Anlaşmalar eşzamanlı uygulanmalı

Güncelleme Tarihi:

Anlaşmalar eşzamanlı uygulanmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2016 01:19

Alman Bild gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye-AB mülteci anlaşmasıyla ilgili, “Ya anlaşmaları eş zamanlı olarak uygularız ya da bir kenara bırakırız” dedi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Bild gazetesine güncel konuları değerlendirdi. Ekim ayından itibaren Türkler için Schengen vizesinin serbest kalmaması halinde sonbaharda Türkiye’den Avrupa’ya yine yüzbinlerce mültecinin gelmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Çavuşoğlu, AB ile halen görüşmelerin sürdüğünü ve en kötü senaryo hakkında konuşmak istemediğini belirterek şu yanıtı verdi: “Ancak şu açık: Ya anlaşmaları eş zamanlı olarak uygularız ya da bir kenara bırakırız.”

‘25 MİLYAR DOLAR HARCADIK’: “AB’nin kararlaştırdığı 3 milyar Euro’luk desteği talep ettiğimizde eleştirilmemiz beni hayal kırıklığına uğratıyor. Bu para bizim için değil, sığınmacılar için” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, Türkiye’nin bu konuda en ağır yükü taşıdığını, bugüne kadar 25 milyar dolar harcadığını vurguladı.

İDAM CEZASI KONUSU: Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’de tartışılan idam cezasının AB’nin prensiplerine aykırı olduğunun hatırlatılması üzerine, Avrupa’da sanki Türkiye idam cezasını geri getirmiş gibi davranıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “İnsanların idam cezasına ilişkin talepleri var ve bunu anlamak gerek... Bu talebi görmezden gelmek yerine Meclis’te ele almalıyız. Zira biz bu tür ciddi konuların böyle duygusallıkla değil, sakin bir şekilde tüm taraflarla konuşulmasını istiyoruz.”

‘ŞAHSEN KARŞIYIM’
Avrupa Konseyi’ndeki görevi sırasında idam uygulamasına karşı çıktığını, ABD ve Japonya’ya da idam cezasını kaldırmaları çağrısı yaptığını belirten Çavuşoğlu, “Ben şahsen prensip olarak buna karşıyım” dedi. Ancak şu anda Türk halkında büyük bir duygusallık olduğu, bunun görmezden gelinmemesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Örneğin eşim idam cezasını destekliyor. Kendisi üniversite mezunu ve kamuda görev yaptı. Ama bu darbeyi yaşadıktan sonra diyor ki ‘İdam cezasına ihtiyacımız var’. Kızımla ve eşimle sakin bir şekilde idamın artısı, eksisi ne beraber konuştuk. Türk halkı travma yaşadı ve Avrupalıların anlamadığı da işte bu. Avrupalılar, Türkiye’ye yardım etmek yerine bizi aşağılıyor.”

BİLGİ NOTU: Türkiye, AB ile Yunanistan’a geçen mültecilerin geri alınması için anlaşma yapmıştı. AB de 72 şartı yerine getirmesi halinde temmuz ayında Schengen vizesi kaldırılacaktı. Ancak AB, 5 şartın yerine getirilmediğini savunuyor. Türkiye ise en geç ekim ayında vize uygulamasının kaldırılmasını, aksi halde mülteci anlaşmasını sona erdireceğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!