Anne dostu şirketler

Güncelleme Tarihi:

Anne dostu şirketler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 12:36

Türkiye’de 11 milyondan fazla kadın, ev işleri ve çocuk bakımı nedeniyle iş gücünün dışında kalıyor. Oysaki devletin, şirketlerin sağlayacağı kreş imkanları, esnek ve part-time çalışma modelleri, sadece annelere değil babalara da verilecek ebeveynlik izinleriyle daha çok kadını iş hayatında tutmak mümkün.

Haberin Devamı

Anne dostu şirketler
Ülkemizde çalışma yaş aralığında bulunan 29 milyon 500 bin kadının ancak 8.1 milyonu istihdamın içinde, yani çalışıyor. Kadınların iş yaşamına dâhil olmamalarının veya ayrılmalarının öncelikli sebeplerinden biri çocuk bakımı. TÜİK verilerine göre 11 milyondan fazla kadın, ev işleri ve çocuk bakımı sorumluluğu sebebi ile iş gücü dışında. TÜİK’in 2016 Aile Yapısı Araştırması sonuçlarına bakıldığında hanedeki 0-5 yaş aralığındaki çocukların gündüz bakım işinin yüzde 86’sını anneler üstleniyor. Gündüz bakım işini, anneden sonra yüzde 7.4 ile en fazla anneanne veya babaanne üstlenmiş durumda. Bakımın, kreşte veya anaokulunda sağlanma oranı yüzde 2.8 iken, bakıcı tarafından yerine getirilme oranı ise yüze 1.5.

YARIM GÜN ÇALIŞMA KADINA DESTEK SAĞLAR
Danone’un 1.071 kişiyle görüşülerek yapılan Çalışan Anneler araştırmasına göre işyerlerinin sadece yüzde 2’si kreş için maddi yardım veriyor ve sadece yüzde 5’inde kreş var. Cevap veren yöneticilerin ancak yüzde 9’u işyerinde emzirme odası olduğunu belirtiyor. İşyerlerinin kadınların sorunlarını hafifletecek, onlara eşit fırsatlar sunacak uygulamalara ihtiyacı olduğunu söyleyen Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, “Çalışan anne ve babaların erken ebeveynlik dönemlerini çeşitli uygulamalarla daha mutlu ve verimli kılmak mümkün… Ebeveynlerden birine sunulan yarım gün çalışma imkânının öncelikle çalışan kadının sırtındaki ağırlığı önemli ölçüde hafifleteceğine inanıyoruz. Bunun sadece kadına değil erkeğe de sunulmuş bir hak olarak tasarlanması önemli, fakat esas olarak çalışan annenin “iş yaşamım mı çocuğum mu” ikilemi arasında kaldığı düşünülürse, bu seçeneğin öncelikle kadının iş yaşamında kalmasına destek olacağını öngörüyoruz. İş yerlerinde kreş uygulamasının da daha sıkı kurallar altına alınması ve bu konunun takip edilmesi gerektiği yönünde ısrarlıyız.

Buna karşılık uzun süreli ücretli annelik izinleri kadınların işe dönüşlerini zorlaştıracak, işveren için kadın istihdamını çok daha yüksek maliyetli kılacak düzenlemelerdir. Bir anlamda işvereni cezalandırıcı bu tür uygulamalar kadın istihdamı için tehlike oluşturuyor” diyor.

Haberin Devamı

Esnek çalışma önemli avantajŞirket bünyesinde referans sistemi çerçevesinde kadın adayları öneren çalışanlara maddi ödüller verdiklerini, aynı zamanda hem yeni mezun programı MACH hem de yerel uzun dönemli staj programı Talent Explorer çerçevesindeki alımlarda yüzde 50’lik bir kadın aday seçim kriteri olduğunu söyleyen Microsoft Türkiye İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Gaon, “Microsoft olarak esnek çalışma sistemine sahibiz ve bu özellikle doğum izni sona eren kadın çalışanlarımız için en önemli konulardan bir tanesi. Böylece hem çocuklarını büyütebiliyorlar hem de tekrardan işlerine geri dönebiliyorlar” diyor. 

BABALARA DA İZİN VERİYORLAR
Danone 2015 yılında hayata geçirdiği ‘Çalışan Anneler Programı’ kapsamında sunduğu ek annelik ve babalık izni, part-time çalışma hakkı, esnek çalışma saatleri, ilk gün hemşire hizmeti, mama desteği, anneler arası iç koçluk programı ve süt sağma odaları gibi imkanlarla kadın çalışanlara iş hayatlarında destek oluyor. Program dahilinde anne babalara evden çalışma olanağı ve yeni annelere yarı zamanlı çalışma opsiyonu sunuluyor. Yalnızca doğum izninden dönen anneler değil, babalar da yasal izinlerine ek olarak 2 haftalık izin alabiliyor. Yeni annelere ilk gün hemşire uygulaması ve anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda çocuk 3 yaşına gelene kadar indirimli bebek maması desteği sağlanıyor.Danone Grup Türkiye İK Direktörü Pınar Çanakçı, iç koçluk programı ile doğum izni sonrası işe dönen yeni anneler ile tecrübeli anneleri bir araya getirerek minimum üç ay süreyle tecrübelerini paylaşabilecekleri seanslar organize ettiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN İKİ GÜNÜ EVDEN ÇALIŞAN BANKA
Her çeyrek annelerle yemekler düzenleyip, onlardan duyduklarını hayata geçirdiklerini söyleyen ING Bank İK Genel Müdür Yardımcısı Bahar Şansal, annelerin ve anne adaylarının hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen uygulamalarından bazılarını anlattı: ◊ Genel merkezde kadın ve erkeklere haftanın 2 günü ofis dışında çalışma imkanı◊ Haftanın 5 günü çalışma saatlerini çalışanlar belirliyor ◊ Okulun ilk günü ve karne günü izin◊ “Turuncu Gün” izni: Yıl içerisinde bir günü çocuklarıyla birlikte geçirme imkanı ◊ Hamile ve emziren annelerin için günlük yarım saat daha az çalışma imkanı ◊ Yıl sonuna kadar 65 şubede, 2018 sonuna kadar da tüm şubelerde süt odaları kurulması/yenilenmesi ◊ İstanbul ve Ankara’daki anlaşmalı kurumlarda tüp bebek tedavisi için indirim avantajı◊ Psikolojik destek: 0-1 yaş arasında çocuğu olan tüm çalışanlara telefon ile destek sunulması.

HAMİLE SAHA ÇALIŞANLARI OFİSE ALINIYOR
British American Tobacco (BAT) Türkiye’de doğum izni sonrasındaki süreçte çalışanlara, çalışma saatleri ve izin kullanımlarında esneklikler sağlanıyor. Çalışanlar işe giriş ve çıkış saatlerini kendileri belirleyebiliyor ve gerektiğinde evden çalışabiliyorlar. BAT Türkiye İK Direktörü Gökçe Kulak, “İK politikalarımızı hamilelik süreci, doğum izni ve işe dönüş dönemini kapsayacak şekilde şekillendiriyoruz. Hamilelik süreci nedeniyle mevcut görevini yerine getirmekte zorluk yaşayabilecekleri rolleri tespit ederek, bu rollerdeki çalışanlarımızın hamile olmaları durumunda kendilerine hangi alternatifleri sunabileceğimizi belirliyoruz. Örneğin, saha satış ekibinde görev yapan kadın çalışanlarımızın hamileliklerini daha rahat geçirebilmeleri adına, hamilelik süreçleri boyunca kendilerini ofis rollerine alıyoruz. Doğum izinleri sonrasında yine eski görevlerine geri dönüyorlar” diyor.

Haberin Devamı

120 kadını tekrar işe döndürdüler
İş hayatına ara vermiş kadınları tekrar kariyerlerine döndürmek için çalışan YenidenBiz Derneği’nin kurucularından, aynı zamanda üst düzey yönetici yerleştirme şirketi Egon Zehnder’in de ortaklarından olan Ayşe Güçlü Onur, 2015 Aralık ayından bu yana 120 kadının tekrar kariyer dünyasına dönmesine dolaylı ya da doğrudan destek olduklarını söylüyor.

30 ŞİRKETLE İŞBİRLİKLERİ VAR
30’un üzerinde şirketle işbirliği olan YenidenBiz’in 2017 itibariyle 19 kurumsal üyesi de bulunuyor: Abdi İbrahim, Akkök, Borusan, Coca-Cola, Fiba Holding, Fiba Faktoring, Hürriyet, Kale Grubu, Multinet, Danone, Paksoy Hukuk, Procter&Gamble, Quattro Danışmanlık, Sodexo, Sun Tekstil, Tat Gıda, Turk Tuborg, Unilever, Verifone.
ING Bank, YenidenBiz’e aday geliştirme sponsoru, Vodafone Türkiye ise Returnship Aday Yerleştirme sponsoru olarak destek veriyor.
Ayşe Güçlü Onur, “Bize ulaşan eğitimli ve deneyimli adaylara uygun tüm iş fırsatlarını YenidenBiz adayları ile paylaşıyoruz. Bir istihdam kurumu değil, dernek olarak yapılanmış bir sosyal sorumluluk platformuyuz ve süreçte adayın kendi iş arama sürecine devam etmesinin öneminin özellikle altını çiziyoruz” diyor. 2017 yılı itibariyle toplam 800’den fazla CV YenidenBiz’e kayıtlı durumda. YenidenBiz aday havuzuna üniversite mezunu, 10 yıl ve üzeri iş tecrübesi olan, iş hayatına 1 yıl ve üstü ara vermiş kadınların özgeçmişleri kabul edilip değerlendiriliyor. YenidenBiz aday havuzuna katılanlar yetkinlik bazlı ön mülakata alınıyor. Ayrıca adayların gelişimini eğitimlerle destekleniyor.

Yüzde 65 annelik sebebiyle çalışmıyor
Onur, “Türkiye’de kadınların iş gücünün dışında kalma sebepleri analiz edildiğinde yaklaşık yüzde 65’lik bir grubun annelik sebebiyle iş hayatından uzak kaldığını görülüyor. Türkiye’de işsiz üniversite mezunu kadın sayısı 400 binden fazla, bunu düşününce daha gidecek çok yolumuz var” diyor.

Haberin Devamı

GE İLE KARİYERİNE DÖNDÜ
2017 şubat ayında duyurulan GE Kariyere Dönüş Programı, iş hayatına ara vermiş kadınların yeniden iş hayatına dönmesini amaçlıyor. Program kapsamında kadınlar 10 hafta boyunca liderlik, kariyer koçluğu ve eğitimlerle destekleniyor. Bu süreyi başarıyla tamamlayanlar güncel GE kariyer fırsatlarına yönlendiriliyor. Seza Özkan da bu programa katılan kadınlardan biri. Şu anda GE’de satınalma ve lojistik uzmanı olarak çalışan Seza Özkan annelikle birlikte yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: “İkinci bebeğim doğduktan sonra yoğun iş temposu içerisinde ev-iş arasında aşırı zorlandığımı ve hatta ilk bebeğime gösterdiğim özeni ikincisinde gösterememenin verdiği vicdani rahatsızlıkla tam da bir terfi almışken kariyerimi durdurma ihtiyacı hissetim. Benim için zor bir karardı. Evde geçen bu süre bana iyi motivasyon oldu ama çok da sürdürülebilir değildi. Ve iş aramaya başladığım dönemde GE’nin bu programını görüp hemen başvurdum. İlk başta sadece eğitim içerikli bir program olduğunu düşünmüştüm. Başvuru sonucunda bana bir iş teklifi ile dönmeleri ve görüşmelerim olumlu sonuçlanması; beni kaldığım yerden daha güçlü bir manevra ile yola devam etmem için cesaretlendirdi.”

Haberin Devamı

UNICEF’TE DİREKTÖR OLDU
Citibank, Standard Chartered gibi bankalarda 20 yıla yakın süre Türkiye, Macaristan, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Almanya gibi ülkelerde çalıştıktan sonra Türkiye’de TEOG sınavına hazırlanmakta olan kızının sınavı ve kayıt sırasında yanında olabilmek için Türkiye’ye dönen İnci Haseki döndüğü ay YenidenBiz’le tanıştı. Uzun bankacılık kariyerinin ardından kadınlarla ve çocuklarla ilgili bir konuda çalışmak isteyen Haseki, 2016 mayıs ayından beri UNICEF Türkiye Milli Komitesi Kaynak Geliştirme Direktörü olarak görev yapıyor.

BAKMADAN GEÇME!