Annan planının arkasındaki oyunlara dikkat

KKTC'den K.H. adlı okurumuz, önceki günkü 'Volkan' gazetesinin ‘‘Şok ifşaat... Böylesi görülmedi... Skandal...’’ ifadeleriyle çıkan manşetini ve metnini göndermiş.

Gazete, Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki 'Radyo Proto'da ilginç bir iddianın seslendirildiğini söylüyor.

İddia, İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lord Hannay ile ilgili... Hani şu meşhur ‘‘Annan Planı’’nı gerçekten kaleme aldığı öne sürülen Lord (eski adı ile Sir David) Hannay...

Radyonun haberinde, Rum Kesimi'nin, AB üyelik müzakerelerini yürüten heyetin başkanlığını yapmış olan EDI Genel Başkanı Yorgo Vasiliu'nun şirketlerinin hissedarı olduğu açıklandı. Radyo, Vasiliu'nun kendi şirketlerinin önemli miktarda hissesini Hannay'a devrederek, onu ortak yaptığını ve bu koşullarda Rum Savcı Markides'in de katkısı ile Annan Planı'nın birlikte hazırlandığını ileri sürüyor.

Radyonun yayınında, David Hannay'ın, Vasiliu'nun şirketi KEMA ve film pazarlamak için Londra'da kurulan halka açık LGS adlı şirketin çok sayıda hissesine sahip olduğu da iddia ediliyor.

Söz konusu iddia Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalandığı sırada üzerinden çıkan pasaportun gerçek sahibi, PKK ile Dayanışma Komitesi Başkanı, fanatik gazeteci Lazaros Mavros tarafından 'Radyo Proto'daki programında ortaya atılıyor.

Vasiliu, Mavros'un yaptığı bu açıklamanın ardından canlı yayına bağlanıyor ve iddiayı yalanlamaya çalışıyor. Vasiliu da, David Hannay'ın şirketlerine ortaklığını doğruluyor, ancak ‘‘Şirketlerim halka açıktır. Dileyen herkes hisse satın alabilir. David Hannay da diğer hissedarlar gibi benim bilgim olmadan hisse almış olabilir. Bunda yadırganacak bir şey yoktur’’ diyor.

'KIBRIS SİZE YÜKTÜR'

Okurumuz biraz gerilere de giderek şunları da anlatıyor:

Geçmişte de, ABD'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke adlı bir zatı muhterem vardı... O da, ‘Verin kurtulun’ ve ‘Kıbrıs size yüktür’ benzeri mesajları, çok sevdiği bazı Türk gazetecilere üç günde bir verdiği mülakatlarda pompalamaya çalışması ile ünlüydü. Holbrooke'un da, Rusya'da iş yapan Vasiliu ve Yunanlı işadamları ile ortak bir şirket kurduğu belirlenmiş, bunun üzerine Holbrooke, bu görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Sizler hálá Kıbrıs'taki iki toplumun geleceğine ilişkin pazarlıkların ve perde arkası ayarlamaların, iki toplumun ve bunların ‘anavatan’larının parlamentolarında ve kamuoylarındaki demokratik tartışmalarla belirlendiğini sanıyorsunuz değil mi?

Köy-Tür batsın diye alkış tutuluyor


KÖY-TÜR Genel Sekreteri Av. Özcan Engin ile Pazarlama Müdürü Selçuk Tokgöz inanılmaz şekilde üzgünler; ‘‘Türkiye'nin en büyük tavukçuluk kurumunu batırmak amacıyla bazı çevreler elbirliğiyle gayret sarf ediyor; alkış tutuyorlar’’ diyorlar.

Engin'e soruyoruz:

Tavukçulukta neden bu kriz?

- Başta ekonomik kriz, savaş beklentisi, tüketim fazlalılığı ve buna karşılık insanların tüketimi kısması... Halbuki tavuk fiyatları iki yıl önceki fiyatın altında, 1.450 TL civarında. Almanya'da bir kilo tavuk 3 Euro, Türkiye'de bir Euro civarında. Tavuk üretiminde neler çekildiğini Ankara'dakiler bilmiyor. Türkiye'de tavuk işinden 2.5 milyon kişi ekmek yiyor.

Size dönük sıkıntı nereden kaynaklanıyor?

-
Yem hammaddesinin tedariki konusunda sıkıntımız büyüdü; sistemi döndüremez hale geldik. Çünkü müşteri çeki ve temliklere bağlı nakit akışını Denizbank üzerinden sağlıyorduk. Ancak nakit akışı bozuldu. Hoş olmayan bir durum meydana geldi.

Mudurnu Tavukçuluk gibi mi oldunuz?

-
Çarkın dönebilmesi için sıcak para gerekiyor. Küçülme noktasındayız. Yedi tesisimizi kapattık. Bazılarının dediği gibi batmadık; haksız rekabetle karşı karşıyayız. Ekonomik bazı kolaylıklar bekliyoruz; nitekim 'İstanbul Yaklaşımı'na başvurumuz var.

Haksız rekabetle neyi kastediyorsunuz.

-
Daha vahimi bazı tavukçuluk firmalarının sözcüleri gibi gazetelerde köşe yazıları yazan kişiler firmamız aleyhine haksız rekabet yaratacak ifadeler kullanıyor. Bu ne menem uzmandır ki, kendinde 'Köy-Tür batar demiştim' deme yetkisini görüyor. Böyle bir kuruluşa destek olması gerekirken, batmamızı alkışlayacak senaryolara çanak tutuyor. Rakibimizin internet sitesinde yazı yazan bu kişi gazete köşelerinde bizi karalayamaz. 25 yıl önce Türk Kalkınma Vakfı'nın önderliğinde kurulan, 15 bin kişinin ekmek yediği ve Türkiye'nin en büyük entegre tesisi batarsa kim sevinecek acaba? Fakir-fukara 10 milyona et mi alacak?

Valiyi değil Muş’u cezalandırdınız


MUŞ'tan bir mektup: ‘‘İlimiz her alanda geri kalan bir ildir. Ancak ilimiz Vali Dr. Cengiz Akın ile son yıllarda her alanda büyük bir kalkınma trendi yakalamıştı. Ta ki son kararname ile ilimizden alınışına kadar... Sebep mi? Bizim milletvekilleri her dönemde seçilir seçilmez vali tayini yapmayı bir başarı sayarlar. Çünkü onlar valiyi kendilerinin sekreteri gibi çalışan biri gibi görmek isterler. Yüreğimiz yaralıdır. Sayın Gül ve Aksu, adalet anlayışınız bu mu? Tek suçu çalışmak ve Muş'u aydınlık yarınlara taşımak olan valiyi değil biz Muşluları cezalandırdınız.’’

Biliyor musunuz?


İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri Özcan Erdoğan, Hulusi Gülşen ve Fazıl Can'ın 2002'de hazırladıkları raporda, THY Genel Müdürlüğü'ne getirilen Abdurrahman Gündoğdu'nun daha önce görev yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım A.Ş. Genel Müdürlüğü'nden iş akdinin feshini ve bir daha kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmaması gerektiğinin belirtildiğini...

İNCİRLİK Üssü'nden ihale alan Osman ve Volkan Karabağ kardeşlere ait GEMTA şirketinin bir yıl süreyle ihalelerden men cezası aldıktan sonra adının EMTA olarak değiştiğini...Biliyor musunuz?

MESAJ


BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, ‘‘İstanbul'un Fethi'nin 550'nci yıldönümünde 5.5 milyar dolara mal olması planlanan ‘550 Yeni Eser Projesi'ni’’ bugün 11.00’de Grand Cevahir Hotel'de tanıtıyor.

BARIŞ Radyosu'nun 'Barışa Semah Dönenler' gösterisi Bağcılar Olimpik Tesisleri'nde yarın 13.00-18.00'de

(0212-660 72 03-04)

RUS asıllı Yahudi entelektüel İsrael Shamir Harbiye CRR'de 13.00'te 'Avrupa'da Barış ve İstikrar' konferansında konuşacak; müzakereciler ise Doç. Deniz Ülke Arıboğan ve Dr. Altay Ünatlay.

KÜÇÜKYALILILAR Yardımlaşma-Dayanışma Derneği (0216-417 45 49) Kültür-Sanat Merkezi'nde biçki-dikiş, el sanatları, tahta boya, hobi, resim, üniversiteye hazırlık, diksiyon ve müzik kursları başlıyor.
Yazarın Tüm Yazıları