcak keseciğe yerleşiyor ve orada annesinin sütüyle besleniyor.

En eski üyeler

Kanguru yavrusunun annesiyle olan bu sıcak ve yakın ilişkisi tam sekiz ay devam ediyor. Sekiz ayın sonunda yavru gelişimini tamamlıyor ve kesecikten dışarı çıkma cesaretini kazanıyor.

Keseli hayvanlar memeli sınıfının en eski üyelerindendir. Eskiden tüm dünyada yaygın olarak yaşıyorlardı. Avustralya ve çevresindeki adalar dünyanın diğer bölgelerinden çok daha sonra geliştiği için kangurular bugüne kadar hayatta kalabilmişlerdir.

Diğer memelilerin aksine keseli hayvanlarda besleyici doku bulunmaz. Memelilerin yavruları göbek kordonuyla bu besleyici dokudan beslenirler.

Kanguru yavruları bu nedenle 30-40 günlük gelişimin ardından dünyaya geldikten sonra annelerinin keselerinde büyürler.

Bunları da Beğenebilirsiniz