Anne baba olan etkilenmiyor

Güncelleme Tarihi:

Anne baba olan etkilenmiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 00:00

ABD’de yapılan yeni araştırmalar anne baba olmanın soğuk algınlığının olumsuz etkilerini düşürdüğünü ortaya koydu.

Haberin Devamı

Uzmanlar soğuk algınlığının etkilerinin azalmasında Anne-baba olan kişilerle olmayanlar arasında henüz netlik kazanmamış psikolojik ya da davranışsal farklılıkların neden olabileceğini düşünüyor.

 

VİRÜS ANNE BABALARI ETKİLEMEDİ


Bilim adamları daha önce konu üzerine yapılmış üç araştırma içerisinde yer alan 795 yetişkin deneğin verilerini inceledi. Bu araştırmalarda, sağlıklı deneklere burun damlasıyla aracılığıyla grip benzeri soğuk kaynaklı hastalık virüsleri verildi. Kendisine virüs enjekte edilen deneklerin üçte birinin enfeksiyon kaptığı belirlenen araştırmada sonuçlar anne ya da baba olan deneklerde hastalığın daha düşük seviyede olduğunu gösterdi. Yapılan analizde, soğuktan kaynaklanan hastalıkların anne-babalarda yüzde 52 daha az riskli olduğu ortaya çıktı. Öte yandan, ebeveynliğin koruyucu etkisi çocuk sayısına göre de değişebildiği, hatta çocuklarıyla yaşamayan anne-babalarda bu koruyucu etkinin daha fazla olduğu gözlemlendi.

Haberin Devamı


Araştırmada öne çıkan bir diğer önemli sonuç ise, 18-23 yaş grubundaki anne babaların soğuk algınlığı verileri ebeveyn olmayanlarla aynı. Bu kategoride ebeveyn olanlarla olmayanlar karşılaştırıldığında soğuk algınlığı riskleri arasında bir fark bulunmuyor.


"PİSKOLOJİK FAKTÖRLER ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR OLABİLİR"


Carnegie Mellon Üniversitesi öğretim üyesi ve araştırmanın başında görev alan Rodlescia S. Sneed, “Sağlıklı insanlara soğuk algınlığı virüslerini vererek, hastalığın olası olumsuz etkilerine karşı ebeveynliğin riski düşürdüğünü gözlemledik” dedi.  Sneed, Bu etkinin, ebeveynsel bağışıklıktan ayrı olarak psikolojik ya da davranışsal faktörlerden kaynaklandığını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!