"Anne adaylarını sezaryene korkuları itiyor"

Güncelleme Tarihi:

Anne adaylarını sezaryene korkuları itiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2016 12:00

- Türk Ebeler Derneği Genel Başkanı Karahan:- "Ülkemizde 100 bebekten 52'si sezaryenle dünyaya geliyor"- "Anne adaylarını sezaryene dolaylı yollardan algıladığı korkuları itiyor"

Haberin Devamı

KARABÜK (AA) - AHMET ÖZLER - Türk Ebeler Derneği Genel Başkanı Nazan Karahan, Türkiye'nin, dünyada sezaryenle doğum oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer aldığını belirterek, "Ülkemizde 100 bebekten 52'si sezaryenle dünyaya geliyor. Anne adaylarını sezaryene dolaylı yollardan algıladığı korkuları itiyor" dedi.

Karahan, AA muhabirine, son yıllarda artan sezaryene karşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çalışmalar yaptıklarını ve kendilerine Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun da destek verdiğini söyledi.

Sezaryenle doğum oranının azaltılması gerektiğini vurgulayan Karahan, "Türkiye'de yılda 1 milyonu aşkın doğum gerçekleşiyor. Dünyada sezaryen olarak yapılan doğumların oranı yaklaşık yüzde 15'lerde. Bizim ülkemizde ise bu oran yüzde 52'lerde. Hatta il bazında bakıldığında büyükşehirlerde bu oranın yüzde 60'larda olduğu görülüyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Karahan, dünya genelinde en yüksek sezaryenle doğum yapılan ülkeler sıralamasında Türkiye'nin, Çin ve Brezilya'dan sonra üçüncü sırada geldiğini kaydetti.

- "İşkence gibi lanse ediliyor"

Kadınların sezaryeni tercih etmesinin nedenlerine değinen Karahan, şöyle devam etti:

"Ülkemizde 100 bebekten 52'si sezaryenle dünyaya geliyor. Anne adaylarını sezaryene dolaylı yollardan algıladığı korkuları itiyor. Bunlardan en önemlisi doğum sırasında yaşandığı düşünülen acılar. Ülkemizde maalesef sezaryen özellikle medya dünyasında popüler gösteriliyor. Bu yetmiyor gibi doğum sahneleri işkence gibi lanse ediliyor. Birçok doğum sahnesinde annenin ya da bebeğin öldüğü gösteriliyor. Ayrıca ülkemizdeki çoğu doğumhane kadınlarımızı ürkütüyor. İstenilen ortam sağlanmıyor. 'Normal doğum' diyoruz. Adı üstünde normal olması lazımken kadını doğumhaneye aldığımızda birçok müdahalede bulunuyoruz. Birçok cihaza bağlayıp suni sancılar veriyoruz."

Bütün bu durumların kadınlarda korku yarattığına dikkati çeken Karahan, "Normal doğumu normallikten çıkartan biziz. En sağlıklı doğum normalidir. Herhangi bir müdahalede bulunmadan olan doğumdur sağlıklı olanı. Sezaryenle doğum birçok olumsuz duruma da neden olabiliyor. Bunların başında solunum sorunları yer alıyor. Sezaryen, normal doğumun, normal şartlarda gidemediği zaman müdahalesine denir. Gebelikte annede veya bebekte risk varsa sezaryenin hayat kurtarıcı olduğu düşünüldüğü zaman uygulanması gerekir. Bunun dışında doğumun normaline bırakılması en iyisi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Aile hekimliği, aile ebeliği gibi birçok proje hazırladıklarını anlatan Karahan, "Bunlar uygulandığında sezaryen başta olmak üzere birçok sorun çözülecektir. Kadınların korkularını yenmeleri sağlanacaktır. Gebelerin eğitimlerle desteklenmesi, yaşama ilk başlangıç olan gebelik ve doğum sürecinin en iyi koşullarda olmasını sağlamak için ebelerin koçluğu sağlanmalı" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!