Anlaşma şekeri: Akide

Bugünün tatil olmasından yararlanıp bir yerlere gitmediyseniz, yani bayramı evinizde geçirmeye karar verdiyseniz; bir aylık ramazan arasından sonra belki eşinizle ilk sabah kahvesini içtiniz bile.

Hatta belki birazdan kapı çalınır ve çocuk, torun, kim varsa bayramı size bayram gibi yaşatacak olan, gelmeye başlar yavaş yavaş. Belki dün, torunlarınızdan birinin en sevdiği şekeri almak için yıllardır alışveriş yaptığınız şekerciye gittiniz ve damağınızda eskiden, çok eskiden kalma bir tadın peşine düşüp birazcık da akide şekeri aldınız.

Türk şekercilik tarihinin en eski şekerlerinden biri olan akide şekeri, dini bayramların da vazgeçilmeziymiş bir zamanlar. Adının neden akide olduğuna gelince; Osmanlı tarihindeki önemli yerlerinin yanında, çıkardıkları isyanlarla da anılan Yeniçerilere üç ayda bir maaşlarını veren Sadrazam bu törenden sonra bir şeker yermiş. Bu şeker, Yeniçerilerin aldıkları maaştan memnun olduğunu ve en azından o maaş döneminde isyan çıkarmayacaklarını simgelermiş. Yani, yenen şeker, devletle Yeniçeriler arasında sağlanan anlaşmayı da simgeliyormuş aynı zamanda. Belki dini bayramlar küslüklerin bittiği zamanlar olduğundan bu kadar yaygınmış bayramlarda akide şekeri ikram etmek. Kimbilir...

Süs kabağı dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

55 dakika


Malzeme listesi

1,5 kg dolmalık minik yuvarlak süs kabağı (Orta boy yeşil kabak da kullanılabilir.)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

İç harcı için;

500 gr az yağlı dana kıyma

1/2 su bardağı pirinç

1/2 su bardağı ince köftelik bulgur

2 adet orta boy kuru soğan

3 tatlı kaşığı domates salçası

varsa 2 tatlı kaşığı tatlı biber salçası

1 çay kaşığı tuz, karabiber

5-6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı kuru nane ve kuru fesleğen karışımı

2-3 diş sarmısak

1 demet dereotu

1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber

1 su bardağı ılık su

Sos için;

3 su bardağı sıcak su

4 tatlı kaşığı domates salçası

Süs kabakları saplarından birer santim kadar kesilir. Saplı kısmı gövdeden ayrılmaz çünkü kapak olarak kullanılacak. Kabaklar iyice yıkanıp süzülür. Dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla içleri oyulur. Oyulan kabakların kenar kalınlığı yarım santim kadar olmalı. Tuz ve karabiber küçük bir kapta harmanlanıp karışım elle kabakların içine ve dışına sürülüp bir kenarda bekletilir. Kıyma derin bir kaba koyulur. Yıkanıp süzülen pirinç ve bulgur üzerine eklenip incecik yemeklik doğranmış kuru soğanlar ilave edilir. Domates ve biber salçası aktarılıp tuz, karabiber, kimyon ve kuru nane serpilir. Üzerine zeytinyağı ve dövülmüş sarmısaklar aktarılıp 2-3 dakika kadar yoğrulduktan sonra ılık suda katılıp tekrar yoğrulur.

İncecik kıyılmış dereotu da ilave edilip tekrar karıştırılır. İstenirse bu dolma harcına kırmızı pul biber de katılabilir. Hazırlanan dolma harcı bir kenarda bekletilir. Sıcak su ve domates salçası derin bir kapta karıştırılır. Hazırlanan kıymalı harç kabakların içine bastırılarak doldurulur. Dolmalar, ağız kısımları yukarıya bakacak şekilde geniş bir tencereye yan yana yerleştirilir. Tencerenin kenarından, hazırlanan salçalı sos aktarılır. Orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirilir. Dolma kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapatılıp dolmalar, kısık ateşte, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar, 35-40 dakika pişirilir. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilir. Sıcak sıcak servise sunulur.

Not: Aynı dolma harcını patlıcan, domates, asma ya da pazı yaprağı ile de kullanabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları